Verden

Indonesia har flest muslimer i verden. Nå kjemper en kristen guvernør om å bli valgt til ny leder.

JAKARTA (Aftenposten): Uansett resultat blir onsdagens valg i Indonesia historisk. En kristen blasfemitiltalt guvernør spiller hovedrollen.

Jakartas sittende guvernør, Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama, håper på seier i guvernørvalget onsdag.
 • Olga Stokke
  Olga Stokke
  Journalist
Aftenposten i Jakarta, Olga Stokke

SISTE: Den kristne, sittende guvernøren, Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama, tapte onsdagens guvernørvalg i Jakarta. Han fikk 42 prosent av stemmene mens muslim og tidligere utdanningsminister, Anies Baswedan, oppnådde 58 prosent. Det melder både Reuters og CNN foruten andre medier på bakgrunn av såkalte quick count som en rekke byråer har gjort. Valgresultatet er ennå ikke offisielt.

– Det var sjokkerende. Hvordan våger han å snakke om Koranen på den måten. Men det er opp til retten å avgjøre om han er skyldig eller ikke, sier Said Aqil Siradj til Aftenposten.

Han leder verdens største muslimske organisasjon, Nadhlatul Ulama (NU). Vi møter ham på kontoret i sentrum av Jakarta hvor han stolt forteller at de har over 80 millioner tilhengere i Indonesia.

Nr. 20 i verden

Siradj rangeres av Royal Islamic Strategic Studies Centre som nummer 20 av de 500 mest innflytelsesrike muslimer i verden.

Han regnes for å være en moderat muslimsk leder og er den som politi og myndigheter gjerne tyr til når sinte muslimer må roes ned.

Det har vært nødvendig de siste månedene på grunn av den blasfemi-tiltalte Jakarta-guvernøren.

Rundt 100.000 muslimer deltok i massebønn i Istiqlal-moskeen i Jakarta lørdag den 11. februar, for å få folk til å stemme på en muslim onsdag.

Ahok på alles lepper

Ahok er klengenavnet på den sittende Jakarta-guvernøren Basuki Tjahaja Purnama (50). I regionvalget onsdag den 15. februar er det knyttet stor spenning til om blasfemitiltalte Ahok blir gjenvalgt som guvernør i hovedstaden Jakarta. Det er valg i 101 provinser.

Viktig valg

Ikke siden Indonesia ble et selvstendig demokrati har de politiske bølgene gått høyere i Indonesia enn foran dette valget i februar. Det blir også av flere sett på som en test på toleransen i det multikulturelle og multireligiøse indonesiske samfunnet.

Hundretusenvis protesterte

Både den 4. november og den 2. desember i fjor var det protester med flere hundre tusen mennesker i Jakarta og andre byer. Den første demonstrasjonen ble voldelig, men den andre forløp fredelig etter at president Joko Widodo, som er muslim, dukket opp under protesten og manet til besinnelse.

Sist lørdag, den 11. februar, nedla politiet forbud mot en demonstrasjon. I stedet samlet mer enn 100.000 muslimer seg i massebønn i Istiqlal-moskeen i Jakarta, Sørøst-Asias største moské.

Den sittende Jakarta-guvernøren Basuki «Ahok» Tjahaja Purnama (50) er tiltalt for blasfemi, for å ha krenket islam.

Kristen leder i muslimsk land

Hovedstaden i verdens største muslimske land ledes altså av en kristen mann med kinesisk bakgrunn.

Jakarta-guvernøren Basuki «Ahok» Tjahaja Purnama (50) rykket opp som guvernør da den tidligere Jakarta-guvernøren, Joko Widodo, i 2014 ble valgt til landets president. Hvis den sittende får flertall onsdag (han representerer regjeringspartiet), blir han den første kristne politikeren som vinner i en by med muslimsk flertall.

Ahok er blitt populær for sin innsats mot byråkrati, prostitusjon, oversvømmelser og den ekstreme trafikksituasjonen i Jakarta. Han er også lansert som kandidat til Nobels fredspris 2017.

Muslimer i harnisk

Men han har satt sinnene i kok med et utsagn om koranen under et valgmøte i september 2016.

Han sa at folk ikke må la seg påvirke av at hans motstandere bruker mot ham et koranvers som sier at muslimer ikke kan ha kristne eller jøder som allierte.

Guvernøren risikerer fem år i fengsel for brudd på blasfemilovene.

Alissa Wahid er aktivist, datter av tidligere president Abdurrahman “Gus Dur” Wahid.

Alissa Wahid (44), eldste datter av tidligere president i Indonesia, Abdurrahman “Gus Dur” Wahid, er blant dem som ikke begriper at Ahoks utsagn har skapt så mye oppstyr.

– Det han sa er virkelig ikke noe problem, det er ingen stor sak, sier Wahid som er psykolog, forretningskvinne med flere bedrifter og aktivist engasjert i menneskerettighetsspørsmål og multikulturelt arbeid.

– Men det blir så stort fordi det er han som sier det og fordi det er valg. Dette er et politisk spill. Ekstremister utnytter dette til å skape polarisering mellom grupper, sier hun.

Said Aqil Siradj leder verdens største muslimske organisasjon, Nadhlatul Ulama (NU).
 • Trønderen Audun Kvitland Røstad ble kjendis i Indonesia over natten etter å ha lagt ut en sang om sin indonesiske favorittrett, Nasi padang, på YouTube.

Minoriteter utsatt

De siste årene er blasfemiloven i økende grad blitt brukt mot religiøse minoriteter.

Ifølge Human Rights Watch har Indonesias religiøse minoriteter fått det vanskeligere med økt religiøs intoleranse i 2016.

Striden rundt Ahok har gjort onsdagens valg til et av de viktigste og mest politiske valg i løpet av Indonesias demokratiske periode. Analytikere spår at valgresultatet vil få betydning for presidentvalget i 2019.

Den sittende guvernøren blir utfordret av to muslimske kandidater: Agus Harimurtri Yudhoyono (sønn av tidligere president Susilo Bambang Yudhoyono) og Anies Baswedan (tidligere utdanningsminister).

Les også

Kristen ordfører i sentrum for historisk valg i Indonesia

"Aksjon for Ahok-rettssak" står det på banneret til demonstranter under en protest mot Jakartas sittende guvernør Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama utenfor et rettslokale, 3. januar 2017.

Jakarta-guvernøren er kjent for sin direkte stil, på godt og vondt. Et ekstremt islamistisk parti, FPI (Islams forsvarsfront), har ikke nølt med å bruke dette til å piske opp stemningen og fått hundretusener ut i gatene. Det er blitt spekulert i om FPI blir brukt som en brikke i det politiske spillet om makt i hovedstaden.

– Jeg er sikker på at FPI blir støttet av noen, jeg har mine mistanker, men velger å holde dem for meg selv, sier Said Aqil Siradj leder av Nadhlatul Ulama (NU) med et lurt smil.

Hundretusenvis demonstrerte under den første demonstrasjonen, den 4. november 2016, mot Jakartas guvernør, Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama.

Politiet har også startet etterforskning av lederen for FPI, Rizieq Shihab, for blasfemi og oppfordring til offentlig uro.

I et intervju med Al Jazeera nylig sier Ahok at han ikke angrer det han sa, at det er tatt ut av sammenheng, og at han aldri har ment å krenke muslimer. Han har selv muslimske familiemedlemmer.

Les også

Verdens mest folkerike muslimske land har sluppet unna radikal islam. Inntil nå.

Politisk mobilisering

Forsker Ihsan Ali-Fauzi, leder ved Center for the Study of Religion and Democracy ved Paramadina Foundation i Jakarta, konstaterer at indonesiere er svært spent foran onsdagens valg, som vil gi en pekepinn på Indonesias kurs fremover.

– Det har vært en politisk mobilisering mot Ahok. For et halvt år siden gikk alt i hans favør, men FPI blir brukt av guvernørens motstandere, sier Fauzi som legger til:

– Selv om vi ser at graden av toleranse blir utfordret nå, støtter det store flertallet indonesiere helhjertet opp om demokratiet.

Jakartas sittende guvernør, Basuki "Ahok" Tjahaja Purnama, håper på seier i guvernørvalget onsdag. .

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Nyhetsstudio: Siste nytt

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5