Verden

Her har terroristene slått til mot turister

Terrorangrepet i Istanbul rammet turister. Det er nytt i Tyrkia. Men det siste året har turistmål i regionen vært terrormål en rekke ganger.

Tusimen er blitt rammet i både Tunisia, Egypt og Tyrkia. Det har vært terrorangrep i Istanbul (1), Tunis (2), Sousse (3), Kairo-området (4) og Sharm el-Sheikh (5).
  • Tarjei Kramviken
  • Tor Arne Andreassen
    Journalist
Eksplosjonen skal ha skjedd like ved det som kalles Den tyske fontenen, som ligger på plassen der man også finner Den blå moskeen.

Terrorgrupper kan ha satt seg som mål å angripe turistmål i Midtøsten og Nord-Afrika. En strategi som åpenbart kan ha til hensikt å ramme en næring som er viktig for flere av landene i regionen.

Angrepet i Istanbul tirsdag er det første som virker rettet mot turismen i Tyrkia.

Einar Wigen, som forsker på tyrkisk politikk ved Universitetet i Oslo, sier at et IS-angrep på turister er en ny utvikling i landet.

— Et angrep mot turistindustrien rammer Tyrkia som land og stat. Det er et prestisjenederlag for regjeringen, sier postdoktoren til Aftenposten.

Les hvordan nordmannen Jostein Nielsen ble rammet av selvmordsbomben:

Les også

Jostein Nielsen (59) etter terrorangrepet: - Jeg kjente takknemlighet over å være i live

— Hittil har IS-angrep i Tyrkia vært rettet mot kurdere og mot venstresiden, angrep som har sammenfalt med den tyrkiske regjeringens fiendebilder, sier Wigen.

Turistindustrien er svært viktig for Tyrkia. Ifølge Verdensbanken hadde landet sjette flest utenlandske besøkende i verden i 2013 med 37,8 millioner.

Ifølge avisen Hurriyet utgjorde turistsektoren 12 prosent av landets økonomi i 2014. Allerede har tyske og danske myndigheter bedt turister i Tyrkia unngå store folkeansamlinger ved turistattraksjoner.

— Tyrkias anseelse i verden har økt etter hvert som flere turister reiser til for eksempel Istanbul, sier Wigen.

Norske myndigheter skjerpet reiserådene etter angrepet i Ankara i oktober.— Det foreligger en generell terrortrussel iTyrkia. Norske tilreisende oppfordres derfor til å følge lokale råd, unngå demonstrasjoner og folkeansamlinger og til å utvise vanlig aktsomhet, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i Utenriksdepartementet.

Men det er ikke bare i Tyrkia at turister er blitt angrepet det siste året.

Har slått til i Egypt og Tunisia

Før gårsdagens angrep mot turister som befant seg ved Sultan Ahmed-moskeen, bedre kjent som Den blå moskeen, har terrorister i løpet av det siste året rammet turister i Tunisia og Egypt.

Bardomuseet i Tunisia ble angrepet av terrorister i fjor, 21 mennesker mistet livet.

Da en gruppe terrorister bevæpnet med automatvåpen angrep det kjente Bardo-museet i Tunisias hovedstad i mars i fjor ble 21 mennesker drept, de fleste av dem europeiske turister. Tre måneder senere slo en 23 år gammel tunisier som hadde fått opplæring i Libya til på en strand full av turister i feriebyen Sousse. 38 mennesker ble drept. Angrepene har påført den tunisiske turistnæringen en alvorlig knekk, skrev The Guardian i september i fjor.

Norske myndigheter advarer fremdeles mot reiser til Tunisia som ikke er nødvendige.

Egypts turistnæring rammet

Det var for det meste russiske turister som ble drept da et passasjerfly fra den egyptiske turistbyen Sharm el-Sheikh styrtet på Sinaihalvøya den 31. oktober i fjor. Terrorgruppen den islamske staten tok på seg ansvaret for angrepet som førte til at 217 passasjerer og syv besetningsmedlemmer ble drept.

En IS-relatert gruppe sa at de hadde sørget for at en russisk passasjerfly på vei fra Egypt, styrtet.

Styrtingen av flyet ble tolket både som et svar på Russlands involvering i krigen i Syria og som et angrep på turistnæringen, som er svært viktig for den egyptiske økonomien. Den egyptiske turistnæringen slet allerede med de uheldige virkningene av politisk uro gjennom flere år.

Les også:

Les også

Putin: - Lettere å gi asyl til Assad enn Snowden

Den 7. januar i år ble et hotell ved pyramidene i Giza sør for Kairo i Egypt angrepet.

En buss med israelske arabere var utenfor hotellet da det ble angrepet. Den 8. januar ble tre turister stukket med kniv i feriebyen Hurghada i Egypt. En politimann og en soldat ble skutt og drept i Giza-området den 9. januar.

Gjerningsmannen i Istanbul skal ha vært IS-medlem:

Les også

Flere drept i kraftig eksplosjon i Istanbul

Terroreffekt kan gå over raskt

Den gode nyheten for byer som blir utsatt for terror er at tidligere erfaring har vist at besøkstallene tar seg raskt opp igjen etter et terrorangrep.

Det tar 13 måneder å komme seg etter et terrorangrep, ifølge en studie som ble gjennomført av World Travel and Tourism Council, og som ble gjengitt av magasinet Fortune i fjor. Til sammenligning viste undersøkelsen at turiststeder brukte lengre tid på å komme seg etter sykdom (21 måneder), katastrofer (24 måneder) og politisk uro (27 måneder).

Kvinner legger ned blomster på stranden i Sousse i Tunisia der turister ble skutt i fjor.

Reiselivsorganisasjonen så spesielt på togbombingen i Madrid i 2004 og fant ut at turismen var tilbake på normalt nivå i løpet av noen uker. Bombingen i London i 2005 hadde "ingen merkbar virkning på antallet turister i Storbritannia i det hele tatt". WTTC sier ifølge Fortune at de regnet med at Paris ville komme seg raskt tilbake til normale besøkstall etter terrorangrepet mot byen i november i fjor.

Ennå ingen reaksjoner i Norge

I reiselivet har det så langt ikke vært reaksjoner fra publikum etter Istanbul-terroren.

Norwegian flyr ikke til Istanbul i vintermånedene, men opererer tre ganger i uken rute fra Oslo til Antalya, som ligger på sørkysten av landet. Foreløpig har ikke selskapet merket noen endring i bestillingene dit eller fått henvendelser fra bekymrede reisende. Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen viser til erfaringene etter Paris-terroren for å beskrive hvordan flyselskapene merker angrep som det som fant sted i Istanbul:

— Rett etter Paris-terroren opplevde vi flere avbestillinger og endring av reise til senere tidspunkt, men etter et par uker var vi tilbake på normalt nivå, sier han.

Han sier at det generelt sett er lav etterspørsel etter flybilletter til Antalya i vintermånedene.

Heller ikke hos Ving, landets største reisearrangør, er man blitt nedringt av bekymrede gjester som planlegger våren eller sommeren på et av de mange feriestedene på den tyrkiske riviera:

— Vi har ikke fått noen henvendelser om dette ennå. Men så er jo sommeren foreløpig ganske langt unna, sier kommunikasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving.