Verden

Terrorforsker Magnus Ranstorp: - IS har ingen sperrer

Syriske gutter følger en IS-soldat med terrorgruppens flagg i Raqqa. Ekstremistene i IS tar nå initiativ til å skape en ny generasjon soldater av barn. Bildet er verifisert, skriver AP.

Den Islamske Stat rekrutterer og indoktrinerer barn til sin terrororganisasjon. I helgen drepte en bombe skjult i en isbil i Baghdad 120 mennesker, mange av dem barn.

  • Steffen Pedersen Øberg

Lørdag ble 120 mennesker drept i Baghdad av en bombe som var skjult i en isbil.

At det var mange barn blant de drepte, var ikke tilfeldig.Ifølge CNNvar sprengstoffet skjult i en isbil, som ifølge to lokale politimenn lokket sjåføren med billig iskrem i anledning id-feiringen.

— Jeg tror ikke IS har noen sperrer, sier den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan i Sverige til Aftenposten.

— Det ser man nesten hver dag. De har barn som dreper voksne, de tillater barn å se på korsfestelser og de halshugger barn. Det er rett og slett en grusom orgie av drap.

Bruker grusom vold som psykologisk våpen

Ranstorp mener hendelsen i Baghdad lørdag først og fremst handler om å spre frykt.

- Når det gjelder bomben i Baghdad handler det om å starte en så stor konflikt mellom Shia- og Sunnimuslimer som mulig. De ønsker en situasjon med hevnangrep, enorm redsel og skrekk, sier han.

Terrororganisasjonen bruker grusom vold som et psykologisk våpen forklarer Ranstorp. Ved å lage kaos og skape frykt legger de grunnen for å gå inn i områder hvor de så gjenoppretter orden.

— Mange av fiendene legger ned våpnene sine før IS kommer som følge av frykten. Det er enormt effektivt.

- Vi skal drepe dere. Hvem skal? Vi, kalifatets løveunger

Associated Press (AP) skriver søndag om hvordan terrorgruppen nå tar initiativ til å skape en ny generasjon soldater av barn. IS hevder å ha flere hundre treningsleirer rettet spesielt mot barn, hvor de indoktrineres og trenes opp.

I dette bildet holder unge gutter kjent som «løveungene» våpen og IS-flagg i en treningsleir i nærheten av Mosul, Irak. Bildet er verifisert, skriver AP.

Videoer sluppet av organisasjonen viser blant annet barn som uten å fortrekke en mine henretter syriske soldater som er tatt til fange. — Ved Gud: Obama og alle allierte mot staten: Vi skal drepe dere. Hvem skal? Vi, kalifatets løveunger, erklærer en gutt som ser ut til å være yngre enn 10 år. Han holder et automatgevær i hendene mens han henvender seg til Amerikas president.

Denne uken ble det også sluppet en video som skal vise en ung gutt som halshugger en irakisk soldat. På treningsleirene øver barna på å halshugge dukker, skriver AP.

- De skaper nye generasjoner IS-soldater

— De investerer i barna. De hjernevasker dem og skaper nye generasjoner av IS-soldater, sier Magnus Ranstorp.

Han mener IS først og fremst rekrutterer barna som spioner og skaper angiversamfunn, hvor barn informerer om de som oppfører seg uislamsk.

— Demografisk sett er en stor del av innbyggerne unge. Det finnes mange barn. IS bruker dem som et middel til å kontrollere befolkningen.

Bak de tilsynelatende grenseløse grusomhetene ligger det en langsiktig plan, forklarer Ranstorp.

- Ledelsen i IS har en velutviklet langsiktig strategi. Naturligvis finnes det en lokal dynamikk. Men ledelsen ser helheten og har den innflytelsen som skal til for å styre folk i retningen de vil. Dermed harde skapt et momentum som er urovekkende stort, sier han.

— Dette er noe de har planlagt lenge. I dokumenter som de publiserer, ser man at de har en strategi som strekker seg helt frem til 2020.

Les også

  1. IS-treningsleir: Barna får beskjed om å halshugge dukker

  2. - Bruken av barnesoldater øker med fremveksten av ekstremistgrupper

  3. Bomben som drepte minst 120 mennesker var skjult i isbil

Les mer om

  1. Terror
  2. Den islamske staten (IS)