Russland har tatt over byen til tenåringen Anatolij: – Ukrainsk TV er byttet ut med russiske kanaler

Byen Kherson har falt. Russerne tok over torsdag og har allerede gjort store endringer. Hvordan er det å bo der nå?

Russiske kjøretøy på gaten i Kherson 1. mars.

Mobilnettet er slått av. TV-skjermene fylles med propaganda. Regisserte frihetsmarkeringer skal være under planlegging av russerne, ifølge Ukrainas sikkerhetstjeneste. Kherson er totalforandret på få dager.

Aftenposten har snakket med Anatolij, en gutt i tenårene som bor i Kherson, den første byen russerne fikk kontroll over.

– Det er virkelig skremmende å se bilder av alle likene i hjembyen min, sier Anatolij.

Anatolij er ikke hans egentlige navn. Navnet og hans nøyaktige alder publiseres ikke av hensyn til hans sikkerhet. Men Aftenposten kjenner hans identitet.

Kan ikke lenger ringe

– De har skrudd av mobilnettet vårt. Vi kan ikke ringe hverandre. Det trådløse nettet er i tillegg svært dårlig ettersom de angrep TV-tårnet vårt, sier Anatolij.

– Ukrainsk TV er byttet ut med russiske kanaler og ukrainske kanaler oversatt til russisk, sier han.

Kherson har rundt 300.000 innbyggere. Anatolij forteller at flere av dem ikke har tilgang på vann, gass eller elektrisitet etter at byen er blitt ødelagt av russiske raketter.

De russiske TV-kanalene er kontrollert av Vladimir Putins regime, og brukes for å spre propaganda og falske nyheter om krigen. Alt for å legitimere invasjonen.

– Dette er kjente grep fra Putin. Det er slik de prøver å få kontroll, sier forsker Jakub Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

– Det som skjer i Kherson, kommer sannsynligvis til å skje i hele Ukraina om de tar kontroll, legger han til.

Anatolijs beskrivelser samsvarer med det ukrainske myndigheter forteller.

Dette bildet viser kaos og matkøer i den russiskokkuperte byen Kherson i Ukraina. Aftenposten har stedsverifisert bildet.

Mulig propaganda-markering

Dette opplyser myndighetene i Ukraina:

  • «Okkupantene har kuttet tilkoblingen til Vodafone og Kyivstars mobilnett i hele Kherson-regionen.» Det skriver den lokale administrasjonen i Kherson på appen Telegram.
  • TV-tårnet og en lokal TV- og radiostasjon er overtatt av russerne. Dette vil de bruke til å spre propaganda og falske nyheter. Det skriver Ukrainas innenriksdepartement.
  • Det er store problemer med viktig infrasktruktur i byen. Gennady Laguta i Khersons hovedadministrasjon meldte om dette på Facebook torsdag. Butikker er stengt, så mat er også blitt svært krevende å få tak i.
  • Russiske soldater skal ha hindret humanitær bistand gjennom trygge korridorer. Det skriver Laguta på Telegram.
  • Det skal være en regissert russisk markering av løsrivelse under planlegging, ifølge ukrainske myndigheter. Rundt 60–80 personer skal være fraktet fra Krim til Kherson. Det skriver Ukrainas sikkerhetstjeneste på Facebook. Planen er ifølge sikkerhetstjenesten at disse skal samles og avbildes i russiske medier.

Det siste er høyst uverifiserte opplysninger. Godzimirski ved Nupi minner om at det finnes noen få ukrainere som er vennlig innstilt til Russland. I alle fall før krigen.

– Det er ikke sikkert det er nødvendig å frakte folk fra Krim, sier han.

– Vi kan ikke gjøre noe

Den siste uken har vært et mareritt for Anatolij. Natten tilbringer han i kjelleren. Han tør ikke engang se ut vinduet.

– Dette er virkelig noe annet. Jeg husker revolusjonen i 2014, men nå er det ikke bare opprør. Nå er det krig. Vi kan ikke gjøre noe som helst, sier han.

Det var torsdag forrige uke at Russland gikk til krig mot Ukraina. Russerne har møtt hard motstand av ukrainske styrker. Denne uken fikk de imidlertid kontroll over den strategisk viktige byen Kherson.

– Vi er nervøse hele tiden. Jeg sover 4–6 timer i døgnet, og jeg våkner til lyden av skudd, sier Anatolij.

– Frykter du fremtiden?

– Jeg er ikke så redd. Det verste som kan skje er at jeg blir drept. Mammas butikk brant ned. Om Kherson forblir okkupert, er min eneste drøm å komme meg til en normal, fredelig by i Europa.