Bidens team har fått nok. Ber landets myndigheter erkjenne valgseieren i løpet av neste uke.

Joe Bidens nye stabssjef krever at sjefen blir anerkjent som valgets vinner. Men Trump nekter å gi seg.

Joe Biden var på vei ut av den lokale kirken sin i Wilmington i hjemstaten Delaware søndag. Over en uke etter valgseieren får hans folk ennå ikke tilgangen til informasjon de trenger for å forberede maktovertagelsen.
  • Julie Berg Melfald

Det begynner å bli godt over en uke siden Joe Biden ble utropt til valgets vinner og USAs neste president. Men fortsatt har mannen som innehar jobben, til gode å erkjenne nederlaget.

Søndag kom Trump med flere twittermeldinger som skapte forvirring om han erkjente tapet. Samtidig fastholdt han anklagene om valgfusk, selv om ingen troverdige beviser for dette så langt er kommet frem.

Nå begynner Joe Biden og hans folk å bli utålmodige.

Forsinker viktig arbeid

Jo lengre tid det tar for føderale myndigheter å anerkjenne valgresultatet, jo lengre tid tar det å få tilgang til rettighetene som en påtroppende president skal ha.

Dette forsinker viktig arbeid i overtagelsesprosessen, mener demokratene.

Søndag ga Bidens nære rådgiver og påtroppende stabssjef, Ron Klain, klar beskjed om hva han mener om stillstanden.

Det føderale organet General Service Administration (GSA) må bekrefte at Biden har vunnet presidentvalget i løpet av den kommende uken, sa Klain til NBC-programmet «Meet the Press».

GSA styrer overgangen mellom to presidenter. De skal ennå ikke ha tatt kontakt med Bidens folk. Tidligere denne uken skal Det hvite hus ha gitt ordre til alle etater og departementer om å blokkere alt samarbeid med Biden.

Les også

Palestinerne har kalt Trumps presidentskap «det verste noensinne.» Nå overtar Joe Biden den betente konflikten i Midtøsten.

Joe Bidens nære rådgiver og påtroppende stabssjef, Ron Klain, krever at føderale myndigheter erkjenner Bidens valgseier.

Krever innsyn i pandemi-arbeidet

Dette gjør at den tidligere visepresidenten ikke får innsyn i viktig etterretningsinformasjon. Han får heller ikke økonomiske eller andre midler til å starte planlegging av maktovertagelsen.

I tillegg hindrer det Bidens team å koordinere arbeidet med folkene som håndterer kampen mot pandemien fra Det hvite hus, sa Klain.

– Joe Biden kommer til å bli president midt oppi en pågående krise. Derfor er det helt nødt til å bli en sømløs overgang, understreket rådgiveren.

Den påtroppende stabsjefen oppfordret også Kongressen til å fortsette fohandlingene om en redningspakke som følge av pandemien. Forhandlingene mellom de to partiene brøt sammen i forkant av valget.

Denne uken er det registrert over 750.000 nye smittetilfeller i USA.

Tusenvis av Trump-tilhengere hadde samlet seg i Washington DC i helgen. I likhet med den sittende presidenten mener de valgfusk avgjorde valget. Også motdemonstranter var til stede i hovedstaden.

Trump: Sa Biden hadde vunnet, men trakk det raskt tilbake

Trump på sin side, virker på ingen måte klar for å erkjenne nederlaget. Men søndag fikk en Twitter-melding stor oppmerksomhet.

Der kunne det synes som den sittende presidenten for første gang kom med en slags innrømmelse om at Biden har vunnet valget. Riktignok fordi valget var rigget, ifølge tweeten.

Men drøyt halvannen time senere snudde han tilsynelatende. I en oppfølgerpost skrev han:

– Han vant bare i øynene til FAKE NEWS-MEDIENE. Jeg innrømmer INGENTING! Vi har langt igjen. Dette var VALGFUSK!

I intervjuet med «Meet the Press» kommenterte Biden-rådgiver Klain presidentens Twitter-bruk. At Trump fortsetter å tvitre at han er valgets rettmessige vinner, spiller ingen rolle, mener demokraten.

– Donald Trumps Twitter-feed avgjør ikke om Joe Biden blir president eller ikke. Det er det amerikanske folk som gjør det, sa Klain.

Tidligere stabssjef: – Forsinkelsen en tiltagende nasjonal sikkerhet- og helsekrise

Trump-kampanjen har reist flerfoldige søksmål i kjølvannet av valgresultatet. Disse fortsetter å bli avvist i rettssystemet. Senest fredag fikk Trump tre rettslige kjennelser mot seg i Michigan, Pennsylvia og Arizona.

Innad i Det republikanske partier begynner det så smått å uttrykkes misnøye med situasjonen. Enkelte av Trumps partifeller har gått ut og advart mot å stikke for mange kjepper i hjulene for Joe Biden og hans medarbeidere.

John Kelly, Trumps tidligere stabssjef, karakteriserte det som uforsvarlig å nekte Biden tilgang til gradert informasjon.

– Forsinkelsen i overgangen er en tiltagende nasjonal sikkerhets- og helsekrise. Det koster ikke den sittende administrasjonen noe som helst å briefe Biden, Harris, den nye stabssjefen og alle utpekte regjeringsmedlemmer og toppmedarbeidere, skriver Kelly i en uttalelse lørdag, som er gjengitt av CNN.

Les også

Trumps tidligere stabssjef raser mot manglende samarbeid med Biden-teamet

Tidlig lørdag kjørte presidentens kortesje forbi tilhengere som hadde møtt opp for å delta i helgens demonstrasjoner i Washington DC. Han var på vei til en golfbane i Virginia. På kvelden fortsatte Trump å tvitre påstander om valgfusk.

Demonstrasjoner i Washington: Minst 20 arrestert

Men blant egne kjernevelgere har Trump fortsatt bred støtte. Hele 70 prosent av republikanske velgere tror ikke valget gikk fritt og rettferdig for seg, ifølge en fersk meningsmåling fra Morning Consult.

Denne helgen samlet tusenvis av Trump-tilhengere seg i hovedstaden Washington DC. De ville vise sin støtte til den sittende presidenten. I likhet med ham mener de valgfusk avgjorde valget.

Denne helgen samlet tusenvis av Trump-tilhengere seg i hovedstaden Washington DC. De ville vise sin støtte til den sittende presidenten. Også anti-Trump-demonstranter møtte opp i helgen.

Kampropene «ikke stjel valget», «tøm sumpen» og «USA» lød til langt utpå lørdagskvelden. Også motdemonstranter møtte opp i hovedstaden. De ønsket å gi klar beskjed: Trump har tapt.

Utpå kvelden ble stemningen stadig mer amper. Det brøt ut flere sammenstøt mellom aktivister mot Trump og Trump-tilhengere.

Minst 20 skal ha blitt arrestert. Blant anklagene: brudd på våpenlovene, kroppsskade og angrep på politiet. Gruppene ropte ukvemsord til hverandre, kastet flasker og endte i regelrette slagsmål med slag og spark.