Trump vil kutte hver tredje dollar fra Rex Tillersons budsjett. Børge Brende tror likevel kollegaen blir svært viktig for Trump.

WASHINGTON, DC (Aftenposten): – Han kommer til å spile en helt avgjørende rolle, sier utenriksminister Børge Brende til Aftenposten etter møtet med USAs utenriksminister Rex Tillerson i den amerikanske hovedstaden onsdag kveld.

Her fra da utenriksminister Børge Brende møtte sin amerikanske motpart Rex Tillerson utenriksdepartementet i bydelen Foggy Bottom i Washington, DC onsdag.
  • Kristoffer Rønneberg

Det var viktig for Brende å bære blant de første utenlandske representantene som får møte Tillerson etter at han overtok som utenriksminister i Donald Trumps ferske regjering.

– Det er en måte for oss å etterlate et inntrykk på et tidlig tidspunkt om de tingene vi synes er viktige, sa Brende da han møtte pressen etter det halvtimeslange møtet med sin amerikanske kollega.

– Godt og substansielt møte

Ute var det 25 grader og overraskende vårlig. Det var derfor lite behov for å fyre i peisen bak Tillerson og Brende inne på førstnevntes kontor i Foggy Bottom-distriktet i Washington, DC. Stemningen var også varm, skal vi tro Brende.

– Vi hadde et godt og substansielt møte. Han har jo vært i Norge flere ganger enn han har tall på i løpet av sin tid som toppsjef i ExxonMobil. Han understreket viktigheten av det gode forholdet mellom Norge og USA, sier den norske utenriksministeren.

Det amerikanske utenriksdepartementet er for tiden i en overgangsfase mellom administrasjonene. Trump tilbakekalte samtlige ambassadører da han overtok som president, og foreløpig har han ikke utnevnt mer enn et fåtall erstatninger.

Trump vil kutte UDs budsjett

Moralen i departementet skal også vært på et svært lavt nivå, skal vi tro flere artikler som har dukket opp i troverdige amerikanske medier de siste dagene. Mange diplomater frykter at Trump vil omgå hele departementet når han utformer utenrikspolitikken sin.

Signalet fra presidenten var også tydelig da han presenterte sitt forslag til et nytt budsjett på mandag. En betydelig økning i forsvarsbudsjettet skal kompenseres ved enorme kutt i andre departementer, ikke minst i UD.

Mellom 30 og 37 prosent av utenriksbudsjettet, noe som inkluderer bistandsmidler, skal kuttes, ifølge Trumps budsjettforslag.

President Donald Trump skal ha planer om å kutte i budsjettet til utenriksdepartementet i USA.

Budsjettet blir trolig ikke godkjent i Senatet, men signalet fra Trump er tydelig. Det er også blitt lagt merke til at han ikke skal ha ha inkludert Tillerson i flere sentrale diskusjoner om utenrikspolitikk, blant annet når det gjelder Midtøsten.

– Vil spille en avgjørende rolle

Likevel tror Børge Brende at Tillerson blir sentral for Trump fremover.

– Han kommer til å spille en helt avgjørende rolle i amerikansk utenrikspolitikk fremover. Han har en metodisk tilnærming til politikk og lang erfaring med viktige temaer som for eksempel Russland, sier Brende til Aftenposten.

Han legger til at Tillerson spiste middag med Trump på mandag.

Trump har ofte sendt andre signaler enn sine medarbeidere om en rekke sentrale temaer, ikke minst om Russland. Mens presidenten uttrykker sin beundring for president Putin, har Tillerson og andre vært langt mer kritiske.

Har tro på et prinsippfast USA

Brende velger å tro på signalene han får fra dem som ikke vil akseptere Russlands invasjon av Krim og landets innblanding i Øst-Ukraina.

– Aksen Tillerson, Mattis (James, red. anm.) og (H.R., red. anm.) McMaster kommer til å bli svært vesentlig, sier Brende, og henviser med det til forsvarsministeren og den ferske nasjonale sikkerhetsrådgiveren.

Brende tilføyer:

– Jeg tror at USA fremover kommer til å stå opp for de prinsippene som er vesentlige, som for eksempel respekt for folkeretten, og at de kommer til å vise at det er mulig å samarbeide basert på de verdiene vi står for. Der var Tillerson tydelig da jeg snakket med ham i dag, sier utenriksministeren til Aftenposten.