- Hamas-topp lurt av Mossad-agenter

Minst ti agenter skal ha deltatt da Mahmoud al-Mabhouh ble likvidert i Dubai.

Mahmoud al-Mabhouh var med på å grunnlegge den militære fløyen til Hamas. 20. januar ble han likvidert på et hotellrom i Dubai - angivelig av Mossad-agenter.
Les også

Funnet kvalt på hotellrommet

Nettstedet Intelligence Online, som har etterretningsvirksomhet som spesialområde, publiserte torsdag flere detaljer om hvordan Mahmoud al-Mabhouh ble drept i Dubai i januar.

Den fremstående Hamas-lederen skal ha blitt drept med gift av agenter for Mossad.

Den israelske etterretningstjenesten har blitt utpekt som ansvarlig for likvideringen, uten at det vil bli offisielt bekreftet, skriver den israelske avisen Haaretz.

Blond kvinne banket på

al-Mabhouh bodde på femstjernershotellet Al Bustan Rotana i Dubai i midten av januar, og hadde akkurat kommet tilbake til hotellet etter et møte med den iranske ambassaden da en blond kvinne — kledd som resepsjonist - banket på døren.

Da han åpnet døren for kvinnen, som ifølge Intelligence Online var Mossad-agent, ble han overrumplet av flere agenter.

De brukte først et elektrosjokkvåpen for å passivisere ham. Deretter injiserte agentene gift i kroppen hans for å forsøke å skjule dødsårsaken.

Ti agenter – tre av dem kvinner – skal ha deltatt i operasjonen. Agentene hadde europeiske pass.

Kisten med den drepte Hamas-lederen bæres mot graven like ved Damaskus i Syria i slutten av januar. FOTO: SCANPIX

Kjøpte våpen

al-Mabhouh ble funnet først dagen etter, etter at hans kone gjentatte ganger hadde forsøkt å nå ham på telefon. Han var en av grunnleggerne av Hamas’ militære fløy, og en svært sentral mann i organisasjonen.

Den dreptes bror sa etter likvideringen at al-Mabhouh hadde ansvaret for å skaffe våpen til Hamas og at han befant seg i Dubai på oppdrag for bevegelsen.

Mahmoud al-Mabhouh hadde vært dødsmerket av Israel helt siden 1989, da han sto bak bortføring og drap på to israelske soldater, het det i et offisielt kommuniké fra Hamas.

Dubais etterretningstjeneste etterforsker likvideringen, og har bedt om hjelp fra sine kolleger i Egypt og Jordan.

Det vil de ifølge Haaretz få lite ut av, fordi begge de to andre landene har lite til overs for organisasjonen som de fleste land mener driver med ren terror.

Hamas har selv lansert en egen granskning av drapet.

Sporet opp nazister

Etterretningstjenesten Mossad er en av verdens mest myteomspunnede hemmelige tjenester. Den har deltatt i en rekke spektakulære operasjoner i andre land opp gjennom årene.

I Norge sto organisasjonen bak drapet på Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1973. Fem israelere ble dømt for drapet.

Da Adolf Eichmann ble sporet opp i Argentina i 1960, var det Mossad-agenter som fant ham. De førte nazi-toppen til Israel, der han ble dømt til døden og hengt året etter.

Dette er passet og den falske identiteten som Adolf Eichmann brukte da han tok seg til Argentina etter 2. verdenskrig. I 1960 ble han sporet opp av Mossad, og ført til Israel. FOTO: SCANPIX