Verden

Østerrike bygger gjerde på grensen til Slovenia

Tusenvis av mennesker sover ute ved Europas grenser. Nå vurderer både Østerrike og Slovenia å følge i Ungarns fotspor og bygge gjerder.

 • Tor Arne Andreassen
  Journalist i utenriksredaksjonen
 • Øystein Langberg

Østerrike kommer til å bygge et gjerde langs grensen til EU— og Schengen-medlem Slovenia for å hindre flyktninger og migranter i å strømme inn i landet.

Ved grensen mellom de to EU-landene Slovenia og Østerrike befinner flere tusen voksne og barn seg ute i kulden.

Onsdag kveld var det fullstendig kaos ved grensen. Aftenposten var til stedet da store folkemengder ropte og skrek og presset seg frem. Flere hoppet over gjerdet og kom seg inn til Østerrike, til tross for grensepolitiets mange advarsler.

Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner kunngjorde gjerdeplanene onsdag formiddag.

– Dette dreier seg om å sikre en ordentlig, kontrollert innfart til vårt land, ikke om å stenge grensen, sier hun til kringkasteren Ö1.

Begge landene har opplevd at et stort antall migranter og flyktninger har passert riksgrensene på vei til blant annet Tyskland.

Det brøt ut kaos på grensen til Østerrike onsdag kveld da tusenvis av flyktninger prøvde å komme forbi gjerdene. Ropingen, knuffingen og kulden ble for mye for mange barn. Foto: Matej Leskovsek

Innenriksministeren, som tilhører det konservative partiet ÖVP, sier myndighetene er nødt til å gjøre grepene på grunn av at situasjonen stadig blir mer presset og at folk nå risikerer å stå utendørs i kulden.Også i Norge må det bygges gjerder:

Les også

Setter opp gjerder rundt asylsøkerhotell på Tøyen

Barna bor ute i kulden

— Vi har sovet ute i to netter. Jeg klarer meg, men tenk på alle barna som nå bor ute i denne kulden, sier syriske Mohammed Faisal (31) og peker rundt seg.

2910balkangrenser-H4ihK3cUbt.jpg

Sammen med kona Zahra (22) og datteren Malik (8 måneder) venter han nå i en leir bare noen meter fra grensen til Østerrike. Det er 3000 mennesker i den improviserte leiren får Aftenposten opplyst av lokale kilder. Det sies at ytterligere 1500 er på vei. Røyken fra mange bål ligger tungt over området. Stemningen er tidvis amper.Alle lurer på når de skal kunne reise videre.

Bare én ting kan stoppe flyktningstrømmen

— Vi er sultne, slitne og forkjølet. Vi får ikke nok mat. Et pizzastykke koster nå 15 euro på butikken der borte, sier Faisal.

Mohammed Faisal (31) fortviler over å måtte overnatte ute i kulden med datteren på bare åtte måneder. Foto: Matej Leskovsek

Også andre på stedet forteller historier dyr pizza og annen ekstremt dyr mat her i dette området, som er et slags ingenmannsland uten noen fasiliteter.Faisal trekker på skuldrene av nyhetene om at Østerrike skal bygge et grensegjerde. Det samme gjør Hamza (37) fra Syria.

— Se på Ungarn. Det tar minst 1,5 måned å bygge noe sånt. Dessuten tror jeg ikke de vil virke, sier han.

Han er overbevist om at det bare er én ting som kan stanse strømmen av flyktninger gjennom Europa: at man får stoppet krigen i Syria. Der raser imidlertid krigen videre.

Flyktningruten om Finnmark blir stadig mer populær:

Les også

Først kom syklende syrere. Nå kommer resten av verden

86.500 migranter på 10 dager

Østerrikes naboland Slovenia har de siste to ukene blitt hovedrute for migranter som ønsker å komme seg fra Tyrkia til Tyskland og Skandinavia, langs den såkalte Balkan-ruten. Migrantene tok seg gjennom hele sommeren og høsten gjennom Serbia og Ungarn, men etter at Ungarn først stengte grensen til Serbia og deretter til Kroatia den 16. oktober, så har migrantene begynt å reise fra Serbia, via Kroatia og Slovenia til Østerrike.

Det vesle og ferske EU-medlemmet Slovenia har blitt fullstendig overveldet av strømmen av flyktninger. I løpet av de første 10 dager etter at Ungarn stengte grensen til Kroatia kom det 86.500 migranter til Slovenia, melder Reuters.

Frusterte flyktninger tok saken i egne hender og hoppet over det provisoriske gjerdet ved grensen til Østerrike. Foto: Matej Leskovsek

Ifølge tall gjengitt i New York Times har 70 prosent av disse allerede kommet seg videre til Østerrike, mens resten enten befinner seg i leirer der de blir registrert før de kan reise videre, eller de oppholder seg utendørs i det tøffe været.

Enda flere migranter har strømmet gjennom Kroatia. Siden Ungarn stengte grensen til Serbia den 15. september har 260.000 migranter ankommet landet, melder AP.

Slovenia antyder at også de kan komme til å bygge et gjerde

Slovanias utenriksminister antydet tirsdag at de kan komme til å bygge et gjerde langs grensen mot Kroatia for å bremse strømmen av flyktninger, melder AP. Karl Erjavec sier 12.000 til 13.000 migranter har ankommet landet hver dag siden Ungarn stengte grensen til Kroatia den 16. oktober.

— Vi vil ikke at de (flyktningene) skal bli spredd ut langs hele grensen. Visse hindringer må komme på plass for å hindre det. Det finnes flere tekniske muligheter, sa han ifølge AP. Han ville ikke utdype hva slags hindringer landet planlegger.

Tyskland klager over Østerrike

Samtidig anklager Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière Østerrike for å ha busset migranter til grensen for så å la dem passere i nattemørket.

– Østerrikes oppførsel de siste dagene har vært upassende, sier de Maizière til pressen i Berlin onsdag.

Ifølge ham har østerrikske myndigheter sendt flyktningene og migrantene til grensen til Tyskland uten først å gi beskjed til nabolandet.

– Vi har observert at flyktninger, uten advarsel og i mørket, har blitt kjørt til den tyske grensen uten noen forsyninger eller omtanke, sier de Maizière.

Han opplyser at et har vært «intensiv kontakt» mellom de to naboene om saken, og at Østerrike tirsdag gikk med på å «gjenoppta en ordentlig prosess».

Tyskland venter mellom 800.000 og 1 million migranter og flyktninger i år, de fleste av dem fra krigssoner i Midtøsten, Afrika og Afghanistan.

Følg Aftenpostens utenriksredaksjon. Se hvordan korrespondentene jobber og les våre beste saker aller først på Aftenposten Verdens Facebook-side.

 1. Les også

  Aftenposten mener: Bredt flyktningforlik i Sverige viser vei for andre

 2. Les også

  Hver tredje mindreårige asylsøker som alderstestes, er over 18

 3. Les også

  Trolig bredt flertall for å bruke mer bistandspenger i Norge

 4. Les også

  For hver tredje asylsøker som utvises til EU, sendes to til Norge

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Grensegjerdene reiser seg igjen midt i Europa. Det grenseløse EU er i ferd med å dø.

 2. VERDEN
  Publisert:

  I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Migranter fanget i isnende kulde ved EUs grense - 20 slipper inn hver dag

 4. VERDEN
  Publisert:

  EUs nye plan: bygge flyktningleirer i Afrika

 5. VERDEN
  Publisert:

  Overgrep, gjengoppgjør og angrep på lastebilsjåfører. Sinnet øker blant titusenvis av strandede migranter

 6. VERDEN
  Publisert:

  Tyrkia om flyktningsituasjonen: – Dette er bare begynnelsen