Verden

– Terrorisme har vært Russlands største sikkerhetsutfordring for Putin

– Putin og russiske myndigheter har brukt utrolig mye ressurser og tvangsmakt for å forsøke å få bukt med opprørerne i Nord-Kaukasus, sier NUPI-forsker Julie Wilhelmsen.

Under terroraksjonen i Beslan i 2004 ble 300 mennesker drept, de fleste var barn.
  • Frøydis Braathen
    Frøydis Braathen
    Journalist

Wilhelmsen, som er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), vil ikke spekulere i hvem som kan stå bak bombeangrepet i St. Petersburg mandag.

Men følgende kan hun slå fast overfor Aftenposten:

– Terrorisme har vært Russlands største sikkerhetsutfordring siden Putin kom til makten i 2000, sier Wilhelmsen og utdyper:

– Mange av terrorgruppene i Russland har hatt sitt utspring i de blodige krigene i Tsjetsjenia. Det som var en nasjonalistisk motstandsbevegelse på 1990-tallet ble radikalisert og påvirket av den globale jihadismen på 2000-tallet.

– Putin og russiske myndigheter har brukt utrolig mye ressurser og tvangsmakt for å forsøke å få bukt med opprørerne i Nord-Kaukasus, sier Wilhelmsen.

  • Vladimir Putin var i byen og hadde samtaler med sin hviterussiske kollega da angrepet skjedde: Kan være terror, sier den russiske presidenten.

Bidrar til mer terrorisme

Men i stedet mener hun Russlands heftige antiterrorkampanje har bidratt til radikalisering og dermed å øke terrortrusselen.

– De slår ned på alle som praktiserer Salafi-islam og skjærer ofte alle over én kam. I Tsjetsjenia er det spesielt ille. Arrestasjon av uskyldige under påskudd av terrorisme, er for eksempel vanlig. Denne politikken er problematisk, fordi den sannsynligvis bidrar til mer terrorisme på sikt, sier Wilhelmsen.

Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved NUPI.

Store terroraksjoner

Hun nevner terroraksjonene ved Dubrovka-teateret i Moskva, på en skole i Beslan og en rekke terrorangrep på metroen i Russland, som de mest profilerte.

Under terroraksjonen ved Dubrovka-teateret i 2002 tok tsjetsjenske opprørere 800 gisler. To dager senere stormet russiske spesialsoldater bygningen. 129 gisler og 41 tsjetsjenere mister livet.

Under terroraksjonen på en skole i Beslan i Nord-Ossetia i 2004 holdt opprørere 1100 gisler. Flere enn 300 mennesker, de fleste barn, ble drept under redningsaksjonen.

Sist gang Russland opplevde et terrorangrep på en T-bane var i mars 2010 da to kvinner sprengte seg på to stasjoner på metroen i Moskva. Minst 40 personer ble drept og over 100 personer ble såret.

  • Se video fra like etter eksplosjonen her.

Sikkerhetstrussel

Wilhelmsen sier at mange av de potensielle terroristene har reist ut av Russland og til Midtøsten.

– Putin har sagt at det er bedre å bombe terroristene der nede enn å ha dem inne i Russland. Samtidig er russiske myndigheter oppmerksomme på at mange kan komme tilbake og utgjøre en sikkerhetstrussel i Russland, sier Wilhelmsen.