Verden

Trump-sjokket i Midtøsten har lagt seg, men fortsatt mye usikkerhet

Giverlandsgruppen for Palestina ledes av Norge og er nå det eneste stedet der Israel og Palestina møttes. I mai er det nytt møte og Trump-administrasjonen har varslet at den kommer.

Utenriksminister Børge Brende møtte lørdag den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Ramallah. Utenriksdepartementet

 • Alf Ole Ask

Valget av Donald Trump ble feiret av den israelske høyresiden og var en svart dag for palestinerne. Etter tre måneder er situasjonen endret. Det bekreftes i de samtalene som utenriksminister Børge Brende har hatt i helgen.

Brende, som leder giverlandsgruppen for Palestina (Ad Hoc Liason Committee – AHLC), har denne helgen drevet skytteldiplomati i Israel og Palestina.

Den 4. mai møtes giverlandsgruppen i Brussel til et nytt møte. I en så turbulent tid så er det å ha «normale» prosesser viktig.

Brende sier at dette inntrykket har han fått bekreftet i sine møter med president Mahmoud Abbas og den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu.

Eneste sted ansikt til ansikt

Spesialutsending Jason Greenblatt møtte i mars den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Majdi Mohammed / TT / NTB scanpix

– Giverlandsgruppen er det eneste stedet der partene sitter ansikt til ansikt sammen med det internasjonale samfunn. Signalene er at det kommer representasjon på høyt nivå fra USA, det er mulig at deres spesialutsending for Midtøsten Jason Greenblatt kommer. Det blir representasjon på ministernivå fra Palestina og trolig også fra Israel, sier Brende på telefonen fra Vestbredden.

 • Les også: Israel godkjenner nye bosetninger

De siste ukene har Greenblatt drevet skytteldiplomati i regionen. Han har hatt lange samtaler med både Abbas og Netanyahu.

Nye signaler

– I mine samtaler med Abbas ga han uttrykk for at han har hatt en god samtale med president Trump på telefon og med Greenblatt. De har merket seg USAs nye administrasjons uttalelser om bosetningene, men de er bekymret for signalene om at USA kan tenke seg å flytte ambassaden fra Tel-Aviv til Jerusalem. Det er en bekymring jeg deler, fordi det vil sette mulighetene for en ny fredsprosess kraftig tilbake, understreker Brende som også viser til at Abbas er invitert til Washington.

– Det var ikke mange som trodde at det ville skje i løpet av tre måneder, sier han.

 • Husker du ikke hvilke endringer Trump lovte i Midtøsten, her er listen

Israels statsminister  Benjamin Netanyahu møtte Børge Brende søndag. ABIR SULTAN / TT / NTB scanpix

USA press mot bosetninger

– Når det gjelder Netanyahu så føler han presset når det gjelder bosetningene. I samtalene med meg sa han at de vil bremse disse, men jeg ga klart uttrykk for at det ikke holder å bremse. Enhver ny bosetning vanskeliggjør en tostatsløsning, slår utenriksminister Brende fast. Han understreker at den israelske statsministeren ga uttrykk for at han står fast på tostatsløsningen.

Betyr dette at du nå ser en «normalisering» av USAs linje i Midtøsten?

– Det er for tidlig å trekke konklusjon. Det er positive signaler som vilje til å være engasjert i giverlandskonferansen, presset mot Israel i spørsmålet om bosetninger, og det skytterdiplomatiet vi har sett fra Greenblatt. Mer bekymringsfullt er spørsmålene om finansiell støtte til palestinerne og flytting av ambassaden til Jerusalem, sier Brende.

Må ta ansvar

– Som leder av giverlandsgruppen er det vår jobb å sikre at andre giverland viderefører støtten til palestinske myndigheter og at partene løser utestående økonomiske spørsmål gjennom samarbeid. En bærekraftig palestinsk økonomi og velfungerende institusjoner er vesentlige forutsetninger for tostatsløsningen, sier Brende.

Brende sier det er krevende spørsmål som diskuteres. Overfor den israelske statsminister har han understreket viktigheten av at en løser spørsmål som overføring av palestinske skattemidler, utbygging av infrastruktur som elektrisitet, vannforsyning og sanitære forhold.

– Deter viktig å bygge tillit og anspore til dialog som igjen kan føre til en gjenopptagelse av forhandlingene om en tostatsløsning, avslutter han.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Midtøsten
 2. Jerusalem
 3. Benjamin Netanyahu

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frykter et israelsk apartheidregime. Nå skisserer nabolandet et forslag til løsning.

 2. VERDEN

  Palestinerne er faktisk fornøyd med én ting Trump sa

 3. VERDEN

  Palestinerenes president drar på besøk til Trump

 4. VERDEN

  Prins William kalte Palestina et land

 5. VERDEN

  Trump varsler plan for å gi palestinerne egen stat, hovedstad og 50 milliarder dollar

 6. VERDEN

  Trump lover «århundrets avtale» for Israel og Palestina