Verden

Skjult under snøen på tundraen lå de dødelige bakteriene. En varmebølge har vekket dem til live.

Da permafrosten smeltet, var katastrofen et faktum. Nordvestlige Russland er rammet av det største utbruddet av miltbrann på 70 år.

41 barn er blant de 72 menneskene som er innlagt på sykehus etter det første store utbruddet av miltbrann i Jamal i nordvestlige Russland på 75 år. Pressetjenesten for guvernøren

 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Minst 72 mennesker er innlagt på sykehus og opp til 2300 reinsdyr er omkommet i miltbrann-epidemien, ifølge det russiske nyhetsbyråetTass.

Russlands forsvarsminister Sergej Shoigu har nå sendt inn militære styrker, trent i bekjempelse av biologisk krigføring, for å sperre av området og stoppe infeksjonen fra å spre seg.

Det er også innført strenge karantetiltak i området, i samarbeid med beredskapsmyndighetene.

Mandag døde en 12 år gammel gutt av miltbrann-infeksjon.

En kraftig varmebølge kan være årsaken til en historisk katastrofe i Jamal-Nenetsk i Russland. Nå er det erklært unntakstilstand i store områder etter en omfattende miltbrann-epedemi som har krevd sitt ett menneskeliv. DENIS SINYAKOV / X02249

Katastrofe-alarm på tundraen

Guttens bestemor døde før helgen, men det er ennå ikke klart om også hennes dødsfall skyldtes de livsfarlige bakteriene.

– Vi har satt i alle mulige tiltak fra første dag for å redde liv. Men denne ondskapsfulle infeksjonen har kommet tilbake, etter 75 år, og tatt et barns liv, sa republikkens guvernør til russiske medier i en følesesladet uttalelse.

41 barn er blant de som er innlagt på sykehus. Bare 10 har fått fastslått sikkert at de er smittet.

Dødlige bakterier kom frem i varmebølge

Ifølge flere russiske kilder kan katastrofen som rammet nomadene på Jamal-halvøyen henge sammen med de siste ukenes varmebølge.

De nordlige områdene med permafrost opplevde plutselig 25 til 30 varmegrader over flere uker.

Den kraftige snøsmeltning førte til at levninger av enten døde dyr eller mennesker fra den en tilsvarende katastrofe for 75 år siden kom frem da «den evige frosten» smeltet.

Russiske myndigheter tror bakteriesporer fra fra den forrige epidemien har dukket opp og spredd seg som følge av varmebølgen.

Miltbrann forårsakes av Anthrax-bakterien, som er i stand til å overleve svært lenge og lage sporer som sprer seg.

 • Forskernes store skrekk skjuler seg under permafrosten. Der ligger enorme mengder metangass som kan føre til miljøkatastrofe.

Minst 2300 reinsdyr er drept av miltbrann-utbrudd i nordvestlige Russland. Smitten tror russiske myndigheter kommer fra en 75 år gammel katastrofe. DENIS SINYAKOV / X02249

Flere teorier om katastrofens opphav

AvisenSiberian Times peker ut en gravplass som kilden til utbruddet. Her var av ofrene fra det forrige, store miltbrand-utbruddet i 1941 begravet.

Nomadene begraver sine døde over bakken, men gravplassen var dekket av snø og frost i 75 år inntil varmebølgen kom i sommer.

Andre russiske medier opplyser at bakteriekilden er døde dyrekadavre fra samme epidemi i 1941, som også har kommet opp i lyset i tøværet.

Menneskene som er smittet av bakterien, blant annet gutten som døde, skal ha spist kjøtt fra infisert vilt, opplyser russiske helsemyndigheter.

Den kraftige temperaturøkningen pekes ut som årsaken til at det har dukket opp flere store kratere på blant annet Jamal-halvøya. TT / NTB Scanpix

Klimasjokk i Sibir

Gjennomsnittstemperaturen har i snitt ligget 10 varmegrader over det vanlige i katastrofeområdet på Jamal.

Dette er bare en flere hendelser i Sibir som vekkerstor bekymring hos klimaforskere.

En rekke store, mystiske kratere har dukket opp, og kan skyldes at enorme mengder metangass slippes ut når bakken smelter. Faren er at store mengder metan-gass slipper ut i atmosfæren.

I fjor ble en halv million reinsdyr vaksinert i Russland nettopp av frykt for at miltbrann-bakterier skjult i de smeltede ismassene skulle føre til nye utbrudd.

I tillegg har antallet skogbranner doblet seg på 10 år som følge av tørke og varme.

Russiske militære eksperter på biologisk krigføring er satt inn for å bekjempe det største utbruddene av miltbrann-bakterien i nordvestlige Russland siden 1941. Det russiske beredskapsdepartementet

– Livsfarlig område

Alle mennesker er evakuert fra de infiserte områdene, og kun spesialister i verneutstyr jobber nå for å fjerne døde dyr.

– Vi arbeider med å fjerne døde reindyr og vaksinere folk i området, sier viseguvernøren i republikken Mikhail Kagan ifølge Siberian Times.

– Alle som jobber der bruker avansert verneutstyr. Dette er, som dere sikkert forstår, et livsfarlig område.

Varmen gjør det vanskelig å jobbe i masker og tykke drakter mer enn to timer om gangen, forteller redningsmannskapene.

Flokkene med døde reinsdyr blir brent ved hjelp av bensin og bildekk. I tilegg er det satt opp et mobilt laboratorium for å ta tester og fastslå hvort stort område som er rammet.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Russland
 2. Anthrax
 3. Klima

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frykter at «kjempevirus» fra mammuter og kopper kan komme frem når tundraen smelter

 2. VERDEN

  Krigene i Afghanistan brakte en enkelt bakterie til Oslo. Den ga Norge et av våre største smitteutbrudd i nyere tid.

 3. VERDEN

  Mystisk atomutslipp bekreftes nå i Russland. Flere målinger tyder på at en atomhendelse i Ural ble holdt skjult.

 4. VERDEN

  Russland og USA trapper opp samarbeidet i kampen mot terrorister i Syria

 5. VERDEN

  Trump: - Russland, jeg håper dere vil finne de 30.000 epostene som er savnet fra Clinton

 6. VERDEN

  Nå pleier Erdogan og Putin vennskapet igjen