Derfor kriger de i Jemen

Krigen i Jemen er en av de mest kompliserte konfliktene i verden. Her er et forsøk på å forklare hva de enkelte gruppene kriger for.

Bilder av Houthi-tilhengere på en gravplass for ofrene for den pågående konflikten i Jemen.

Det har vært konflikt i Jemen siden Houthi-bevegelsen tok kontroll over hovedstaden Sana i februar. Søndag kveld melder Reuters at Houthi-bevegelsen er villige til å forhandle, forutsatt at samtalene overvåkes av en uavhengig part, og at Saudi-Arabia stanser luftangrepene.

FN har anslått at totalt i Jemen har 519 mennesker mistet livet og minst 1700 mennesker er skadet i løpet av kampene de siste to ukene.

Kamphandlingene om den sørlige byen Aden i Jemen har alene tatt livet av minst 185 personer. Tallene inkluderer mange sivile, ifølge sykehuskilder. Presidenten i landet har flyktet til Saudi-Arabia og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia bomber nå Houthi-militsen.

Men hva er årsaken til konflikten?

Jemen-kjenner og terroranalytiker Atle Mesøy har hjulpet oss når vi skal forsøke å lage en oversikt over de forskjellige partenes drivkraft.

Houthiene

afp000862712-pP_5PmwmLY.jpg

En bevegelse med både en politisk og militær del som har sitt opphav i det nordlige Jemen. De tok makten i hovedstaden Sana gjennom et kupp i september i fjor. Da de var på nippet til å erobre havnebyen Aden, grep Saudi-Arabia inn med en bombekampanje.

De tilhører Zaidi-sekten, som har sitt opphav i sjia-islam. Zaidiene har styrt i den nordlige delen av Jemen i 1000 år. Houthiene er sterke motstandere av Det muslimske brorskaps gren i Jemen, Islah og Al-Qaida på den arabiske halvøy. De ønsker et Jemen uten påvirkning utenfra og vil slå ned på alle former for korrupsjon.

Houthiene startet et opprør allerede i 2004, fordi de følte de ikke fikk sin del av kaken når landets økonomiske midler ble fordelt.

Ali Abdullah Saleh

afp000857654-norKRnm38h.jpg

Han var Nord-Jemen og fra 1990 det forente Jemens sterke mann fra 1978 til 2011. Selv om han som Jemens president var en motstander av Houthi-opprøret, har han nå gått i allianse med Houthiene. Han og hans families motivasjon er at de ikke ønsker å gi fra seg den makten de var vant å sitte med gjennom over 30 år.

Abed Rabbo Mansour Hadi

afp000857693-ZIGLLoDKIn.jpg

Han var Salehs visepresident og rykket opp til presidentjobben da Saleh ble tvunget til å trekke seg etter Jemens variant av Den arabiske våren fra 2011. Han ønsker et Jemen styrt etter mer moderne prinsipper. Han ble nødt til å flykte til Saudi-Arabia, som altså støtter ham militært med bombefly.Han er fremdeles Jemens internasjonalt anerkjente statsleder.

Islah

Jemens gren av Det muslimske brorskap. De ønsker et Jemen styrt etter konservative muslimske lover, men på en relativt moderne måte. De har gjennom en årrekke fordelt penger som har kommet fra Saudi-Arabia og Gulflandene til stammelederne, og således sikret Saudi-Arabias innflytelse.

Saudi-Arabia og Gulfstatene strammet inn på pengestrømmen i fjor. Det bidro til å svekke stammene de støttet såpass mye at Houthiene fikk overtaket.

Salafistene

En sunnimuslimsk bokstavtro bevegelse. Al-Qaida tilhører en undergruppe av salafistene, nemlig jihad-salafistene. Jemen er et viktig senter for salafistene internasjonalt og deres lærested ligger i Sada-provinsen. Houthiene har lenge ligget i væpnet konflikt med dem. Islah har også kommet inn og blitt en del av konflikten, siden de tilhører samme stammekonføderasjon. Svekkelsen av denne stammekonføderasjonen har gjort at Houthiene kunne få en såpass sterk posisjon. Dette var noe som president Hadi bidro til. Således bidro han til sine egne nåværende problemer.

General Ali Mohsen al-Ahmar

afp000862717-hR3bzkg9lh.jpg

En innflytelsesrik general som nå var sentral i den mangeårige krigen mot Houthiene og som nå er i Saudi-Arabia og støtter Hadi. Han var også sentral i Islah og bidro til Saudi-Arabias innflytelse i Jemen. Han benyttet seg av sin posisjon til å tjene enormt med penger på smugling av drivstoff og våpen, ifølge amerikanske diplomatrapporter som ble lekket av Wikileaks.

Hirak

The southern movement. En bevegelse som ønsker at Sør-Jemen skal bli uavhengig, slik det var før samlingen i 1990.

Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP)

Nasir al-Wuhayshi

Den internasjonale terrorgruppens kanskje mest aktive gren befinner seg i Jemen. De kjemper for et konservativt styre ala det Taliban sto for i Afghanistan. De er imidlertid også en lokal opprørsbevegelse som noen stammer til tider kan finne det opportunt å samarbeide med.

Lokale militære komiteer

Komiteen som består av krigere fra lokale stammer vokste frem fra 2011 da Al-Qaida tok store områder i sør og erklærte islamske småstater. I tillegg til myndighetene var de en viktig gruppe for å drive ut Al-Qaida og det er de nå også. De er også en viktig gruppe i kampen mot Houthienes fremrykking.

Den islamske staten (IS)

En relativ nykommer i Jemen som har gjort seg gjeldende i landet siden september i fjor. De vil at Jemen skal bli en del av «kalifatet» som ble erklært opprettet i Irak og Syria i fjor sommer.

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia sier de vil forhindre at Houthiene, som de ser som et organ for erkefienden Irans innflytelse, skal få kontroll over hele Jemen.

Iran

Benekter at de har støttet Houthiene. Men mye tyder på at de faktisk har gjort det. Houthiene er likevel langt mer uavhengige enn andre bevegelser som får iransk støtte, som for eksempel Hisbollah i Libanon.

Stammene

afp000862695-cPtXmWXw5M.jpg

Jemen er først og fremst et stammesamfunn, med over 1000 stammer.— Stammen er ryggraden når alt annet svikter, sier Mesøy. Forholdet mellom de mange ulike stammene gjør det politiske bildet svært sammensatt og flytende.

— Jeg kjenner ingen som har den fullstendige oversikten over stammene, sier Mesøy.

Etter at Al-Qaida overtok kontrollen over byen Mukalla i Hadhramaut har en koalisjon av 200 stammer vendt seg mot Al-Qaida. Det er uklart hvem disse stammene vil støtte, men Mesøy tror de vil støtte president Hadi.