Derfor er Trumps tilhengere så lojale

Frykt og usikkerhet har gitt grobunn for en leder som fremmer styrke og fremmedfrykt, ifølge en amerikansk forsker.

EK0A8628_doc6onxlzpul37vdcqxrb.jpg
  • Kristoffer Rønneberg

— Hvorfor jeg støtter Trump? Fordi USA fremstår som svake i resten av verden. Han er en sterk leder, en mann som krever respekt og som vil gjøre landet vårt mektig igjen, sier Kevin Keane.

Sammen med Jerry Batic (55) og Anette Anderson (54) står han utenfor postkontoret i Boston der de jobber for å ta en kjapp røykepause.

Batic og Anderson har ikke bestemt seg ennå, men også de ser appellen i eiendomsmogulen.

- Politikerne vi har i dag gjør bare ting verre for vanlige folk. Trump er en vellykket forretningsmann. Han vil få økonomien på riktig spor, sier Batic.

Trump lå i går an til å vinne med klar margin for republikanerne da nominasjonsvalget gikk av stabelen i Massachusetts – akkurat som han gjorde i de fleste av de andre 11 delstatene som utgjorde supertirsdag.

— Tidligere ville vi sett på ham som en spøk. Men nå er landet i så dårlig form at vi trenger en fyr som ham, sier Keane.

Dette må du vite om Supertirsdag:

Les også

Alt tyder på Trump-tsunami

Straffes ikke av velgerne

Da Donald Trump kunngjorde i juni 2015 at han ville stille som presidentkandidat for republikanerne, ble han avfeid som en useriøs figur av de aller fleste. Men meningsmålingene tydet allerede den gang på at minst en tredjedel av republikanske velgere hadde sansen for den frittalende milliardæren – og at de ikke lot seg skremme av hans skremmende uttalelser.

Trump har kalt mexicanske innvandrere for voldtektsforbrytere. Han har sagt at han vil utestenge alle verdens muslimer fra USA. Han vil gjøre det lettere å saksøke kritiske journalister. Han har sitert Mussolini. På TV nektet han å ta avstand fra Ku Klux Klan og deres notoriske tidligere leder, David Duke.

Alle andre politikere ville blitt straffet hardt av velgerne for slik oppførsel. Men ikke Donald Trump. Hvorfor?

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Autoritær innstilling

Doktorgradsstipendiat Matthew C. MacWilliams ved University of Massachusetts Amherst mener han har funnet svaret: En autoritær innstilling.

— Folk med autoritær innstilling adlyder ordre. De følger og oppsøker sterke ledere. De reagerer kraftig mot utenforstående, spesielt dersom de blir truet, skriver MacWilliams på nettstedet Politico.

Og, legger han til: De endrer ikke mening så fort de har bestemt seg for hvem som er venn og hvem som er fiende, noe som forklarer hvordan Trump beholder tilhengerne sine selv om han sier ting de kanskje mener er over streken.

Håpet om en kvinnelig president får ikke USAs kvinner til å flokke seg om Hillary Clinton:

Les også

Mødrene vil ha Hillary, døtrene går for Bernie

Spørsmål om barneoppdragelse

Før nominasjonsvalget i Sør-Carolina for ti dager siden gjorde MacWilliams en undersøkelse blant velgerne der. Han oppdaget at ting som alder, kjønn, utdanning, inntekt eller etnisk bakgrunn ikke ga noen utslag når han forsøkte å identifisere Trump-velgerne.

Da han sjekket sammenhengen mellom Trump og velgere med autoritær innstilling, derimot, traff han blink.

— Enkelt fortalt: Trump vant Sør-Carolina på grunn av den overveldende, urokkelige støtten fra velgere med autoritær innstilling, skriver MacWilliams på vox.com denne uken.

I ni år har antall ulovlige innvandrere i USA gått ned. Likevel har Trump gjort dem til valgkampens heteste tema:

Les også

«Jeg ble fortalt at jeg ikke ville huske noe etter at jeg ble skutt i hodet. Dessverre husker jeg alt sammen.»

Forskere har siden 1992 stilt fire spørsmål om barneoppdragelse – om man vil at barna skal være veloppdragne eller uavhengige, blant annet – for å identifisere folk med autoritær innstilling.

MacWilliams har konkludert med at de fleste med slike meninger stemmer på det republikanske partiet, og at Trump har sikret seg omtrent halvparten av republikanerne med autoritære trekk.

— Og ved valget i november vil Trump helt sikkert appellere til de 39 prosentene av uavhengige velgere og de 17 prosentene av demokrater som har en autoritær innstilling, mener MacWilliams.

Mike Flynn i den Trump-vennlige publikasjonen Breitbart mener at MacWilliams bommer grovt i sin analyse, og mener at Trumps tilhengere i stedet er tiltrukket av et sinne mot etablerte politikere i Washington, DC.

— Når man ser på økonomiens tilstand og hvordan USA er ansett i resten av verden, er det ikke vanskelig å forstå velgerstemningen som gir drivstoff til Trump så vel som Bernie Sanders, Ted Cruz og Ben Carson, sier Flynn.