Verden

Aserbajdsjan skjøt ned russisk helikopter i Armenia

Aserbajdsjan var snar med å be Russland om unnskyldning for å ha skutt ned et helikopter i Armenia. I Nagorno-Karabakh raser kampene.

Armenske og russiske soldater ved stedet der et helikopter ble skutt ned i nærheten av Eraskh i Armenia mandag. Foto: AP / NTB

 • NTB-AFP

Vraket av et russisk militærhelikopter vises på dette bildet fra armenske myndigheter. Foto: Armenian Emergency Ministry Press Office via AP / NTB

Et russisk Mi-24-helikopter ble skutt ned mandag av et bemannet bakke-til-luftforsvarssystem i nærheten av grensa til den aserbajdsjanske eksklaven Nakhitsjevan, opplyser forsvarsdepartementet i Moskva. To besetningsmedlemmer ble drept, og en tredje person ble såret.

Kort tid senere erkjente Aserbajdsjan at de står bak nedskytingen, som skjedde langt unna kampene i Nagorno-Karabakh.

– Den aserbajdsjanske siden ber om unnskyldning til den russiske siden i forbindelse med denne tragiske hendelsen, sier utenriksdepartementet i en uttalelse.

Handlingen var en ulykke og var «ikke rettet mot Moskva», heter det videre.

Aserbajdsjan er i krig med armensk-støttede separatister i Nagorno-Karabakh. Kampene mellom armenske og aserbajdsjanske soldater har rast i seks uker i regionen, som ligger i Aserbajdsjan, men som har vært kontrollert av armenere siden 1994.

Russland har en forsvarspakt med Armenia, men har så langt fastholdt at de ikke vil dras inn i konflikten med Aserbajdsjan med mindre armensk territorium er truet.

Området der helikopteret ble skutt ned, ligger rundt sju mil fra Nagorno-Karabakh. Aserbajdsjan sier imidlertid at beslutningen om å åpne ild mot helikopteret, ble fattet som følge av den «spente situasjonen i regionen og økt kampberedskap».

Russlands forsvarsminister sier helikopteret fulgte en militærkolonne, hvis oppdrag er ukjent. Russland har en stor militærbase i Armenia, men den ligger 15 mil unna stedet der helikopteret ble skutt ned.

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Våpenhvile mellom Armenia og Aserbajdsjan

 2. VERDEN
  Publisert:

  Landet skjøt ned et russisk helikopter, men ba om unnskyldning. Nå trekkes det frem som den store vinneren.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Sivile drept, hus bombet, helikoptre skutt ned. Nå får alle over 18 år beskjed om å gjøre seg klare til krig.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Ingen våpenhvile i sikte i Nagorno-Karabakh

 5. VERDEN
  Publisert:

  Armenias statsminister utelukker diplomatisk løsning på konflikten - ber innbyggerne verve seg til kamp

 6. VERDEN
  Publisert:

  Kampene i Nagorno-Karabakh fortsetter. 84 armenske soldater skal være drept.