Stefan Löfven har levert sin avskjedssøknad

Sveriges statsminister Stefan Löfven leverte onsdag sin avskjedssøknad. Det var varslet allerede i august.

Stefan Löfven leverte onsdag sin avskjedssøknad som svensk statsminister. Tidligere i måneden gikk han av som leder for Socialdemokraterna.

Klokken 12.30 troppet Löfven opp hos talmannen Andreas Norlén. Nå må Norlén innlede prosessen med å finne ny statsminister.

Löfven varslet allerede i august at han ville gå av som Socialdemokraternas leder i høst, for så å bli avløst som statsminister.

Finansminister Magdalena Andersson ble nylig valgt til partileder. Men Löfven har ventet med å levere sin avskjedssøknad. Bakgrunnen var de pågående forhandlingene om nye regler for vern av strandsonen og svenske skoger.

Etter intense forhandlinger ble det natt til onsdag oppnådde enighet mellom de to regjeringspartiene – Socialdemokraterna og Miljöpartiet de gröna – og Centerpartiet.

Godtar Andersson

Centerpartiets ledelse vil akseptere at Magdalena Andersson danner ny regjering. Det opplyste kort tid etter.

Ifølge partiet innebærer forliket et mindre strengt vern av strandsonen. Det åpner for byggevirksomhet langs små innsjøer og vassdrag, ved damanlegg og ved våtmarksområder.

I strandnære utviklingsområder som utpekes av kommunene, vil det også bli anledning til å bygge, ifølge en pressemelding fra partiet.

Utvikling

Miljöpartiet de gröna understreker på sin side at forliket ikke innebærer at man slår en strek over dagens forbud mot bygg i strandsonen. Vernet skal i stedet bli styrket der det trengs mest.

Partiets talsperson, miljø- og klimaminister Per Bolund, understreker at allemannsretten i det store og hele består, men at endringene vil gjøre det enklere å få til utvikling på den svenske landsbygda.

Aldri flertall

Stefan Löfven overtok som partileder i Socialdemokraterna i januar 2012 og kom da fra jobben som leder for det mektige fagforbundet IF Metall. Han hadde ingen tidligere erfaring fra Riksdagen, men 3. oktober 2014 ble han statsminister.

Til tross for at Löfven i sine to regjeringsperioder aldri har hatt flertall i Riksdagen, har han overlevd politisk og beholdt makten.

– Ikke lett

Da han i sin sommertale i august opplyste at han ville gå av som partileder og overlate statsministerposten til en etterfølger, understreket han at det var med tungt hjerte.

– Det er ikke lett, men rett, sa Löfven, som fylte 64 år i juli.

11. september neste år skal Sverige velge ny Riksdag, og Löfven har understreket viktigheten av å la nye krefter slippe til.

– Jeg tenker på partiet. Hvordan skal partiet få de beste forutsetningene i neste valgkamp, sa han i august.