Verden

«Uendelig trist. Egoistisk. Smertefullt. Storbritannia kastes ut på dypt vann.»

Europas ledere ser med bekymring på at Storbritannia nå offisielt er på vei ut av EU.

Angela Merkel, François Hollande og Nicola Sturgeon er blant dem som mener det beste for både EU og Storbritannia er om landet hadde blitt værende i unionen.
  • Øystein Aldridge
  • NTB

Europeiske politikere er nedstemte. Svært vanskelige forhandlinger er i vente, advarer de i forbindelse med at Storbritannia onsdag startet prosessen som i løpet av to år skal få dem ut av EU.

– Tyskland ønsket seg definitivt ikke denne dagen, sier forbundskansler Angela Merkel.

De kanskje sterkeste reaksjonen kommer likevel fra britene selv:

– Statsministeren handler mot folkets vilje, kaster oss ut på dypt vann uten noen plan om hvor vi skal ende opp, sier Liberaldemokratenes partileder Tim Farron ifølge Sky News.

Skottenes statsminister Nicola Sturgeon er omtrent like knallhard i sin dom:

– I dag kaster statsministeren Storbritannia over en klippe uten noe idé om hvor vi skal lande. Skottland stemte ikke for dette, men vår stemme er blitt ignorert, sier hun.

  • Bakgrunn: Britene har startet Brexit. Dette er kaoset som venter dersom forhandlingene kollapser.

– Egoistisk

Den spanske EU-politikeren Esteban González Pons mener britene nå velger å gå baklengs inn i historien.

– Den mest egoistiske avgjørelsen siden Churchill reddet Europa, sier han.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen mener det er uendelig trist at Storbritannia nå forlater EU.

– Nå er et farvel til Storbritannia en realitet. Om to år går vi fra 28 til 27 i den europeiske familien. Det er uendelig trist. Forhandlingene blir ikke lette, sier Løkke Rasmussen.

Må se fremover

Frankrikes president François Hollande mener det vil bli smertefullt for britene å forlate EU.

– Utmeldelsen vil tvinge EU til å bevege seg fremover, selv om det utvilsomt vil bli i ulike hastigheter, sier han

En av de vanskeligste sakene under brexit-forhandlingene vil være den betydelige gjelden Storbritannia har til EU, mener Østerrikes statsminister.

– Tatt i betraktning rapportene om at britene fortsatt skylder EU opptil 60 milliarder euro, vil dette med sikkerhet bil en vanskelig kamp, sier statsminister Christian Kern.

– Ingenting å vinne for noen parter

– Det er ingen grunn til å late som vi er glade i dag, hverken her eller i London, sa EUs president Donald Tusk da han onsdag ettermiddag mottok brevet som bekrefter at Storbritannia melder seg ut av EU.

Tusk holdt en kort pressekonferanse i Brussel og understreket at EUs viktigste oppgave nå er å kjempe for interessene til EUs medlemsland, innbyggere og næringsliv.

– Det er ingenting å vinne i denne prosessen for noen av sidene. Til syvende og sist handler det om skadebegrensing.

Lover et sterkere Storbritannia

En som derimot ser lyst på fremtiden utenfor EU, er britenes utenriksminister og Brexit-general Boris Johnsen:

– Jeg tror våre europeiske venner og samarbeidspartnere har all grunn til å være positive med avgjørelsen, sier Johnson.

Også Nigel Farage, tidligere leder i det britiske uavhengighetspartiet UKIP er fornøyd.

– Vi skal ta kontroll over det som betyr mest for oss, og vi skal bruke denne muligheten til å bygge et sterkere, mer rettferdig Storbritannia. Et land som våre barn og barnebarn kan være stolte av å kalle hjem, sier Farage.

– Et mørkt kapittel i Europas historie

Nå venter en to år lang periode der EU og Storbritannia skal forhandle om vilkårene for utmeldingen. Samtidig skal de begynne å diskutere rammeverket for et fremtidig forhold.

Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) lover at Norge skal være så tett på de kommende brexitforhandlingene som de formelle reglene tillater.

– Brexit er et mørkt kapittel i Europas historie. Men de signalene jeg får om prosessen som nå skal komme, forteller meg at EU er en organisasjon som vil takle også dette, sier Bakke-Jensen på telefon til NTB.

Les mer om

  1. EU
  2. Storbritannia
  3. Brexit