Skip holdt på å kollidere med ubåten

Politiet konstaterer nå at ubåten er senket med vilje. Peter Madsen er siktet for uaktsomt drap på journalisten Kim Wall (30).

Her blir ubåten hevet.

Klokken 14.28 mandag sendte politiet i København ut en pressemelding der de finner det dokumentert at ubåten ble senket med vilje.

Store mengder elektronisk utstyrt er sendt til videre undersøkelser. Letingen etter den savnede Kim Wall fortsetter.

Allerede fredag opplyste politiet i en pressemelding at 46-åringen er siktet for drap på den savnede svenske journalisten. Peter Madsen nekter for å ha drept journalisten, og erklærer seg ikke skyldig.

Etterlyser vitner

Politiet ber også om at personer som tidligere har vært med om bord i Peter Madsens ubåt, og det skal være flere, om å melde seg.

Samtidig har nyheten om dette dukket opp:

Drøyt to timer før ubåten ble meldt savnet, holdt et større skip på å kræsje med båten. Da befant de seg i Øresund, skriver Aftonbladet.

– Det var ekstremt nær en kollisjon. Ubåten krysset leden bare 30 meter foran oss, sier et vitne som var om bord i skipet til den svenske avisen.

Det var ved midnatt torsdag at det store handelsfartøyet var på vei sørover mellom Danmark og Sverige. Personen som jobbet på dekket, så ubåten passere.

– Den var helt mørklagt og jeg så den kun takket være måneskinnet, sier vedkommende.

Også skipets kaptein og styrmann så ubåten, men først etter at de hadde passert den.

Politiet i København sier til Aftonbladet at dette er viktig informasjon. De har lenge ønsket informasjon om hvor ubåten har vært denne natten. Drøyt to og en halv time etter denne observasjonen ble båten meldt savnet.

Vitner forteller om god stemning i ubåttårnet

Flere andre vitner som var ute i båt har nå meldt seg for politiet og forklart at de så Peter Madsen og Kim Wall avslappet og i god stemning i tårnet på ubåten da den var på vei ut i Øresund.

Johan Rasmussen var styrmann på en fiskebåt som var leid ut til et fødselsdagsselskap da han så ubåten og de to i tårnet.

– De var nære og man kunne se ansiktene deres tydelig, de så glade ut og det ble et kjapt hei, sier Rasmussen til Aftonbladet.

Da Rasmussen leste Madsens forklaring om at han skulle ha satt Wall i land kl 22.30 ved restaurant Halvandet på Refshaleøya, reagerte han og tok kontakt med politiet. Han mente at ubåten umulig kunne ha rukket tilbake til det tidspunktet.

Et tysk par på bryllupsreise med båt, la også merke til ubåten. Peter Thompsom tok også bilde av ubåten med paret på ca 200 meters avstand.

– Begge sto og kikket i ulike retninger rundt seg. Og jeg kunne se at Peter Madsen pekte av og til. Det så ut som en trivelig tur, derfor forstår jeg ikke dette mysteriet, sier Thompson til Aftonbladet.

Først i 11-tiden fredag formiddag dukket ubåten opp igjen, sør for Øresundbroen. Peter Madsen gikk om bord i en privat båt. Ubåten sank raskt etterpå.

Leteaksjon

Det har pågått en stor leteaksjon etter den savnede kvinnen ved land, i vann og fra luften med helikopter, men uten hell så langt. Søkeområdene er først og fremst bukten i København og den sørlige delen av Øresund.

Etter at dansk politi tok seg inn i ubåten søndag formiddag, kan de bekrefte at ingen personer er funnet om bord.

– Det er ingen personer, hverken døde eller levende i ubåten, oppga Jens Møller i København-politiet på en pressekonferanse rundt klokken 11.30 søndag.

– Vi håper fortsatt å finne Kim Wall i live, men vi forbereder oss på at hun ikke er det, sa han videre.

Politiet har ingen andre mistenkte enn siktede Peter Madsen.

– Det virker som at det er en bevisst handling som har gjort at ubåten har sunket, forteller politiet.

Ubåten ble gjennomsøkt av kriminalteknikere fra politiet i dag. De fant ingen om bord.

Har endret forklaring

Politiet har samlet inn en mengde videoer på bakgrunn av forklaringer, ifølge Ekstra Bladet. Videre har de gjort søk med hunder på land.

– Det kommer til å ta noen dager før vi har resultater av undersøkelser fra ubåten, sier Møller.

København-politiet bekrefter at Madsen har avgitt forskjellige forklaringer. Han har hevdet at han satte av Wall ved havnen torsdag kveld, men har senere endret forklaring. Politiet vil ikke utdype mer på nåværende tidspunkt.

Politiet forsøker nå å redde all teknologi som er i ubåten for å spore hvor ubåten har vært.

Ubåten ble hevet lørdag. Etterpå ble den tatt inn til et lukket område i Nordhavnen i København.

Siktet for uaktsomt drap

Madsen er varetektsfengslet i 24 dager frem til 5. september.

Han er siktet for uaktsomt drap på journalisten Kim Isabel Fredrika Wall (30), etter at journalisten ble meldt savnet av familien torsdag kveld. Wall ble identifisert i retten lørdag formiddag, skriver Ekstra Bladet.

Madsen nekter seg skyldig etter siktelsen. Han hevder fortsatt at han satte av kvinnen ved Refshaleøen i København, like ved en restaurant, torsdag kveld ved 22.30-tiden.

Peter Madsen nekter for å ha drept den svenske journalisten. Bildet ble tatt fredag etter at Madsen ble fraktet til land.

Politiadvokat Louise Nielsen sier at de ikke vet hvordan ubåteieren har drept den kvinnelige journalisten.

– En gang etter klokken 19 på et ukjent sted skal han ha tatt livet av den savnede kvinnen, sa Nielsen i retten lørdag formiddag.

Den siktede ubåteieren ønsket at hans forklaring skulle skje for åpne dører, men påtalemyndigheten ville at dette skulle skje bak lukkede dører av hensyn til etterforskningen.

Av den grunn besluttet retten å lukke dørene da han forklarte seg. I tillegg sier retten at det ville vært en ekstra påkjenning for familien til savnede.

Familien til den savnede kvinnen har lørdag uttalt seg til Ekstra Bladet.

– Vi tror og håper på at hun blir funnet i god behold, sier de i en uttalelse til den danske avisen.

Kriminalteknikere fra politiet undersøker ubåten UC3 Nautilus etter at den ble hevet utenfor Dragør og fraktet til Frihavnen i København natt til søndag.

Tidligere etterforskningsleder forsvarer siktelsen

I tillegg til at det ikke er funnet noe lik eller åsted, er heller ikke motiv eller metode for det angivelige drapet kjent. Mange har derfor spekulert i hvorfor politiet har tatt ut siktelse for drap tilsynelatende med mangel på bevis.

Men en tidligere etterforskningsleder uttalte seg lørdag til DR.

Kurt Kragh, tidligere kriminalkommissær og etterforskningsleder ved Rejseholdet, sier at når politiet har valgt å sikte Madsen for drapet, så ligger det mer til grunn enn bare det at hun er savnet.

– Retten arbeider jo ut fra straffeprosesslovens bestemmelser, og her snakker man om en begrunnet mistanke. Så jeg er helt overbevist om at politiet er i besittelse av materiale som gjør at de har en begrunnet mistanke. Ellers ville de ikke ha gått så drastisk til verks som å anholde ham og sikte ham for drap, sier han.

Dette bildet ble tatt torsdag rundt klokken 19.30. Det viser ubåten på vei ut av København havn.

Avlyste tur med kollega

Peter Madsen skal ha sendt en tekstmelding til en kollega torsdag kveld, der han avlyste en planlagt tur fredag, opplyser en kollega av den drapssiktede 46-åringen til Expressen.

Den anonyme kollegaen, som beskrives som «en eldre mann», sier til den svenske avisen at han skulle reist sammen med Madsen til Bornholm fredag.

– Men så fikk jeg en tekstmelding torsdag kveld om at det var avlyst, sier mannen og legger til:

– Jeg kan ikke forestille meg at han noensinne kan ha gjort noe som det her.

Det er ikke mistenkelig at Madsen avlyste den planlagte turen til Bornholm, sier kollegaen til DR.

To redningshelikoptre og tre skip fra det danske forsvaret søkte etter den savnede ubåten utenfor København.

Verdens største privateide ubåt

Det ble brukt redningshelikoptre fra det danske forsvaret i leteaksjonen etter den private ubåten i København Havn, farvannet Drogden og mot Bornholm.

Fredag klokken 10.40 meldte det danske forsvaret at de hadde funnet ubåten seilende ved Køge Bugt, sør for København på Sjællands østkyst. Ubåten skulle ifølge forsvaret ha fått tekniske problemer.

Det var privatpersoner som observerte ubåten og tipset letemannskapene.

Madsen opplyste til forsvaret at han satte Kim Wall av i København torsdag kveld. Det var Walls kjæreste som først meldte ubåten savnet natt til fredag.

Les også

Verdens største atomubåt seilte gjennom Storebælt

Ifølge danske medier er Nautilus verdens største privateide ubåt.

Ubåten er bygget av danske Peter Madsen og ble sjøsatt i mai 2008 i den danske hovedstaden. Madsen er kjent for å ha designet og bygget flere ubåter og raketter, og blir derfor også kalt «Raket-Madsen» av danske medier.

Peter Madsen har bygget ubåten som var savnet utenfor København fredag morgen. Madsen og en journalist skal ha vært om bord i ubåten som hadde fått tekniske problemer.

18 meter lang

Ubåten lå lenge på syv meters dyp. Dykkere fra det danske forsvaret forsøkte å komme seg inn, men vurderte det dithen at den måtte stabiliseres og eventuelt heves før man kunne gå inn i den.

Ekstra Bladet forteller at ubåten er omtrent 18 meter lang og veier 33 tonn. Ifølge avisen skjedde det i 2010 en batterieksplosjon i maskinrommet på ubåten hvor flere batterier ble skadet. Båten ble tatt på land i 2011 og skal ha gjennomgått en omfattende renovering.

Den skal ha blitt sjøsatt på nytt 28. april i år.

3. mai 2008 ble ubåten UC3 Nautilus sjøsatt på Refshaleøen i København. Nautilus er verdens største privateide ubåt.