Merkel etter brexit-nyheten: «Et tilbakeslag for Europa»

– Stor sorg å høre resultatet, sier den tyske forbundskansleren Angela Merkel.

Angela

Tidlig fredag ettermiddag holdt den tyske statslederen pressekonferanse for å kommentere resutatet av den britiske folkeavstemningen.

Hun uttrykte «stor sorg» over å høre resultatet, og kalte resultatet et tilbakeslag for Europa og europeisk samhold.

– Tyskland har en spesiell interesse og et spesielt ansvar for å lykkes i å skape europeiske samhold, sa Merkel på pressekonferansen.

Håper på nært forhold

Hun annonserte også at hun vil møte EU-president Donald Tusk, Frankrikes president François Hollande og Italias statsminister Mario Renzi i Berlin på mandag.

– Bare ved å stå sammen vil EU klare å hevde sine interesser i verden, sa Merkel.

Hun understreket at hun håpet på et fortsatt godt samarbeid med britene.

– Målet vårt må være å ha et nært forhold mellom Storbritannia og EU i fremtiden, sa hun på pressekonferansen.

Hollande: Smertefullt valg

Frankrikes president François Hollande mener Storbritannias beslutning om å forlate EU er «et smertefullt valg» som må respekteres.

Utmeldingsprosedyrene fastsatt av den rettslige avtalen skal raskt iverksettes som følge av britenes folkeavstemning, legger Hollande til.

Den franske presidenten mener britenes valg må respekteres av Frankrike og resten av Europa, men legger til at de vil fortsette å samarbeide med nabolandet.

EU-president Donald Tusk har også sagt til pressen at han «er fullstendig klar over hvor alvorlig og dramatisk dette øyeblikket er politisk»

– Jeg forsikrer alle om at vi er forberedt også på dette negative scenarioet. EU er ikke bare et prosjekt for godværsdager. Vi er fast bestemt på å bevare enheten vår som 27 medlemsland, sa Tusk fredag.