Verden

USA fordømmer Russlands aggressive handlinger i Ukraina

USAs FN-ambassadør Nikki Haley fordømmer Russlands «aggressive handlinger» i Ukraina, og varsler at sanksjonene videreføres så lenge Krim er på russiske hender.

USAs nye FN-ambassadør fordømte Russland i sin første tale i FNs sikkerhetsråd torsdag. Richard Drew / TT / NTB Scanpix

 • NTB

Vi ønsker å bedre forholdet vårt til Russland. Men den forferdelige situasjonen i Øst-Ukraina er av en slik type at den avkrever en klar og sterk fordømmelse av Russlands handlinger, sa Haley i sin første tale til FNs sikkerhetsråd torsdag.

Haley sa det var beklagelig at hun måtte bruke sin første tale i Sikkerhetsrådet til å fordømme Russland. Hun advarte Moskva mot at amerikanske sanksjoner som ble innført etter Russlands annektering av Krim-halvøya, kommer til å bestå inntil halvøya er tilbakeført til Ukraina.

Den plutselige oppblussingen av kamper i Øst-Ukraina de siste dagene har ødelagt livsviktig infrastruktur og forverret situasjonen for tusenvis av sivile, «og krisen vokser i omfang, og setter stadig flere i fare», sa Haley i sin tale.

 • Det hagler med anklager mellom Russland og Ukraina: Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina – flere drept i kamper i natt

Våpenhvile-oppfordring

Tidligere denne uken ga Trump-administrasjonen uttrykk for bekymring for oppblussing av volden i Øst-Ukraina, med henvisning til nye kamper i byen Avdijivka.

– Kampene har ført til flere titall militære ukrainske ofre og ti sivile ofre. I tillegg er 17.000 sivile, blant dem 2.500 barn, uten vann, varme og elektrisitet, sa fungerende talsmann for amerikansk UD, Mark Toner, tirsdag.

– For å avverge en større humanitær krise, tar vi til orde for en umiddelbar, gjennomførbar våpenhvile og full og uhindret tilgang for observatører fra OSSE, la han til.

EU-bekymring

EU-president Donald Tusk sa tidligere torsdag at Russland må oppfordre separatistene i Øst-Ukraina til å avslutte kampene.

– Vi har enda en gang fått en påminnelse om den pågående utfordringen som russisk aggresjon utgjør i Øst-Ukraina, sa Tusk i en uttalelse, med henvisning til at minst ti personer er blitt drept siden mandag og flere titall såret, blant dem sivile, på begge sider av konflikten.

– Kampene må stanses umiddelbart. Våpenhvilen må overholdes. Russland bør bruke sin innflytelse til å trekke ut russisk-støttede separatister, sa Tusk.

Onsdag ba NATO-sjef Jens Stoltenberg Russland om bruke sin innflytelse til å dempe konflikten som har blusset opp i Øst-Ukraina.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. USA
 2. Ukraina
 3. FN
 4. Russland
 5. FNs sikkerhetsråd

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Stoltenberg ber Russland dempe Ukraina-konflikten

 2. VERDEN

  De unge mennene kom aldri hjem fra skyttergravene i Ukraina. De etterlot disse bildene.

 3. VERDEN

  Kulden rammer innbyggere i Øst-Ukraina: – Nå er vi tilbake i en nødssituasjon

 4. VERDEN

  Kraftig oppblussing i konflikten i Øst-Ukraina - flere drept i kamper i natt

 5. VERDEN

  Flere drepte på begge sider av frontlinjen i Øst-Ukraina

 6. VERDEN

  Nok en våpenhvile synes brutt i Ukraina