Verden

Trump skremmer vannet av flere republikanere i Sør-Carolina

I Sør-Carolina på lørdag ligger Donald Trump an til å vinne sitt andre nominasjonsvalg på rad. Det vekker avsky blant en del republikanere.

Her markerer Donald Trump seieren i New Hampshire tirsdag i forrige uke. I Sør-Carolina på lørdag ligger han an til nok en knusende seier. Men det gleder hverken partieliten eller moderate republikanere.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes
    Journalist

Amanda McCombs (30) har stemt på republikanske presidentkandidater så langt i livet. Men blir Trump partiets kandidat i år, vil ikke McCombs, som den amerikanske storavisen The Washington Post har møtt i småbyen Fountain Inn i Sør-Carolina, stemme republikansk.

— Som å velge mellom å bli skutt eller å bli forgiftet

Trolig blir hun da hjemme på valgdagen, den 8. november.

— Valget mellom ham og Hillary Clinton vil være som å velge mellom å bli skutt eller å bli forgiftet. Uansett er vi alle døde, sier hun til avisen.

The Washington Post har tatt turen til Sør-Carolina fordi den amerikanske nominasjonskampen, etter halvannen ukes pause, braker løs igjen der på lørdag. Etter at han tapte det første nominasjonsvalget i Iowa med rundt 4 prosentpoeng til den ultrakonservative Texas-senatoren Ted Cruz, slo han tilbake med en knusende seier uken etter i New Hampshire.

Men det er bare republikanerne som har valg i Sør-Carolina på lørdag. For demokratene skal til Sør-Carolina først neste lørdag. De har derfor nominasjonsmøter, såkalte caucauses, i Nevada på lørdag. Republikanerne tar turen til ørkenstaten på tirsdag.

Cruz leder på Trump i nasjonal måling

En helt fersk nasjonal måling fra NBC News og Wall Street Journal viser nå at Trump, med 26 prosent, ligger to prosentpoeng bak den ultra-konservative Texas-senatoren Ted Cruz. Det er første gang på fire måneder at Trump ikke leder. To andre ferske målinger gir derimot en enorm ledelse til Trump. I gjennomsnitt får han derfor 33,3 prosent, mot 22 prosent for Cruz på nasjonalt nivå. Dessuten ligger alt til rette for at milliardæren Donald Trump i Sør-Carolina kommer til å gjenta brakseieren fra New Hampshire.

Gjennomsnittet fra de siste meningsmålingene viser at han med 34,1 prosent av stemmene vil knuse motstanderne. Cruz ligger an til bare halvparten av stemmene, med 17,6 prosent. På plassene bak følger de tre mer moderate kandidatene Marco Rubio med 16,6 prosent, Jeb Bush på 9,9 prosent og John Kasich med 9,1 prosent.

Onsdag kveld fikk derimot en Rubio en viktig og svært ettertraktet støtteerklæring som kan løfte han kraftig. Da gikk den populære guvernøren Sør-Carolina, Nikki Haley (44) ut med sin støtte til den jevnaldrende presidentkandidaten.

Mange av de mer moderate republikanske velgerne som er så redd for Donald Trump ønsker seg Florida-senatoren Marco Rubio, her fra en TV-debatt i New Hampshire, som den republikanske presidentkandidaten.

Rett hjem for å be om en mer moderat vinner

Det er ikke bare den unge kvinnen Amanda McCombs som frykter Trump. 73-åringen Charlene Knight ser også med skrekk og gru på at mangemilliardæren kan vinne nominasjonskampen.

— Jeg skal rett hjem og legge meg ned på hendene og knærne for å be om at Trump ikke blir den nominerte, sier Knight.

Ektemannen Mike kunne ikke vært mer enig.

— Jeg tar heller Bernie enn Trump, sier han.

Frykter 1964-gjentagelse

Bekymringen de dypt Trump-skeptiske republikanerne, som Washington Post møtte på et Jeb Bush-valgmøte, deles i stor grad av partieliten. De ønsker ikke å nominere en fløykandidat langt ut til høyresiden i partiet. Det av frykt for at de ikke klarer å tiltrekke seg kritiske stemmer fra de uavhengige sentrumsvelgerne midt imellom demokratene og republikanerne. Gjengs oppfatning i den brede partieliten er at hverken Trump eller Cruz er såkalt valgbare. Sist gang republikanerne nominerte en sterkt konservativ kandidat var kanskje med sørstatssenatoren Barry Goldwater i 1964. Det endte med et av tidenes mageplask. Han vant bare seks av 50 stater.

Her er republikaneren Barry Goldwater på en pressekonferanse dagen etter at han tapte presidentvalget mot Lyndon B. Johnson i 1964.

Henry Barbour, en lokal republikansk partitopp fra Mississippi, er blant mange republikanerne som håper at en av de tre gjenværende av de mer moderate kandidatene skal skille seg ut.— Vi trenger å få feltet ned til Trump, Cruz og en eller annen, sier han til det amerikanske nyhetsbyrået AP.

Den de fleste håper på er den unge Florida-senatoren Marco Rubio (44). Han kom på en sterk tredjeplass i Iowa for to og en halv uke siden, men etter en svak TV-debatt gikk han på en smell i New Hampshire uken etter. Ifølge meningsmålingene leder han altså blant de mer moderate i Sør-Carolina, selv om ledelsen på ingen måte er overbevisende.

Aftenpostens kommentator antydet at Rubio kunne bli USAs neste president etter Iowa. Det kan du lese om her:

Les også

Rubio setter tonen | Frank Rossavik

Rubio kan gjøre det sterkt på super-tirsdag

Det kan imidlertid fort endre seg på den såkalte super-tirsdagen, som er tirsdag 1. mars. En av de store statene da er Virginia. Bare for noen dager siden kom den første Virginia-målingen på flere måneder. Den er oppløftende nyheter for Rubio.

Med 22 prosent er Rubio på annenplass, bare 6 prosentpoeng bak Trump. På tredjeplass er Cruz med 19 prosent. En må helt ned til 7 prosent for å finne fjerdeplassen.

Rubio nummer tre på nasjonale målinger

Dessuten ligger Rubio veldig godt an på de nasjonale målingene, selv om han i løpet av onsdagen rykket ned fra andre— til tredjeplass. I gjennomsnitt har han 17,7 prosent, mens Trump altså har 33,3 og Cruz 22 prosent. Det er derimot et hav ned til nestemann, Kasich, på 8 prosent.

Sør-Carolina var lenge en god indikator på hvem som blir den republikanske kandidaten. Vinnerne fra 1980 til 2008 endte opp med å bli nominert. Men det var typiske tomannsdueller. I 2012 vant det sterkt konservative kandidaten Newt Gingrich. Men etter det vant han bare hjemstaten Georgia. Derfor ødela han vinnerrekke til Sør-Carolina.

Twitter: @StDyrnes