Verden

Polen vil overlate alle sine MIG-29-kampfly til USA

Polen er klare til å gi alle sine kampfly av typen MIG-29 til amerikanske myndigheter. Men det er usikkert om USA vil ha dem.

På bildet fra 2011 sees polske Mig-29 (ytterst) i tett formasjon med polske F-16-fly (innerst). Polen vil nå gi vekk alle sine Mig-29-fly til USA i bytte mot F-16-fly.
  • Magnus Lysberg
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Tirsdag kveld kom nyheten: Polske jagerfly er kanskje på vei til Ukraina. Men flyene må en omvei innom Tyskland først.

Polen sender 28 jagerfly av typen MIG-29 til Ramstein i Tyskland. Flyene er gamle og stammer fra Sovjetunionen. De gamle flyene er likevel blitt etterspurt den siste uken: Ukrainske piloter og teknikere behersker nemlig denne flytypen.

De polske jagerflyene kan derfor erstatte ukrainske fly som Russland har ødelagt. Men Polen vil ikke sende flyene direkte til Ukraina.

I en pressemelding tirsdag skriver det polske utenriksdepartementet at Polen er villig til å fly jagerflyene til det amerikanske forsvarets europeiske hovedkvarter, den store flybasen Ramstein, nær grensen til Frankrike.

Der vil de overlate jagerflyene til amerikanske myndigheter, mot at de får F-16-fly som erstatning.

– Et overraskende trekk fra polakkene

USAs utenriksminister Antony Blinken har i flere dager sagt at amerikanerne ønsker en avtale om de polske jagerflyene. Slik kan USA hjelpe det hardt pressede ukrainske flyvåpenet.

Likevel: Kort tid etter den polske regjerings kunngjøring, sier det amerikanske utenriksdepartementet at USA ikke var kjent med den polske planen.

– Så vidt jeg vet er ikke vi konsultert på forhånd, sier USAs viseutenriksminister Victoria Nuland i en høring i Senatet, skriver Reuters.

Ukraina har bønnfalt Nato om å få de gamle sovjetiske jagerflyene. EU fremmet en plan om å sende dem, men den polske regjeringen sa i forrige uke nei til EU-planer om å sende de samme jagerflyene. Nå spørs det om den siste planen også faller til jorden.

– Dette var et overraskende trekk fra polakkene, sier Nuland ifølge Reuters. Ifølge Reuters sier hun også at det er delte meninger om å gi Ukraina jagerfly innad i Biden-administrasjonen.

– Må rette represaliene mot USA

Men hvorfor kan ikke polske myndigheter gi flyene direkte til Ukraina?

Polske myndigheter vegrer seg, fordi Russland har truet med represalier. Det mener forskeren Cecilie Hellestveit.

– Polen vil ikke ha noe ansvar. Derfor passer det bra for Polen å gjøre dette via USA. Da må Russland rette represaliene sine direkte mot USA, og det er mye vanskeligere, sier hun.

MIG-29 er gamle og slitne jagerfly. De blir likevel viktige nå, nettopp fordi Ukraina kan vedlikeholde og drifte dem selv.

– Ukraina har selv bakkemannskap og teknikere som kan disse flyene. Hvis Nato hadde stilt med bakkemannskaper, så ville alliansen blitt en part i konflikten, sier hun.

Mener avgjørelsen må tas av Nato

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte tirsdag Polens statsminister Mateusz Morawiecki i Oslo. Der ble flyttingen av flyene et tema. Fra polsk presse fikk statsministeren spørsmål om det Polen nå gjør.

Morawiecki svarte med å understreke at hverken Polen eller Nato er part i krigen.

– Dette er årsaken til at enhver avgjørelse om å levere offensive våpen må tas av hele Nato på enstemmig grunnlag. Dette er hvorfor vi er klare til å gi hele vår flåte av jetfighter til Ramstein. Men vi er ikke klare til å ta noen skritt på egen hånd: For, som jeg sa, vi er ikke en del av denne krigen, sa han.

– Kan påføre Russland betydelige tap

Jagerflyene kan bety mye for det ukrainske forsvaret, mener forskningsleder på Stabsskolen ved Forsvarets høgskole Tormod Heier.

– Dette er en kapasitet som potensielt kan påføre russerne betydelige tap. Det er fordi de russiske styrkene har så stort logistisk fotavtrykk, og er sårbare uten luftvern rundt, sier Heier.

Det blir likevel ikke lett å bruke dem, samtidig som krigen raser. Heier forklarer at Ukraina må klare å beskytte jagerflyene fra russiske missiler, når flyene står på bakken.

– Jagerflyene må ha informasjon om russiske mål og drivstoff, støttefunksjoner og vedlikehold. Og ukrainerne må ha mulighet til å reparere rullebanen, når Russland bomber den. Det er krevende, sier Heier.

Russland kan også reagere skarpere, dersom jagerflyene viser seg å bli en reell trussel mot den russiske måloppnåelsen i Ukraina, mener Heier.

– Dermed kan vi være vitne til en ytterligere skjerping av konflikten. Og det vil også kunne øke spenningen mellom Nato og Russland, sier Heier.

Les mer om

  1. Krigen i Ukraina
  2. Ukraina
  3. Fly