Verden

Gadafi hevnet sønnens arrest

Etter ett og et halvt års ufrivillig opphold i Libya, håper to sveitsiske forretningsmenn nå endelig å unnslippe Muammar al-Gadafis vrede.

Muammar al-Gadafi la Sveits for hat etter at sønnen og svigerinnen ble arrestert i Sveits.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Da en av sønnene til Libya-boss Muammar al-Gadafi ble arrestert for å ha mishandlet to tjenere på et hotell i Sveits i juli 2008, ble det stritt å være sveitser i Libya. Det fikk de to sveitsiske forretningsmennene Rachid Hamdani og Max Göldi merke. De ble anklaget for å ha blitt i landet lenger enn visumet deres tillot og for å ha drevet forretningsvirksomhet uten tillatelse.

De ble nektet å forlate landet, og har oppholdt seg i den sveitsiske ambassaden i Tripoli i månedsvis fordi de har fryktet at de ville bli arrestert dersom de forlot ambassaden.

I desember ble de to dømt til 16 måneder i fengsel, men på søndag opphevet en høyere domstol fengselsstraffen mot Rachid Hamdani. Senere denne uken skal domstolene vurdere andre sider av saken mot Hamdani og de skal vurdere saken mot Göldi. Utviklingen gir grunn til forsiktig optimisme om at forholdet mellom Libya og Sveits kan bli bedre, skriver nettstedet swissinfo.ch.

Tjenerne klaget.

Det hele startet med at Hannibal Gadafi var i Genève med kona Aline i forbindelse med at hun skulle føde på en klinikk i Sveits. De to ble arrestert og satt to dager i varetekt og ble siktet for å ha påført to av sine tjenere fysisk skade. De slapp ut etter å ha betalt kausjonspenger og rømte fra Sveits. Tjenerne trakk senere tilbake anklagene og siktelsene ble droppet.

Hannibal Gadafi har også flere andre ganger havnet i medienes søkelys for episoder med vold og fyll, men pappa Muammar al-Gadafi tok sønnens parti mot Sveits. Sveitsiske selskaper måtte stenge kontorene sine i Libya og antallet fly mellom Sveits og Libya ble redusert. I fjor hentet Libya ut mesteparten av pengene de hadde plassert i sveitsiske banker.

–Gadafi ser få begrensninger for hva han kan tillate seg og benytter statens maktapparat slik hans selv ønsker, sier Bjørn Olav Utvik, førsteamanuensis i midtøstenhistorie ved Universitetet i Oslo.

Oppløs Sveits!

Under G8-møtet i Italia i fjor sommer foreslo Gadafi at Sveits skulle bli delt opp og fordelt mellom Italia, Frankrike og Tyskland. –Sveits er en verdensmafia og ikke en nasjon, mente Gadafi.

Det diplomatiske forholdet mellom Libya og Sveits har vært rene berg og dalbanen. Saken så ut til å løse seg i fjor høst og Hamdani og Göldi ble lovet utreise i september, men avtalen falt sammen, og forholdet ble på nytt iskaldt. Sveits varslet i november at de ville gjøre det vanskeligere for libyere å få innreisetillatelse til Sveits. Deretter fulgte domfellelsen mot de to sveitsiske forretningsmennene.

Nettopp fordi forholdet har gått så mye opp og ned, er sveitserne forsiktige med å juble for tidlig.

–Libya og særlig Gadafi har vært kjennetegnet av brå vendinger og til dels bisarre påfunn, sier Utvik.

De sveitsiske forretningsmennene Rachid Hamdani og Max Göldi ble fotografert i den sveitsiske ambassaden i Tripoli i desember.