Verden

Nord-Korea skyter opp langdistanserakett

Beijing (Aftenposten): Diktatoren Kim Jong-un vil vise at han våger å trosse verdenssamfunnet og kan angripe erkefienden USA med kjernefysiske våpen.

Kim Jong-un trosser forbud fra FNs sikkerhetsråd ved å skyte opp en langdistanserakett og teste ut ballistisk missilteknologi. Her ser han fornøyd ut under en prøveskyting av antiluftskyts i 2015. FOTO: KCNA/REUTERS

 • Jørgen Lohne
  Aftenpostens korrespondent i Asia

Japanere følger med på en storskjerm i Tokyo mens deres statsminister Shinzo Abe fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting søndag. FOTO. EUGENE HOSHIKO/AP

– Vi kan absolutt ikke tillate dette. Et klart brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner. Vi vil handle og sørge for full sikkerhet for vårt folk, sier Japans statsminister Shinzo Abe om søndagens rakettoppskyting.

Nord-Korea ble øyeblikkelig fordømt også av USA, Sør-Korea og FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som har innkalt de 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet til krisemøte i ettermiddag.

Norge og NATO fordømmer oppskytingen

— Norge fordømmer på det sterkeste Nord-Koreas rakettoppskytning 7. februar. Sammen med den underjordiske atomprøvesprengningen 6. januar er dette en handling som truer den regionale stabiliteten, sier utenriksminister Børge Brende i en uttalelse søndag.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Nord-Koreas oppskyting av langdistanseraketten, som kommer etter atomvåpen-testen 6. Januar.

— Denne oppskytingen er direkte brudd på fem FN-resolusjoner, som gjentatte ganger har bedt Nord-Korea stoppe alle aktiviteter i forbindelse med landets langdistanserakett-program, sier han i en uttalelse.

Insisterer på «vitenskapelig rakettoppskyting»

Myndighetene i Pyongyang hadde på forhånd varslet om at landet planla å sette en observasjonssatellitt i bane rundt jorden, men blir knapt trodd av noen når de insisterer på at rakettoppskytingen var et ledd i vitenskapelig romforskning.

Selv Kina, Nord-Koreas allierte, sier at denne og tidligere rakettoppskytinger har til hensikt å utvikle interkontinentale, ballistiske missiler som kan nå mål i USA, påpeker BBC.

”Den kinesiske siden beklager at DPRK (Den demokratiske folkerepublikken Korea) har insistert på å bruke ballistisk missil-teknologi for å foreta denne oppskytningen, til tross for utbredt motstand i det internasjonale samfunn", heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Beijing, som oppfordrer partene om å "reagere med ro og forsiktighet og avstå fra å foreta handlinger som kan eskalere spenningen på den koreanske halvøy."

Den fredelige grensen Pyongyang frykter:

Les også

Bli med på en smugtitt inn i Nord-Korea

FNs sikkerhetsråd, der Kina er et av de faste medlemmene, har forbudt Nord-Korea å utføre prøveskyting med ballistiske missiler og foreta kjernefysiske prøvesprengninger. Det er bare en drøy måned siden forrige gang Kim Jong-uns bisarre og uberegnelige regime pådro seg internasjonal fordømmelse etter å ha gjennomført sin foreløpig siste prøvesprengning.

De hevder selv de har detonert en hydrogenbombe:

Les også

Dette vet vi om bomben og Kims atomprogram

Sør-Koreas president Park Geun-hye slår søndag fast at "Nord-Korea har begått en uakseptabel provokasjon ved å skyte opp en langdistanserakett etter først å ha foretatt sin 4. kjernefysiske prøvesprengning."

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Susan Rice sier at nordkoreanernes bruk av ballistisk missilteknologi er ”nok en destabiliserende og provokativ handling”, mens utenriksminister John Kerry uttaler at den amerikanske regjering "sterkt fordømmer dagens rakettoppskyting.

Trump tror på kinesisk løsning

Nord-Koreas kjente TV-anker Lee Chun-hee proklamerte med sedvanlig patos nasjonens "store suksess" med rakettoppskytingen samtidig med at republikanske kandidater foran det amerikanske presidentvalget var samlet til debatt i New Hampshire, og de ble spurt om sin reaksjon.

Donald Trumps svar var at han ville ha satset på Kina:

– La kineserne løse problemet. De kan gjøre det raskt og kirurgisk. Det er hva vi bør gjøre med Nord-Korea.

Chris Christie hadde dette å si om den nordkoreanske regjeringen:

– Disse menneskene forstår ikke annet enn hardhet og styrke.

facebook.com/jorgenlohne/

jl@ap.no

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Med kikkert, sigarett og ellevill jubel: Slik presenteres Kims rakettsuksess på hjemmebane

 2. VERDEN

  FN lover alvorlig respons på Nord Koreas raketter

 3. VERDEN

  Sterke reaksjoner etter testrakett fra Nord-Korea

 4. VERDEN

  Nord-Korea bekrefter: Testet hydrogenbombe

 5. VERDEN

  Sør-Korea: – Nord-Korea har skutt opp rakett

 6. VERDEN

  Nyhetsbyrå: Ny rakettest fra Nord-Korea