Verden

Tørken i Sør-Afrika gir dystre utsikter

En tørket maiskolbe på et jorde i Hoopstad, et distrkt som produserer mye mais i provinsen Free State i Sør-Arika. Foto: SIPHIWE SIBEKO

Den verste tørken i Sør-Afrika på over hundre år har bidratt til avsvidde åkre og dyrere mat. Eksperter mener at den også øker faren for sosial uro og rasehat.

  • Ntb

— Så langt øyet rekker, tomme jorder, sier bonden Petrus Roux og peker utover de svidde jordene i Hoopstad vest i landet. Hvis alt hadde vært som før, skulle de ha bugnet av grønn mais.

Selv om jordbruk kun utgjør 2,2 prosent av landets BNP, er det frykt for at tørken vil få økonomien over i resesjon.

Samtidig som uvanlig varmt vær bidrar med sitt, ser investorene ut til å ha mistet tilliten til både president Jacob Zuma og sørafrikansk økonomi.

Valutafall

Verdien på den sørafrikanske valutaen rand har falt kraftig, og ifølge analytikere kan landets kredittverdighet komme til å bli nedjustert, slik at sørafrikanske statsobligasjoner blir stemplet som «søppel».

Arbeidsledigheten er nå på 25 prosent, og hvis den stiger ytterligere, vil det bidra til enda større forskjeller mellom fattig og rik, noe som kan gi nytt liv til sosial uro og rasemotsetninger.

Rasehat på nettet

I desember var sosiale medier spekket med hets og hatefulle ytringer, og denne uken måtte politiet sette opp et piggtrådgjerde for å skille grupper med hvite og svarte utenfor en rettsbygning. På innsiden sto fire hvite bønder tiltalt for å ha slått to svarte menn i hjel.

Administrerende direktør i Standard Bank, Sim Tshabalala, mener at økonomien tynges av rasisme og ulikhet.

— Det er et press i samfunnet når det gjelder økonomisk nedgang, og det presset utfolder seg på sosiale plattformer, sier Gary van Staden, politisk analytiker i NKC African Economics.

Utfordring for ANC

Enkelte analytikere regner med at landet vil oppleve resesjon i løpet av 2016, det vil si to påfølgende kvartaler med økonomisk nedgang.

Økonomisk nedgang kan også gjøre det vanskeligere for regjeringspartiet ANC å vinne lokalvalgene, som foregår fra mai til august.

Blant partiets fremste utfordrere er liberalerne i Democratic Alliance Party og det venstreorientert partiet Economic Freedom Fighters.

Mange av ANCs velgere har opplevd liten økonomisk framgang siden apartheidregimet falt. Hvis det nå går motsatt vei, med 15-20 prosents prisstigning på matvarer, er faren for sosial uro stor.

— Vi regner med resesjon i år, og jordbruket og tørken spiller en vesentlig rolle, sier analytikeren George Glynos.

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I denne ukens podkast snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iiTuneseller fra vårRSS-strøm.