Verden

Ny eksplosjon ved atomreaktor

En fersk eksplosjon ved et kjernekraftverk i Japan har blåst taket av reaktoren og radioaktiviteten øker kraftig i området.

Tirsdag morgen lokal tid var det nok en eksplosjon ved kjernekraftverket Fukushima-Daiichi i Japan. SCANPIX/AFP/HO/NHK

 • Fred C. Gjestad

Les også:

Ved midnatt norsk tid var det nok en eksplosjon ved atomkraftverket Fukushima-Daiichi, der atomteknikere kjemper en desperat kamp for å hindre nedsmeltning.

Ifølge det japanske nyhetsbyrået Jiji er taket over reaktor nr. 2 nå ødelagt og ved midnatt var det synlig damp som stiger opp fra reaktoren.

Også eksplosjonen ved reaktor nr 2 skal være forårsaket av hydrogengass.

Kjernekraftverket har tre reaktorer, og to ganger tidligere har det vært eksplosjoner ved kraftverket. Så langt har ingen av eksplosjonene ødelagt selve atomreaktorene.

Det meldes også om at nivået av radioaktivitet øker kraftig i området.

Strålingen i området økte i løpet av 40 minutter fra 1941mikrosieverts per time til 8217 mikrosieverts per time, ifølge Tokyo Electric Power Co.

Ulykken skjedde 06.40 lokal tid.

Arbeidere som ikke må være på atomkraftverket er nå evakuert derfra, ifølge TV-kanalen NHK.

Etablerer atomberedskapssenter

Japans statsminister Naoto Kan forteller at Japans regjering nå skal etablere et felles atomberedskapssenter for å håndtere krisen som nå er oppstått rundt flere av landets atomreaktorer.

Kan fortalte reportere tirsdag morgen lokal tid at han personlig skal lede arbeidet ved beredskapssenteret.

Senteret skal i hovedsak arbeide for å hindre at reaktorene ved Fukushima-Daiichi smelter ned.

Beredskapssenteret skal bemannes med personell og teknikere fra atomkraftverket Fukushima-Daiichi.

Hydrogen-eksplosjoner

Økende problemer ved Fukushima-Daiichi gir regjeringen store utfordringer, en regjering som allerede kjemper for å sende nødhjelp til hundretusenvis av personer langs den jordskjelv— og tsunamirammede kyststripen.

Den andre hydrogen-eksplosjonen på tre dager rammet atomkraftverket mandag og brenselstavene ved reaktor nr 2 ble stående blottlagt. Myndighetene arbeider nå for å forhindre et katastrofalt utslipp midt i det tsunamirammede området.

Ikke som Tsjernobyl

De økende problemene ved Fukushima-Daiichi atomkraftverk startet da fredagens jordskjelv og tsunami slo ut kraftforsyningen og ødela kjølesystemet som trengtes for å hindre en fullstendig nedsmeltning. En nedsmeltning kan skje uker etter at reaktoren er slått av, dersom kjølesystemene ikke virker.

Internasjonale forskere sier det er alvorlig fare, men at det ikke er på nivå med 1986-eksplosjonen i Tsjernobyl. Japanske myndigheter bruker nå sjøvann som et siste forsøk på å kjøle ned reaktoren, og anbefaler innbyggere i nærheten til å holde seg innendørs for å unngå å bli bestrålt.

Fukushima-Daiichi kjernekraftverk sett fra luften mandag.

15 skadet, 185.000 evakuert

Så langt er 15 arbeidere og militærpersonell skadet i ulykkene og eksplosjonene ved kjernekraftverket. Samtidig er 190 personer blitt utsatt for høyere strålingsdoser. Ulykkene skaper ekstra utfordringer for Japans myndigheter som allerede kjemper hardt for å få hjelpe de hundretusener som er berørt av jordskjelvet og tsunamien.

Så langt hevder japanske myndigheter at det ikke har vært noen større lekkasje av radioaktivitet. Men det har vært målt midlertidige økninger i nivået av radioaktivitet. 185.000 personer er evakuert fra området ved reaktorene. Et amerikansk skip som bisto i å hjelpe ofrene på land, flyttet seg lenger ut i havet for å komme seg unna faren med økt radioaktivitet.

Statssekretær Yukio Edano fortalte reportere at det var stor sannsynlighet for at det kom til å bli en nedsmeltning ved Fukushima-Daiichi kraftverket. Brenselscellene ved alle de tre reaktorene ved Fukushima-Daiichi skal være i ferd med å smelte.

En eksplosjon mandag i hydrogengass ved reaktor nr.3 skadet flere arbeidere. Lørdag var det en eksplosjon ved reaktoren nr. 1, mens reaktor nr. 2 har mistet store deler av kjølesystemene.

Skulle slippe løs trykket

Hydrogeneksplosjonen ved reaktor 1 og 3 skjedde da ingeniørene åpnet en ventil som inneholdt hydrogen for å slippe løs trykket i noen radioaktive beholdere.

Det er velkjent at det kan føre til eksplosjoner, men det virkets om den eneste løsningen for å hindre en nedsmeltning.

En nedsmeltning vil si at urankjernene spiser seg gjennom reaktorens stålforsterkede kjerne og forårsaker en utstrakt spredning av radioaktivitet.

Problemer med kjølevann

Det var en ventil ved reaktor nr. 2 som ikke åpnet seg, og som stoppet kjølevannet fra å renne ned i selve kammeret og dermed ble ytterligere forsøk på å få inn kjølevann forsinket, skal Naoki Kumagai, en representant for atomenergibyrået i Japan ha sagt ifølge nyhetsbyrået AP.

Myndighetene vurderer å spraye vann direkte over det stålforsterkede kammeret, ifølge Kumagai.

— Reaktor 1 og 3 er i det minste stabilisert for en periode, sier en talsmann for atom- og industriell sikkerhetsbyrået Ryohei Shiomi.

— Nå er det reaktor 2 som krever all vår innsats og oppmerksomhet, ser han.

190 liter vann per minutt

Donald Olander, professor emeritus ved University of California, Berkeley, forklarer at å ha brenselsceller av uran som er blottlagt er et kritisk problem. Vann er det som hindrer det i å bli for varme. Brenselstavene kan bli så varme at de smelter og brenner kamemret og smelter uran-pelletsen som er inne i stavene.

Olander, som var professor i kjernekraft, kalkulerer at hver av de tre reaktorene trenger 190 liter vann i minuttet for å få nok kjøling.

 1. Les også

  Japan risikerer energimangel

 2. Les også

  Japansk atomulykke gir global energidebatt

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Drivstoff fjernes etter Fukushima-ulykken i 2011

 2. VERDEN

  Kraftig jordskjelv ryster Japan

 3. VERDEN

  Da befolkningen rømte Fukushima, overtok villsvin byen.

 4. VERDEN

  Japan vurderer å slippe radioaktivt kjølevann ut i naturen

 5. VERDEN

  Slik minnes Japan landets verste atomulykke

 6. VERDEN

  Nyhetene som preget det siste tiåret – sett fra verdensrommet