Verden

76 år gammel fredsaktivist seneste terroroffer i Israel

Kampen om sannheten raser i sosiale medier. 20.000 israelere saksøker nå Facebook for å tillate voldsforherligelse.

RichardLakinskjermdumpfacebook_doc6mvk4h5frq81hjblheg5-mJlPBXQ0S9.jpg
  • Tarjei Kramviken

Søksmålet ble levert til en domstol i New York i Facebooks hjemland USA søndag. De 20.000 saksøkerne skriver at Facebook oppfordrer til vold og nører opp under «terrorangrepene som har skylt over Israel de siste månedene», skriver Jerusalem Post.

Grunnen er at den sosiale nettjenesten ikke fjerner «flommen av ekstremistiske videoer, uttalelser og karikaturer som legges ut av palestinere», heter det.

Tre personer døde og mange var såret etter at to palestinere angrep en buss i nabolaget Armon Hanatziv i Jerusalem. En av de drepte var en tidligere lærer som kjempet for at arabere og jøder kunne leve sammen i fred.

Hovedsakssøkeren var israelskamerikanske Richard Lakin (76), skrev den konservative avisen mandag.

Tre drept i angrep

Han ble skutt i hodet og knivstukket flere ganger 13. oktober da to palestinske menn gikk om bord i en buss i Jerusalemog begynte å skyte og knivstikke folk. To andre personer ble drept i angrepet, og tirsdag døde også Lakin av de store skadene. Han lå i koma etter angrepet som til slutt kostet ham livet.

Den siste voldsbølgen er blant annet utløs av palestinske påstander om at Israel vil endre tilgangen til Jerusalems helligste steder, deriblant muslimenes al-Aqsa-moské. Israel sier at beskyldningene ikke stemmer og at påstandene er en provokasjon. I sosiale medier hagler beskyldningene på begge sider. Mange oppfordrer til drap og vold.

Les også

«For palestinerne i Øst-Jerusalem oppleves det som at deres liv og fremtid er mindre verdt»

, skrev forsker Marte Heian-Engdal i fjor. Historikerens kronikk kan også bidra til å forklare den siste bølgen med vold.Tempelhøyden i Gamlebyen i Jerusalem blir av muslimene omtalt som Haram al-Sharif. I området ligger det helligste i jødedommen og det tredje helligste i islam.

Rektor og fredsaktivist

76-åringen Lakin flyttet til Israel i 1984 og jobbet som engelsklærer i Jerusalem og underviste både jøder og arabere. Før det hadde han jobbet som rektor på en barneskole i delstaten Connecticut i USA. På 60-tallet marsjerte han med Martin Luther King og borgerrettsbevegelsen, og i sine siste år jobbet han for at jøder og muslimer skulle kunne leve sammen i Midtøsten, skriver AP.

Richard Lakin (76) ble skutt i hodet og knivstukket flere ganger under terrorangrepet som kostet ham livet.

På Facebook-siden sin hadde han et bakgrunnsbilde der det sto «sameksistens». En davidsstjerne, et kors, et fredsmerke og en halvmåne med en stjerne utgjorde noen av bokstavene.

— Han hadde stor tro på folk, fred og det å være snill. Han såret aldri en levende sjel, sier sønnen Micah Avni til nyhetsbyrået.

— Han var virkelig en fredsapostel. Han hadde en dyp tro på en tostatsløsning og ville se arabere og jøder bo sammen i fred, sier rabbineren Richard Plavin, som kjente Lakin fra tiden i Manchester i Connecticut.

Aftenpostens tidligere Midtøsten-korrespondent skriver at han tok feil da han trodde situasjonen i Israel og Palestina ikke kunne bli verre.

Les også

Les John Hultgrens kommentar om palestinernes desperate situasjon.

Angrepsbølge

Angrepene den siste tiden har vært rettet mot både tilfeldige sivile og mot politifolk og soldater. Palestinerne som utfører angrepene, er gjerne bevæpnet med kniver eller bruker for eksempel biler til å angripe.

Bildet viser en palestiner utkledd som en pressefotograf, som angriper en israelsk soldat. Soldaten ble såret og angriperen ble skutt og drept. Israel mener sosiale medier er en viktig drivkraft bak voldsbølgen.

Mange av gjerningspersonene er blitt skutt og drept på stedet av israelske sikkerhetsstyrker.

  • Forrige uken møtte Aftenposten broren til en palestinsk drapsmann. Les hans historie om hvordanfamiliens hus ble sprengt i filler av israelske soldater. Og hvordan det førte til ny hevn.
    Så langt er elleve israelere drept, hovedsakelig i angrep utført av palestinere med kniv, skriver AP. En israelsk jøde og en eritreer ble drept etter å feilaktig ha blitt tatt for å være angripere.

Minst 59 palestinere er drept, 32 av dem var antatte gjerningspersoner og resten døde i sammenstøt med sikkerhetsstyrker,skriver Reuters. Tre av de palestinske angriperne ble skutt og drept av soldater på Vestbredden onsdag.

Richard Lakin ble gravlagt i Israel onsdag.

Mange saksøkere

Det er den israelske organisasjonen Shurat HaDin som har levert søksmålet mot Facebook. Gruppen har gjort det enkelt for israelere å slutte seg til det gjennom en nettside. Tanken er at man ikke trenger å være et direkte terroroffer for å delta, fordi terrorangrepene kan ramme alle.

Saksøkerne ber ikke om penger, men de vil ha en rettskjennelse som sier at nettjenesten blokkerer innlegg og videoer som oppfordrer til vold mot israelere.

Facebook er verdens største sosiale nettjeneste.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier at det er «provokasjonene i de sosiale nettverkene som forårsaker bølgen av terror». Israel trakk frem grupper der det blir gitt instruksjoner i hvordan man kan «knivstikke en jøde» og andre oppildnende oppfordringer.

Problem på begge sider

I søksmålet mot Facebook heter det at selskapet bør være i stand til å finne algoritmer som kan luke ut voldsforherligende materiale.

Saken fortsetter under billedkarusellen

Israelske myndigheter ba tidligere i oktober Facebook og videonettstedet YouTube om å fjerne videoer og innlegg som oppfordrer til vold, skrev Reuters da.

Nyhetsbyrået trakk frem videoer som hyllet palestinsk vold mot israelere, men også en israelsk bosetters facebookinnlegg som oppfordret til å bruke klubber til å slå arabere i Jerusalems gamleby.

Både israelske og palestinske ungdommer mener sosiale medier

Les også

driver opp konfliktnivået. Det kan du lese mer om her.

Var han et offer for israelsk aggresjon, eller var han selv den skyldige? Slik ble historien om en 13 år gammel gutt misbrukt i propagandakrigen i Israel og Palestina.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook

Les også

  1. Jordan og Israel inngår avtale om Tempelhøyden

  2. Fem grunner til at konflikten er annerledes denne gang

  3. Israel: Restaurant tilbyr halv pris på hummus til jøder og arabere som deler bord