– Syrias opposisjon sier uforbeholdent ja til fredssamtaler

Opposisjonen i Syria er villig til å gjenoppta fredssamtalene med Assad-regimet uten forbehold, opplyser Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

Syriske regjeringsstyrker er nå i ferd med å innta de opprørskontrollerte delene av Aleppo, og opposisjonen i landet åpner for å gjenoppta fredssamtalene med president Bashar al-Assads regime.

– Vi må få fastslått vilkårene for en genuin politisk overgang. Forhandlingene må gjenopptas på et klart grunnlag innenfor rammen av FN-resolusjonen, sier Ayrault, med henvisning til FNs såkalte veikart for å få slutt på den fem år lange borgerkrigen i Syria.

Den syriske opposisjonen har tidligere krevd Assads avgang som en forutsetning for å forhandle med det syriske regimet, men er ifølge Ayrault nå villig til å forhandle selv om han inntil videre blir sittende.

Ayrault sa dette etter at USAs utenriksminister John Kerry og europeiske og arabiske utsendinger møtte den syriske opposisjonen til samtaler i Paris lørdag.

– Krigsforbrytelser

Kerry anklager samtidig Assad-regimet for forbrytelser mot menneskeheten og viser til bombingen av de opprørskontrollerte delene av Aleppo.

– Regimets vilkårlige bombing strider mot loven og er i mange tilfeller forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser, sier Kerry.

Den amerikanske utenriksministeren oppfordrer Assads fremste internasjonale støttespiller Russland til å «gjøre sitt ytterste for å få slutt på dette».

Kerry kommenterte ikke Ayraults uttalelse om at opposisjonen i Syria nå sier ja til betingelsesløse forhandlinger med regimet til president Bashar al-Assad.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

– Tiden er inne

Gjentatte forsøk på å få i stand fredsforhandlinger mellom opposisjonen og Assad-regimet har brutt sammen, det siste i april i år. FNs Syria-utsending Staffan de Mistura understreket før helga at tida nå er inne for å gjøre et nytt forsøk.

– Tiden er inne til å se om det er mulig å gjenoppta de politiske diskusjonene, sa han etter et lukket møte i FNs sikkerhetsråd.

De Mistura understreket at nye samtaler bare er mulig dersom den syriske regjeringen er innstilt på en reell diskusjon om vilkår for å avslutte konflikten, og dersom opposisjonen ikke «nekter å delta».

Over 300.000 mennesker er drept siden den væpnede konflikten startet i 2011. Over halve befolkningen er fordrevet, og millioner er på flukt