Kilder: Hamas og Fatah har inngått avtale

De rivaliserende palestinske bevegelsene Hamas og Fatah skal ha nådd en politisk forsoning, ifølge kilder som Reuters siterer.

2. oktober reiste den palestinske statsministeren Rami Hamdallah til Gaza for å overta kontrollen av området fra Hamas. Islamistgruppen har styrt området siden 2007.

Avtalen skal bli presentert på et pressemøte i Kairo senere torsdag, ifølge nettstedet Palestinian Information Centre, som støtter Hamas.

Nettstedet siterer medlemmer av Hamas’ pressetjeneste, men gir ikke flere detaljer om avtalens innhold.

De to rivaliserende gruppene har i senere tid innledet et forsoningsforsøk. Hamas inviterte Fatah til samtaler i september etter å ha sagt seg villig til å til å akseptere Fatah-lederens, president Mahmoud Abbas, betingelser.

Uklart om Hamas gir opp vaktstyrke

Det har imidlertid vært høyst uklart om Hamas-ledere vil gå med på at deres væpnede vaktstyrke skal erstattes av sikkerhetsstyrker fra Vestbredden.

Egypt har meglet mellom de to bevegelsene i håp om forsoning.

Hamas, som betegnes som en terrororganisasjon i USA, Israel og EU, vant det siste palestinske valget i 2006. Dette skapte mer vondt blod mellom de to palestinske grupperingene.

Etter at Hamas tok kontrollen over Gazastripen i 2007, måtte sikkerhetsstyrkene til den mer sekulære palestinske Fatah-bevegelsen forlate Gazastripen som følge av intern strid. Fatah har siden kun styrt på den israelskokkuperte Vestbredden.

Avtale også i 2011, men den ble ikke gjennomført

Også i 2011 signerte de to fraksjonene en forsoningsavtale og lovet hverandre at det skulle holdes valg innen seks måneder, men avtalen ble aldri gjennomført.