Etter en dag med død og herjing fortsatte republikanere å protestere mot valgresultatet. Dette er det viktigste som skjedde i natt.
Fire personer er døde etter opprøret i Washington, D.C. Kongressen har endelig godkjent Joe Biden som valgets vinner.
Rundt seks timer etter at Kongressen på dramatisk vis måtte evakueres på grunn av inntrengere, var politikerne tilbake i Senatet og Representantenes hus.
Arbeidet ble gjenopptatt rundt kl. to i natt norsk tid. Det skjedde etter at politiet i D.C. gradvis hadde klart å gjenvinne kontrollen over Kongressbygningen og parkområdene utenfor.
Her er det viktigste å ta med seg fra en svært dramatisk kveld og natt i amerikansk historie:
1. Kongressen har godkjent Biden
Til tross for høylytte protester har Senatet og Representantenes hus nå godkjent valgresultatet.
Biden får, som ventet, 306 valgmannsstemmer og vil bli tatt i ed som president 20. januar.
Visepresident Mike Pence ledet det som normalt ville vært en ren seremoniell affære, men som denne gangen ble alt annet enn det.
Etter opptellingen leste han opp resultatene i Kongressen.
Klokken 09.41 norsk tid torsdag erklærte visepresident Mike Pence at Kongressen formelt hadde godkjent valget av Joe Biden som president og Kamala Harris som visepresident.
2. Mange republikanere lot seg ikke rokke
Til tross for volden og herjingene, fortsatte mange republikanere kampen for å stanse godkjenningen av valget.
I Representantenes hus stemte 121 representanter, alle republikanere, for innsigelsene mot valgresultatet i Arizona. I Senatet stemte 6 personer for, alle republikanere.
Valgresultatet i Arizona ble, som ventet, likevel godkjent ettersom klare flertall i begge kamre motsatte seg innsigelsene.
Ikke alle sto fast på sitt. Fire republikanske senatorer endret syn og stemte for godkjenningen etter den dramatiske dagen i D.C. Blant dem var Kelly Loeffler, som tidligere på dagen hadde tapt senatsvalget i Georgia.
– Det som har skjedd i dag, har gjort at jeg har måttet revurdere, og jeg kan ikke lenger, med god samvittighet, trekke resultatet i tvil, sa Loeffler.
Vippestater som Georgia, Michigan og Nevada, ble godkjent uten protester fra senatorer, men da turen kom til Pennsylvania, ble det igjen lagt inn en protest. Senator Josh Hawley fra Missouri undertegnet den.
Også den ble stemt ned etter rundt to timer med debatt.
3. Dødstallene stiger, kritikken mot politiet øker
Fire personer er nå erklært døde etter hendelsene i Washington, D.C. Det melder politiet i hovedstaden. En av de døde er en kvinne som ble skutt inne i kongressbygningen av politi eller sikkerhetsstyrker på stedet.
Minst 52 personer er blitt pågrepet.
Nye detaljer fra hendelsene drypper gradvis ut. Nå øker kritikken mot politiets håndtering.
– Jeg er sjokkert over hvor lett det var, sa NBCs programleder Chuck Todd, ifølge NTB.
Politisjef Robert Contee sier at det ble brukt et kjemisk middel mot politiet, og at flere politibetjenter er skadet.
4. Trumps nærmeste tar avstand, flere sier opp
Samtidig som demonstrantene hadde tatt seg inn i Kongressen, fortsatte Trump å spre konspirasjoner om valget. Til slutt måtte også en av Trumps nærmeste allierte, senator Lindsey Graham, ta avstand.
– Jeg og Donald Trump har vært på litt av en reise, men nok er nok. Jeg vil si, og kanskje er det viktigere at det kommer fra meg enn noen andre: Joe Biden og Kamala Harris er rettmessige vinnere av valget.
Ifølge CNN har en av Trumps nærmeste sikkerhetspolitiske rådgivere, Matt Pottinger, valgt å trekke seg fra stillingen sin. Flere andre vurderer det samme.
Stephanie Grisham, stabssjef for USAs førstedame Melania Trump, sa opp jobben på dagen onsdag kveld. Det samme gjorde også enkelte andre rådgivere.
5. Flere ber Pence ta over som president
Det 25. grunnlovstillegget i USA åpner for at visepresidenten kan ta over som president dersom presidenten erklæres uegnet for presidentkontoret. Flere tar nå til orde for at Pence bør gjøre det.
17 demokrater i Kongressens justiskomité har sendt en skriftlig oppfordring til Pence om å ta over makten.
– I videouttalelsen avslører president Trump at han ikke er mentalt frisk og fortsatt ikke klarer å ta inn over seg og akseptere tapet i 2020-valget. President Trumps viser vilje til å oppildne til vold og sosial uro for å velte valget med makt, heter det i brevet.
I videoen under kommenterer Mike Pence stormingen av Kongressen i Washington:
Ifølge amerikanske medier diskuterer også enkelte av Trumps egne regjeringsmedlemmer denne muligheten etter håndteringen av opprøret i Washington.
Også den øverste juridiske lederen i Washington DC ber Pence ta over.
– Jeg ber Mike Pence ta det 25. grunnlovstillegget i bruk og ta over som president, sier statsadvokat Karl Racine.
Et økende antall demokrater har også tatt til orde for å stille Trump for riksrett. De frykter hva Trump kan finne på de siste to ukene av presidentperioden.
Christina Pletten kommenterer: Den mørkeste dagen
6. Trump er utestengt fra sosiale medier
USAs president har ikke kunnet bruke sitt favorittmedium Twitter i natt. Han er nemlig blitt utestengt i 12 timer. Twitter begrunner utestengelsen med at presidenter har brutt det sosiale mediets regler.
Også Facebook har stengt presidentens konto i et døgn. Det samme har Instagram. Presidenten har heller ikke anledning til å bruke Snapchat eller Youtube.
Få minutter etter at visepresident Mike Pence hadde erklært at Joe Biden var valgt til USAs neste president, sendte president Trumps kontor ut en uttalelse. Der lovet Trump at det ville bli en fredelig maktovertagelse 20. januar.
Han fastholder imidlertid at han er uenig i valgutfallet.
– Dette representerer slutten på den mest fantastiske første presidentperioden i historien, men det er bare starten på vår kamp for å Make America Great Again, sier Trump ifølge uttalelsen.