SISTE: Muammar Gadafis styrker angriper opprørernes by Benghazi torsdag kveld. Det sier Libyas leder selv i en radiotale.
– Vi kommer i kveld, og det blir ikke vist noen nåde, sa Gaddafi i radiotalen.
En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sier at USA nå støtter bruk av "alle midler" mot Gadafi, bortsett fra bakkestyrker.
— USA ønsker ikke krig. Men vi ønsker å forhindring nedslakting, sier en amerikansk regjeringstalsmann til Wall Street Journal.
Ifølge avisen ser amerikanske myndigheter for seg flere mulige scenarier for militære angrep, men ikke bakkestyrker.
Les mer:
Bomber Benghazi
Det skjer samtidig som slaget om opprørssenteret Benghazi øst i Libya kommer nærmere. Samtidig som Gadafi-lojale styrker nærmer seg byen landeveien, rapporterer BBC at de første luftangrepene mot byen har startet.
Minst 30 barn, kvinner og eldre menn skal være drept i kamper ved byen Ajdabiyah øst i Libya. De døde da de havnet i kryssild mellom opprørere og regjeringssoldater, melder NTB, som siterer fjernsynskanalen Al Arabiya.
Et øyenvitne fortalte torsdag til kanalen at han hadde sett de døde og var sikker på at de var ubevæpnede sivile. Ajdabiyah ligger 150 kilometer sør for Benghazi, som er den libyske opprørsbevegelsens viktigste støttepunkt.
Kan grense til folkemord
Styrkene til Muammar Gadafi har de siste dagene gjort stor fremgang mot opprørernes hovedsete, Benghazi. Diktatoren har tidligere kalt opprørerne for terrorister og rotter, og har ikke gitt tegn til å vise noen nåde, dersom han klarer å slå opprørerne militært.
— Det handler om å stoppe noe som kan ligge i grenseland mellom massakre og folkemord, tror Ulriksen, forsvarsekspert ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).
Han tror ikke på at Vesten trenger å frykte en militær hengemyr dersom de engasjerer seg militært i landet.
- Det er ikke mye som skal til. Vi kan se for oss angrep med krysseraketter og jagerfly mot Gadafis styrker. Og bombeangrep mot flyplasser, sier Ulriksen.
Han sier angrepene vil være langt enklere å gjennomføre før Gadafis styrker har tatt seg inn i Benghazi.
— Det enkleste er å ta ut styrker som står mellom byene, sier Ulriksen.
Ifølge FN-diplomater skal landene i Sikkerhetsrådet være enige om et utkast til en resolusjon om Libya, som etter planen skal opp til avstemning torsdag ettermiddag.
Frankrike, Storbritannia og USA fremmer nå et resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd, som blant annet tar til orde for en flyforbudssone over Libya.
USA har tidligere vært skeptisk til å gå inn for en flyforbudssone, men har snudd i saken og mener dette i seg selv ikke lenger er nok til å beskytte sivilbefolkningen mot krigshandlinger.
Ingen okkupasjon
FNs sikkerhetsråd bør vurdere skritt overfor Libya som går lenger enn en flyforbudssone, mener USAs FN-ambassadør Susan Rice.
— USAs syn er at vi må være beredt på å vurdere skritt som inkluderer, men kanskje går lenger enn en flyforbudssone. Vi er interessert i et bredt spekter av tiltak som effektivt beskytter sivile og øker presset mot Gadafis regime, sa Rice til pressen etter mer en åtte timer lange samtaler i Sikkerhetsrådet onsdag kveld.
Ståle Ulriksen tror USA, Frankrike og Storbritannia allerede har kapasiteten som skal til for å kunne gjennomføre en slik aksjon. Frykten for at vestlige land skal havne i en militær hengemyr, er ubegrunnet, tror han.
— Man trenger ikke okkupere hele landet, sier Ulriksen, og viser til at britiske styrker brukte kort tid på å skape ro i Sierra Leone i 2000.
Professor i Midtøsten-historie ved Universitetet i Bergen, Knut Vikør, mener det bare er et tidsspørsmål før opprøret i Libya er knust, og tror ikke at et flyforbud vil endre utviklingen.
- Hva kunne Vesten ha gjort for å støtte opprøret?
— De kunne sendt inn mer avanserte våpen og forsøkt å balansere overtaket som regimet har. Vi snakker imidlertid om utrente soldater og sivile som styrer våpnene. Vesten har ikke klart å følge med på utviklingen, og ikke helt klart å bestemme seg for hva de ville gå inn på, sier Vikør.
Når USA nå gir sin støtte til en flyforbudssone, mangler det bare å overbevise Russland og Kina. De to vetomaktene er skeptiske til å gripe inn, og mener dette vil være å blande seg inn i interne forhold i Libya.
— Russland og Kina har alltid vært imot militære intervensjoner styrt av Vesten, og ser på dette i all hovedsak som en intern konflikt i Libya, sier Vikør.