Timur (1) fikk en dødelig sykdom. Medisinen kostet 22 millioner kroner.

Som sjefredaktør har Dmitrij Muratov opplevd at flere av journalistene hans er blitt drept, forgiftet og banket opp. Likevel vil han ikke gi seg.

MOSKVA/OSLO (Aftenposten): Da redaktøren Dmitrij Muratov fikk høre om den dødssyke gutten, tok han grep.

For to år siden fikk den da ett år gamle Timur Dmitrienko diagnosen spinal muskelatrofi. Sykdommen gjør at de motoriske cellene i ryggmargen ødelegges. Gradvis visner musklene. Og så dør man.

Det er funnet en kur. Man trenger bare én sprøyte for å bli frisk, men det er verdens dyreste medisin: 22 millioner kroner. Og den russiske familien var langt fra rik.

Ettåringen kunne ikke vente på noen lovendring. For å redde barnets liv måtte sprøyten settes raskt. Derfor startet avisen Novaja Gazeta en innsamlingsaksjon, forteller redaktør Dmitrij Muratov i et intervju med Aftenposten.

Muratov er en stor fan av ishockey. Noe av det kjæreste han har, er en kølle som legenden Valerij Kharlamov spilte med. Avisen skrev at redaktøren ville selge klenodiet til høystbydende. Pengene skulle gå til den dyre medisinen.

Dagen etter kom det en pakke til redaksjonen. Og så fikk Muratov en telefon. Det var ishockeystjernens sønn som var på tråden.

Timur (1) sammen med pappa Artjom Dmitrienko og mamma Kadria Dmitrienko.

Les hele saken med abonnement