Verden

Demokratenes største stjerne vil ikke bli politiker

Skandalene avløser hverandre i den amerikanske valgkampen. Mandag håper demokratene at populære Michelle Obama kan trekke partiet ut av gjørmen.

Michelle Obama er hovedattraksjonen på demokratenes landsmøte mandag kveld.
 • Christina Pletten
  Christina Pletten

– Det er tre ting i livet som er sikkert: døden, skatten og at Michele Obama ikke kommer til å stille som presidentkandidat.

Det sa president Barack Obama i januar i år da han ble spurt om hans kone, Michelle, kom til å følge i Hillary Clintons fotspor.

Tre måneder senere ble Michelle Obama spurt om det samme i Texas.

– Jeg kommer til å fortsette å jobbe for unge mennesker over hele verden. Ikke som president. Jeg kommer ikke til å stille som presidentkandidat, sa førstedamen.

Men masingen vil ikke ta slutt.

Avviser gang på gang

Gang på gang har både presidenten og førstedamen avvist at hun har politiske ambisjoner, men spørsmålet dukker opp igjen likefullt.
Dersom Michelle Obama innfrir forventningene mandag kveld når hun skal åpne demokratenes landsmøte, vil hun ganske sikkert måtte svare på det nok en gang.

– Dette har vært et hett tema i ganske lang tid. Michelle Obama er mer enn kapabel nok til å stille til valg om hun vil, men jeg tror ikke hun kommer til å gjøre det. Mitt inntrykk er at hun ikke liker det politiske spillet, sier professor Myra Gutin fra Rider University til Aftenposten. Hun er ekspert på USAs førstedamer.

Gutin tror førstedamen først skal se sin yngste datter gjennom high school, og skrive en selvbiografi.

– Det tar et par år. Etter det er det ingen som vet hva hun vil gjøre, men jeg tviler på om det blir politikk.

Gutin mener Obama har vært en svært suksessfull og dyktig førstedame.

– Hun har klart å holde en hårfin balanse med å ikke være for politisk, men samtidig engasjert, sier hun.

 • Frank Rossavik tviler på om Hillary kan vinne:- Forstår Clinton hva som har skjedd i USA siden ektemannen Bill var president?
Michelle Obama åpner Invictus Games i mai 2016 i Florida.

Obama er blitt tøffere

Det er en grunn til at det stadig spekuleres på en politisk fremtid for førstedamen. Obama har blitt stadig skarpere, mer uredd og mer politisk i sine taler de siste par årene, skriver magasinet The Atlantic. Hun har kritisert republikanerne direkte og vært tydelig i sin støtte til kvinners og homofiles rettigheter, blant annet.

Samtidig er hun umåtelig populær, og hun har etterhvert blitt dreven i hvordan hun skal bruke populariteten til å fremme sine hjertesaker.

Hennes siste initiativ, Let Girls Learn, er et prosjekt for å hjelpe 62 millioner jenter over hele verden til skolegang. Obama har reist kloden rundt for å promotere prosjektet, og på et arrangement i mai sa hun at hun kom til å jobbe med dette lenge etter hun forlot Det hvite hus.

I forrige uke demonstrerte hun hvordan hun kan dra oppmerksomhet ved å bruke sin personlighet:

En video av Michelle Obama som synger og rapper sammen med talkshow-verten James Corden har blitt sett av 30 millioner på Youtube den siste uken. Mellom sangene får Obama sneket inn informasjon om utdanningsprosjektet sitt.

 • Se Michelle Obama rappe med Missy Elliott:

Demokratene trenger Obamas popularitet

Michelle Obamas fremste oppdrag mandag er å gi sin offisielle støtte til presidentkandidat Hillary Clinton. Obama vil diskutere hvorfor Hillary Clinton har karakteren, temperamentet og erfaringen til å bli president, ifølge The Washington Post.

Avisen kaller førstedamen en «fullt utviklet politisk superstjerne». Hun har også et grep om en velgergruppe der Hillary Clinton trenger all hjelp hun kan få - nemlig de under tretti.

Etter at WikiLeaks skapte kaos i den demokratiske leieren i helgen, trenger demokratene førstedamens stjerne mer enn noengang. Lekkede e-poster viser at partiledelsen har vært opptatt av å legge kjelker i veien for Clintons utfordrer Bernie Sanders. Det førte til at partiformann Debbie Wasserman-Schultz gikk av i helgen.

Michelle Obama har hatt fokus på barn og unge i sine snart syv og et halvt år som førstedame.

Beundret av Melania Trump

«Michelle Obama kan bli den første som taler både på republikanernes OG på demokratenes landsmøte», skrev en spøkefugl på twitter denne uken. Førstedamen ble ufrivillig midtpunkt også på høyresidens landsmøte i forrige uke, da det ble klart at Melania Trump, Donald Trumps kone, hadde plagiert deler av talen til Michelle Obama fra 2008.

Melania måtte innrømme at hun var en beundrer av Michelle Obama, og har blitt nådeløst gjort narr av på Twitter og andre sosiale medier.

Spekulasjonene om hvorvidt Michelle Obama har politiske ambisjoner når hun forlater Det hvite hus har pågått i flere år. For to år siden mente Reuters det ville være perfekt for førstedamen å bli senator.

Og allerede for fire år siden, etter at hun holdt en glitrende tale på landsmøtet i Charlotte, South Carolina,skrev magasinet The New Yorker at Obama var en stjerne i kraft av seg selv.

«Det kan godt hende hun er alvorlig når hun sier at hun ikke har politiske ambisjoner selv. Men etter tirsdag vil døren alltid være åpen,» skrev bladet.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Barack Obama
 3. Hillary Clinton
 4. USA
 5. Wikileaks
 6. Youtube
 7. Bernie Sanders