Verden

Minst 25 drept i eksplosjon i Kairos koptiske katedral

Vitner forteller om døde liggende på kirkebenkene etter eksplosjonen søndag i den koptiske katedralen i Kairo.

Sikkerhetsstyrker undersøker den koptiske St. Mark-katedralen i Kairo etter bombeangrepet søndag.
  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Døde mennesker. Blodige kirkebenker og et gulv overstrødd av knust glass. Gråtende kirkegjengere hadde samlet seg utenfor. Journalister på stedet rapporterer at de ble møtt av et forferdelig syn etter eksplosjonen i den koptiske katedralen i Egypts hovedstad, Kairo, søndag formiddag.

– Jeg fant døde, mange av dem kvinner, liggende på kirkebenkene. Det var et forferdelig syn, forteller Attiya Mahrous som til daglig arbeider i katedralen og som var en av de første som kom løpende til etter eksplosjonen, skriver NTB.

Flest kvinner og barn

Minst 25 mennesker er drept i eksplosjonen, melder egyptisk TV. Antall skadede øker, og søndag ettermiddag er det oppe i 49 personer. De fleste ofrene skal være kvinner og barn.

Angrepet blir betegnet som et av de dødeligste den kristne minoriteten i Egypt har opplevd på mange år.

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for eksplosjonen. En bombe skal ifølge Egypts offisielle nyhetsbyrå ha blitt kastet inn i et kapell ved siden av katedralen, melder AP.

En gråtende egyptisk, koptisk nonne betrakter ødeleggelsene i St. Mark-katedralen etter bombeangrepet.
Sikkerhetsstyrker utenfor St. Mark katedralen i sentrum av Kairo etter eksplosjonen søndag morgen.

Ytterliggående islamister med base i Sinai-regionen har siden militærkuppet mot landets folkevalgte president Mohamed Mursi i 2013 gjennomført en rekke angrep mot både kristne og muslimer som de anklager for å samarbeide med de nye makthaverne.

De koptisk kristne utgjør rundt 10 prosent av Egypts befolkning på 90 millioner mennesker og har vært utsatt for forfølgelse og diskriminering opp gjennom årene.