Verden

USA og Kina: 70 år med turbulens på 90 sekunder

Helt siden kinesiske kommunister opprettet folkerepublikken Kina i 1949, har forholdet til USA vært turbulent. Her er en kortfattet historie.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Mao Zedong inspiserer stridsvogner utenfor Beijing i 1949.

1. Starten på Folkerepublikken

I 1949 gikk kommunistene ledet av Mao Zedong seirende ut av borgerkrigen mot nasjonalistene i Kuomintang ledet av Chiang Kai-shek. Nasjonalistene ble fordrevet fra fastlandet og etablerte seg på øya Taiwan. Der fikk de mye økonomisk og militær støtte fra USA, som fastholdt at nasjonalistene her var Kinas egentlige regjering.

Den amerikanske general Blackshear M. Bryan møter nordkoreanske og kinesiske generaler i juli 1953 for å snakke om våpenhvile.

2. Korea-krigen

Allerede året etter opprettelsen av Folkerepublikken Kina var den nye nasjonen i krig med USA da landene var på hver sin side i Korea-krigen. Da krigen ble avsluttet med våpenhvile i 1953, var over 30.000 amerikanske soldater og over 600.000 kinesiske soldater drept.

Et helikopter forlater USAs ambassade den dagen Saigon falt - 30. april 1975.

3. Vietnamkrigen

Før og under Vietnamkrigen ga Kina de kommunistiske nordvietnameserne militær opplæring, gratis våpen og støtte som frigjorde militære avdelinger til å kjempe mot USA i sør. Da USA flyktet fra Saigon i 1975, var oppunder 60.000 amerikanere drept.

Richard og Pat Nixon på den kinesiske mur i februar i 1972.

4. «Uken som forandret verden»

Før Vietnam-krigens slutt ville president Richard Nixon bedre forholdet til Kina, og i 1971 sendte han Henry Kissinger på besøk til Beijing. I 1972 besøkte Nixon selv landet i det han kalte «uken som forandret verden». Det er antatt at frykt for et tett bånd mellom Sovjetunionen og Kina lå bak USAs tilnærming. Forbindelsene USA/Kina ble nærmere, men fortsatt var det Taiwan som amerikanerne regnet som «det egentlige Kina».

Etter hemmelige forhandlinger opprettet USA og Kina fulle diplomatiske forbindelser fra 1. januar 1979.

5. USA anerkjente Kina etter 30 år

15. desember 1978 kunngjorde USA og Kina at de fra nyttår opprettet fulle diplomatiske forbindelser og brøt med Taiwan. «Det formodes i Washington at Carter har fått underhåndsforsikringer om at kineserne ikke vil forsøke å oppnå gjenforening med militær makt», skrev Aftenpostens korrespondent Per Egil Hegge. Ronald Reagan kom i 1980 med lignende antydninger som Trump om Taiwan, men visepresident George H.W. Bush glattet over det hele med kineserne.

Bildet viser kinesiske mudringsfartøyer ved Fiery Cross Reef i den omstridte Spratly-øygruppen. Kina har markert sitt krav på 90 prosent av Sør-Kinahavet ved blant annet å anlegge kunstige øyer.

6. Våpensalg, krigsskip og flystriper

Siden 1979 har forholdet vært preget av både nærmere samarbeid og gjensidig krangel. Reagan gjenopptok for sin del våpensalg til Taiwan. Da Beijing slo til mot demonstranter på Den himmelske freds plass i 1989, førte det til amerikanske økonomiske tiltak som til dels varte i et drøyt tiår. De siste årene har uenighet om Sør-Kinahavet vært en kilde til strid. Kineserne bygger nye øyer og flystriper i omstridte områder, og fire ganger det siste året har amerikanerne seilt med krigsskip nær øyer kineserne er deres.

Les mer om

  1. Beijing
  2. USA
  3. Taiwan
  4. Kina