Verden

For første gang på seks år har FN erklært hungersnød: - Vår verste frykt har blitt virkelighet

I måneder og år har hjelpeorganisasjoner advart om en kommende sultkatastrofe i Sør-Sudan. Nå er den her.

  • NTB
En kvinne holder sin sønn i armene på en av UNICEFs nødklinikker i Kuach i Sør-Sudan. Gutten er dehydrert og ikke i stand til å gå.

Mandag erklærte FN og Sør-Sudans regjering hungersnød i flere områder i Sør-Sudan.

– Dette er en varslet katastrofe. Dette har verden visst lenge ville komme, sier kommunikasjonsdirektør i UNICEF Norge, Merete Agerbak-Jensen, til NTB.

UNICEF frykter at tusenvis av barn vil dø om de ikke får hjelp innen kort tid. Ifølge UNICEFs Jeremy Hopkins i Sør-Sudan er over en kvart million barn nå alvorlig underernært.

– Mye gjøres, men ikke i nærheten av nok, sier Agerbak-Jensen og viser til at FNs appeller om penger til å forhindre katastrofen i Sør-Sudan langt fra er fylt opp. I fjor fikk UNICEF inn mindre enn halvparten av det de ba om.

Trenger penger

FN ber nå verdenssamfunnet om umiddelbar økonomisk hjelp for å hindre massiv sultedød.Over 100.000 mennesker er nå rammet av hungersnød i delstaten Unity, og ytterligere 1 million mennesker lever ifølge FN på sultegrensen.

– Vår verste frykt er blitt virkelighet, sier Serge Tissot, leder for FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) i Sør-Sudan.

Det er første gang på seks år at FN har erklært hungersnød i et land. Sist gang var i Somalia i 2011.

En sørsudansk gutt får målt overarmen for å fastslå om han er underernært. Bildet ble tatt i oktober i fjor. Mandag erklærte FN-organisasjoner og landets regjering hungersnød i to av landets fylker. Foto: Kate Holt / UNICEF via AP / NTB scanpix

Hvis ingenting gjøres, risikerer nærmere 5,5 millioner mennesker, rundt halvparten av Sør-Sudans befolkning, å bli rammet av sult de kommende månedene.

– Gapet er stort. Nå må verdenssamfunnet mobilisere. Det er et skrikende behov for mer penger, slår Agerbak-Jensen fast.

UNICEF har nå iverksatt programmer over hele Sør-Sudan som etter planen skal hjelpe over 200.000 akutt underernærte barn.

– Dette er viktig å få på plass raskt, før sulten gjør uopprettelig skade på barna, sier Agerbak-Jensen.

Prekært

Katastrofen er et resultat av borgerkrigen som har herjet landet i over tre år, kombinert med en dyp økonomisk og politisk krise. Millioner av sørsudanere har måttet flykte på grunn av krigen, og i tillegg har ekstrem tørke den siste tiden gjort det umulig å dyrke mat.

Igjen må kvinnene i Sør-Sudan stille seg i kø for å få mat fra hjelpeorganisasjonene. Mandag ble det erklært hungersnød i deler av det krigsherjede landet. Katastrofen er den fjerde på like mange tiår.

Store sikkerhetsutfordringer ogmangel på rent vann og dårlige sanitærforhold gjør situasjonen ekstra prekær. I tillegg står regntiden for døren, noe som betyr at veiene i Sør-Sudan blir uframkommelige.

Men krisen er menneskeskapt, understreker FN. Ifølge anonyme FN-kilder er sulten i noen tilfeller en konsekvens av at president Salva Kiir hindrer mathjelp til enkelte områder. I bunnen ligger den etniske konflikten mellom folkegruppen dinka, som presidenten tilhører, og nuerne, landets nest største folkegruppe.

– Kunne gjort mer

Agerbak-Jensen er enig i at ansvaret for situasjonen først og fremst hviler på det sørsudanske lederskapet.

– Men det kunne det definitivt ha vært gjort mer fra det internasjonale samfunnets side. Da hadde vi kanskje kunnet unngå denne akutte situasjonen, sier hun.

Siden midt på 1980-tallet har sørsudanerne opplevd minst fire større sultkatastrofer. Hungersnøden i 1988 kostet minst en kvart million mennesker livet.

  1. Les også

    Millioner trues av sult i Sør-Sudan

  2. Les også

    Sjefen for FN-styrken i Sør-Sudan sparkes etter avsløring om manglende beskyttelse av sivile

Les mer om

  1. Sør-Sudan
  2. Sudan