Verden

EU-politikerens farvel til britene: - Den mest egoistiske avgjørelsen siden Churchill reddet Europa

Spansk politiker advarer britene mot den forestående skilsmissen.

 • May Synnøve Rogne
  May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Onsdag får EU-president Donald Tusk overrakt brevet fra Storbritannia, undertegnet av statsminister Theresa May, der britene tar ut «skilsmisse» med EU.

Brevet er brakt med kurer til Brussel, der Storbritannias ambassadør til EU, sir Tim Barrow, personlig skal overlevere det til presidenten rundt kl. 13.20.

Men mange i EU er bekymret for Europas fremtid etter Brexit. En av dem er den spanske EU-politikeren Esteban González Pons, som har sittet i Europaparlamentet siden 2014.

Les også

Her er listen over hvordan nordmenn påvirkes av Brexit.

Da delegatene møttes for å markere unionens 60-årsdag i helgen tok han farvel med Storbrtiannia med en lidenskapelig tale som nå går runden på sosiale medier.

– Europa er rammet inn av populisme i nord, druknede flyktninger i sør, Putins tanks i øst og Trumps mur i vest. I fortiden lurer krigen og i fremtiden ligger Brexit, sier González Pons i starten av sin tale, der han - i likhet med flere av sine kolleger - må innrømme at politikerne slite med å selge inn det europeiske prosjektet til store deler av befolkningen:

– I dag står Europa mer alene enn noensinne, men innbyggerne vet det ikke. Europa er den beste løsningen, men vi vet ikke hvordan vi skal få forklart det til våre borgere, sier Pons.

Les også

Britiske aviser sier «goodbye» til Europa. Én tabloid gir frekke spark til kontinentet fra kysten av Storbritannia.

Blod, svette og tårer

Deretter går han så langt som å kalle britenes avgjørelse for ren egoisme.

– Å forlate EU handler ikke om å forlate et marked. Det handler om å forlate vår felles drøm. Brexit er den mest egoistiske avgjørelsen på de årene som har gått siden Winston Churchill reddet Europa med britisk blod, svette og tårer, sier han i sin patosfylte tale.

Churchill var en god retoriker og en stor taler. Det kan virke som om Esteban González Pons har plukket opp et par triks.

Les også

Han glemmer aldri synet av sine døde brødre på stuegulvet. Nå er han redd Brexit kan gi ny voldsbølge.

– Globaliseringen lærer oss i dag at Europa er uunngåelig - det finnes ikke noe alternativ. Men brexit forteller oss også at Europa er reversibelt, at man kan gå baklengs inn i historien, selv om det er veldig kaldt utenfor Europa.

- Brexit er den mest egoistiske avgjørelsen som er tatt siden Winston Churchill reddet Europa med britenes blod, svette og tårer. Å si «brexit» er den mest lumske måten å si farvel på, tordner Pons.

Veien ut av EU er lang. Etter at brevet er mottatt følger en to år lang forhandlingsprosess. Dersom EU og Storbritannia ikke blir enige, blir landet automatisk kastet ut av unionen.

Les mer om

 1. EU
 2. Brexit
 3. Donald Tusk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  «Uendelig trist. Egoistisk. Smertefullt. Storbritannia kastes ut på dypt vann.»

 2. VERDEN

  Unge briter frykter hvordan livet skal bli utenfor EU. Nå krever de ny folkeavstemning.

 3. VERDEN

  Britene har startet Brexit. Dette er kaoset som venter dersom forhandlingene kollapser.

 4. VERDEN

  Ingen trodde skilsmissen skulle bli lett. Men etter katastrofemiddagen i London er klørne ute.

 5. DEBATT

  Theresa May kan takke seg selv for den konstitusjonelle stormen som kan bli resultatet av brexit.

 6. VERDEN

  Erkefiendene gjør et siste desperat forsøk på å snakke sammen. Er det en dødspakt eller kan det bli en lykkelig slutt på brexit?