Kongen kom med 459 tonn bagasje og egen rulletrapp

Kong Salman av Saudi-Arabia besøker en rekke land i Asia. Med seg har han en forgylt rulletrapp, to limousiner og 25 prinser.

Kong Salman av Saudi-Arabia på flyplassen i Jakarta. Han hadde med seg sin egen forgylte rulletrapp og plattformheis for å stige av flyet.

Tusener var møtt frem da Salman onsdag ankom Indonesia. Salman gikk av flyet på Halim-flyplassen i Jakarta på sin egen medbrakte gullfargede rulletrapp og en portabel liten plattformheis.

459 tonn bagasje

Kongen i det strengt muslimske landet pleier nemlig å reise med stil. Ifølge indonesisk presse har han med seg to Mercedes-Benz S600 limousiner i tillegg til den nevnte rulletrappen. Bagasjen skal tilsammen veie 459 tonn. Et lokalt firma hadde 572 ansatte i sving med å håndtere kongens bagasje. Kongens følge på 1500 personer, deriblant 10 statsråder, 25 prinser og 100 sikkerhetsvakter, har reservert fire hoteller i et fasjonabelt strøk av Jakarta.

Tildekkede statuer

Kongen ble møtt på flyplassen av president Joko «Jokowi» Widodo og guvernøren av Jakarta. Sistnevnte er kristen og involvert i en bitter valgkamp der det påstås at han har vanæret koranen.

Indonesia er verdens mest folkerike muslimske nasjon, men praktiserer religionen langt mindre strengt enn i Saudi-Arabia og har en verdslig styreform. Ifølge lokale medier er statuer av nakne mennesker ved presidentpalasset nå dekket til av hensyn til de besøkende saudiene.

Den saudiske kong Salman og Indonesias president Joko Widodo vinker til pressen ved presidentpalasset.

Seks dagers Bali-ferie

Salmans Asia-turné skal ifølge AP øke samhandelen med og forsterke båndene til landene han besøker. Kongen har allerede vært innom Malaysia. Der betalte det statlige oljeselskapet Saudi Aramco nesten 60 milliarder kroner for halvparten av et oljeraffineri. I Indonesia blir Salman i ni dager, hvorav seks skal tilbringes som ferie på Bali.

Støtter moskeer

Indonesiske myndigheter håper på forretningsavtaler verdt 210 milliarder kroner i løpet av visitten. Onsdag ble kunngjort avtaler for tilsammen under 60 milliarder. Jakarta Post skriver at Indonesia trolig i hovedsak avspises med veldedige gaver til bygging av moskeer. Saudiene gir jevnt og trutt midler til religiøs opplæring i sin versjon av islam. Indonesia skal tolerere dette fordi landet er avhengig av saudienes velvilje for å kunne reise på pilegrimsreise til Mekka.

Skal til Kina

Salman skal videre til Brunei, Japan, Kina og Maldivene på sin reise. Båndene mellom saudiene og kineserne ble styrket i fjor høst da Saudi-Arabias kronprins besøkte Beijing og inngikk en rekke samarbeidsavtaler. Kina er verdens største oljeimportør og Saudi-Arabia verdens største oljeeksportør.

PS: Det kan høres ut som om 459 tonn er bagasje er ekstremt mye. The Washington Post minner imidlertid om at da daværende president Barack Obama reiste til Afrika i 2013 hadde han med 56 kjøretøyer, inkludert 14 limousiner.

Les også: