Verden

Stemmer på Clinton fordi de misliker Trump - og omvendt

Mistroen splitter USA: Hillary Clinton er den viktigste grunnen til å stemme på Donald Trump. Og for Clinton-velgerne er Donald Trump det viktigste argumentet.

Hillary Clinton og Donald Trump sliter med populariteten.
 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen
  Journalist

Flere ferske meningsmålinger viser hvordan den republikanske presidentkandidaten Donald Trump sliter i de såkalte vippestatene.

Dette er delstater der resultatet de siste valgene har vært jevnt og som kan avgjøre det amerikanske presidentvalget.

Tall i de siste målingene fra Quinnipiac University i vippestatene Florida, Ohio og Pennsylvania viser imidlertid også hvor ekstremt delt amerikansk politikk er i valgkampen.

Velgerne ser ut til være drevet vel så mye av mistro mot motkandidatene, som av entusiasme for sine egne.

Byrået har spurt Clintons og Trumps respektive velgere om hva som er viktigst for deres valg:

 • At de liker sin kandidat
 • At kandidatens er partiets utpekte
 • Eller at de er motstandere av den andre kandidaten.

Svarene gir et dystert bilde av populariteten til de to. Clinton gjør det på dette punktet skarpest i Florida. Der er det omtrent like mange som stemmer på henne fordi de liker henne som at de misliker Donald Trump. I Ohio og Pennsylvania er tallene hennes langt dårligere.

(Artikkelen fortsetter under grafene)

Trump bedre likt av partiløse

Clintons motstander Donald Trump ser ut til å slite enda mer med sin personlige popularitet blant velgere i disse vippestatene. I Ohio sier seks av ti Trump-velgere at deres motstand mot Clinton er viktigst. Trump er litt bedre likt av uavhengige velgere enn blant dem som oppgir at de er republikanere.

– Ikke forelsket i Clinton

Siden 1960 har ingen kandidat vunnet presidentvalget uten minst to av disse tre delstatene. Peter A. Brown ved Quinnipiac University Poll sier i sin kommentar til målingen at Clinton har et lite forsprang. I Florida er det dødt løp, i Ohio en liten Clinton-ledelse og i Pennsylvania har hun et klart forsprang på 10 prosentpoeng.

– Det er ikke slik at velgerne er forelsket i Clinton. De misliker henne bare mindre enn de forakter Trump, sier Brown.

Mot bristepunktet med partiet?

Trump strever også fortsatt med entusiasme blant partiets innsidere etter ukevis med omstridte uttalelser. Nyhetsbyrået Associated Press melder at partiet kan nærme seg et bristepunkt med sin kandidat.

Ledere både i hovedstaden Washington og de mest utsatte delstatene har åpent begynt å vurdere om de skal snu ryggen til Trump for å unngå egne nederlag på valgdagen.

De er sterkt irritert av Trumps splittende utspill og at han insisterer på å drive valgkampen på samme måte som nominasjonskampen.

Trump-tilhenger Jennifer DiTroia og kona Jessica benyttet anledningen til å ta en selfie før valgmøtet hans i Connecticut i helgen.

– Basert på kampanjen hittil har han ingen sjanse til å vinne. Han mister velgergrupper han aldri kan vinne tilbake, sier Sara Fagen, en republikansk rådgiver med bakgrunn fra George W. Bush stab i Det hvite hus.

Trump klandrer mediene

I Trumps kampanje mener man imidlertid det går rette veien og at det er nok tid til å innhente Clintons forsprang på målingene. For alt som ikke går så bra, klandrer kampanjen mediene som de de mener forvrenger det Trump sier.

Trump selv har også i taler og på Twitter fyrt løs mot det han mener er forutinntatte medier og påstander om at valgprosessen er manipulert.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Hillary Clinton
 3. Donald Trump
 4. Meningsmålinger