Verden

Dette er Europas skrekkscenario

DAVOS (Aftenposten): Nye grensegjerder, høyreradikale ved makten og Storbritannia ut av EU. Mye kan gå galt de neste årene.

ta931cf5_doc6m9f9drjhgx1dbfuho12-oNgJy_eq1M.jpg Foto: BERNADETT SZABO

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Øystein Langberg, Aftenpostens korrespondent, i Davos

— Vi har den mest utfordrende geopolitiske situasjonen siden andre verdenskrig, sier Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt til Aftenposten.Om du synes verden virker mer uoversiktlig og uforutsigbar enn før, kan du trøste deg med at du ikke er alene. Mange av foredragene og debattene under årets World Economic Forum i Sveits har dystre undertoner. Rapportene som legges frem forteller om et globalt landskap med større risiko, mer pessimisme og mer usikkerhet.

— Alt fra de raske teknologiske endringene til økt geopolitisk konkurranse og sammenbrudd i Midtøsten, viser at det ikke lenger er "business as usual", sier Bildt.

September 2015: Ungarske grensevakter har anholdt syriske flyktninger som hadde tatt seg over grensen fra Serbia. Foto: BERNADETT SZABO

Han mener en økende grad av kompleksitet bidrar til at lederne står overfor det mest utfordrende geopolitiske bildet siden 2. verdenskrig.

— Missilkrisen på Cuba var en stor krise, men det var bare én. Nå har vi mange kriser samtidig på ulike fronter, og mangler mekanismene til å håndtere dem, sier Bildt.

 • Dette er de tre tingene alle snakker om når verdenseliten møtes i Davos

Hvis alt går galt

Mannen som har vært statsminister og utenriksminister i Sverige i over ti år, leder i dag blant annet Davos-forumets Global Agenda Council on Europe. I går kom rådet med en ny rapport om de mest krevende utfordringene i Europa fremover.

Forfatterne skriver at avgjørelsene som tas de neste årene, vil ha langsiktige konsekvenser for Europa. Mot slutten av rapporten beskriver de et skrekkscenario der "alt" går galt. Det forløper slik:

 • Krigen i Syria forverrer seg etter at USA og Russland ikke klarer å bli enige og kommer til direkte militære konfrontasjoner. Fire millioner syrere og irakere drar mot Europa.
 • Utfordret av sterke populistiske strømninger, svarer EU-lederne med å prioritere å sikre støtten på hjemmebane og neglisjere samarbeidet i Europa. Gjerder og grensekontroll kommer opp overalt etter flere nye terrorangrep. Innen 2018 er det grensefrie Europa et fjernt minne.
 • Flyktningkrisen gjør også at EU og Storbritannia ikke blir enige om en ny avtale, og britene stemmer for å forlate unionen. Som en følge av dette forlater skottene Storbritannia.
 • Høyreradikale Marine Le Pen vinner presidentvalget i Frankrike i 2017 med løfter om å reforhandle Frankrikes forhold til EU.
 • Oppi alt dette neglisjeres økonomien, noe som sender ledigheten til rekordnivåer. Frihandelsavtalen mellom EU og USA stemmes ned av et stadig mer proteksjonistisk Europa.

- Kan øke presset på politikerne

Bildt og rådet har også laget et scenario der alt går veien: EU-landene står sammen og finner felles løsninger. Situasjonen i Syria forbedres med et storstilt nødhjelpsprogram og opprettelsen av trygge buffer-soner. Flyktningstrømmen reduseres, slik at det er tid til å integrere dem som er kommet skikkelig. Britene blir i EU.

— Vi ønsket å tegne opp disse alternativene for å gjøre det klart hvilke valg man står overfor. Det er opp til statsledere å bestemme hvor man vil ende.

– Ingen av nasjonene i Europa er store nok til å håndtere dagens situasjon alene. Alle tar til orde for en europeisk løsning, og det er det som må til, selv om det er vanskelig, sier Bildt.

— Basert på stemningen her i Davos kan det virke som det dystre scenarioet er det mest sannsynlige. Hva tror du?

— Det mest sannsynlige er å ende et sted i midten, men om folk tror vi er på vei mot det mørkeste, er det bare bra. Det kan øke presset på politikerne til å unngå det. Likegyldighet og en tro på at dette løser seg selv, er den største faren, sier Bildt.

Stoltenberg: Verden er blitt farligere

NATO-sjef Jens Stoltenberg er også på plass i Davos. Også han ser enn helt annen politisk situasjon enn for kort tid siden.

— Verden er mer kompleks, mer sammensatt og mer uforutsigbar enn den har vært på mange tiår. Verden er blitt farligere, men NATO har også omstilt seg og tilpasset seg en mer krevende sikkerhetssituasjon, sier Jens Stoltenberg, NATOs generalsekretær.

Han peker på at en del av de andre institusjonene som skal sikre fred og stabilitet preges av mye intern stridighet.

- Hva er det som gjør at vi nå har fått en så usikker situasjon?

-Det er veldig ulike ting. Det ene er stormaktrivalisering som vi ser blant annet mellom USA og Russland, men også med et fremvoksende Kina. Og det andre er stater som går i oppløsning. Det som gjør det ekstra komplisert er når stormaktsrivalisering blir en del av de konfliktene hvor stater går i oppløsning, slik vi har sett i Syria med Russlands militære oppbygging.

Legger press på seg selv

Strømmen av flyktninger er en av de mest krevende krisene EU står oppe i og en som kan sette hele samarbeidet i fare. Nederlands statsminister Mark Rutte, som dette halvåret leder EUs roterende formannskap, innrømmer at tiden er i ferd med å renne ut.

— Vi må få kontroll over situasjonen i løpet av 6–8 uker, sa han til tilhørerne i Davos i går.

35.600 migranter er kommet over havet til Hellas hittil i år. Til sammenligning kom det 1700 personer i hele januar i fjor.

— Når våren kommer, vil dette tallet mangedobles. Da klarer vi ikke å håndtere situasjonen lenger. Den umiddelbare agendaen er å lykkes med avtalen med Tyrkia, med å få på plass mottakssentre i Italia og Hellas og med relokaliseringsprogrammet i EU, sier Rutte.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Følg Europa-korrespondenten på Facebook

Er nordmenn og europeere blitt mer tolerante overfor negative karakteristikker av muslimer? I podkasten Aftenposten Verden snakker vi om hvordan flyktningkrisen endrer debattklimaet i land etter land. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.

Gikk du glipp av denne? Masseovergrepene i Köln snur innvandringsdebatten i Tyskland

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Macrons angrep på Nato skapte sjokkbølger. I dag får han svar fra Stoltenberg.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Stoltenberg advarer sterkt mot å ta EU og NATO for gitt: – Europa var Midtøsten.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Først var det Trump han måtte temme. Nå har Nato-sjefen fått en ny kranglefant som nekter å innordne seg.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Ny rapport: En sikkerhetspolitisk mørketid har senket seg over Europa. Nå stoler tyskere og franskmenn mer på Putin enn på Trump

 5. VERDEN
  Publisert:

  Stoltenberg presses fra alle kanter. Nå raser også oppslutningen om Nato.

 6. NORGE
  Publisert:

  Regjeringen ba eksperter vurdere hvordan flyktningkrisen blir i år. Her er svarene de fikk.