Danmarks statsminister beklager avliving av mink uten lovhjemmel

Statsminister Mette Frederiksen beklager at regjeringen satte i gang masseavliving av mink uten å ha hjemmel for det i dansk lov.

Statsminister Mette Frederiksen har havnet i hardt vær etter at myndighetene beordret avliving av all mink i landet, også der det ikke er påvist verken koronasmitte eller annen sykdom.

Det er iverksatt en granskning av hvordan regjeringen kunne beordre avliving av millioner av mink uten å gjøre unntak for gårder der det ikke er påvist koronasmitte.

En massegrav for mink blir forberedt. Det skjer etter at man oppdaget at det hadde skjedd en virusmutasjon i koronasmittet mink.
Tusenvis av mink er blitt avlivet i kampen mot korona. Nå viser det seg at regjeringen ikke hadde lovhjemmel for tiltaket.

I forrige uke opplyste Frederiksen på en pressekonferanse at all mink skulle avlives som følge av en koronavirusmutasjon som kan komme til å gjøre en framtidig vaksine mindre effektiv.

– Selv om det er travelt, sier det seg selv at det skal være fullstendig klart hva som krever ny lovgiving. Det har det ikke vært, og det vil jeg gjerne beklage, sier Frederiksen tirsdag.