Verden

Iran tok arrest i greske skip – Hellas protesterer mot «piratvirksomhet»

Den iranske Revolusjonsgarden sier landets marine har tatt beslag i to greske tankskip i Persiabukta. Hellas beskylder Iran for piratvirksomhet.

  • NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Disse handlingene er å regne som piratvirksomhet, heter det i en uttalelse fra det greske utenriksdepartementet fredag kveld, kort tid etter at Irans Revolusjonsgarde kom med sin kunngjøring.

Ifølge amerikansk etterretning skal Iran ha tatt kontroll over skipene i internasjonalt farvann, melder nyhetsbyrået AP. Etter det som omtales som en kapring, skal fartøyene ha blitt ført inn på iransk område.

Et iransk helikopter skal først ha landet på tankeren Delta Poseidon, ifølge greske myndigheter.

– Væpnede menn tok mannskapet til fange, heter det i en uttalelse fra Athen. Det andre fartøyet som ble utsatt for en lignende hendelse oppgis å være Prudent Warrior.

Det har tidligere vært en rekke kapringer og hendelser i og rundt Hormuzstredet, den trange munningen av Persiabukta som en femtedel av all omsatt olje passerer gjennom.

Skulle til USA

Det greske utenriksdepartementet har bedt om en umiddelbar løslatelse av fartøyene og mannskapene, og sier at disse handlingene vil ha «særlig negative konsekvenser» for bilaterale forbindelser og Irans forhold til EU, som Hellas er medlem av.

Iran har truet med straffetiltak etter at greske myndigheter tok arrest i det russiskregistrerte tankskipet Pegas.

Tankskipet er lastet med 115.000 tonn iransk olje. Myndighetene i Athen bekreftet onsdag at de vil sende oljen til USA etter en begjæring fra det amerikanske finansdepartementet. Departementet har ansvar for å følge opp USAs sanksjoner mot Iran.

– Brudd på folkeretten

Iran har på sin side kalt overføringen av oljen et «klart brudd» på folkeretten, og har kalt inn den sveitsiske chargé d'affaires på teppet i Teheran. Sveits har hjulpet USA med å håndtere diplomatiske forbindelser til Teheran i en årrekke, etter at USA selv brøt den direkte forbindelsen i 1979.

En kilde i den greske kystvakten har opplyst til AFP at overføringen av oljen til et Liberia-registrert fartøy skulle begynne torsdag.

Iran har også kalt inn en gresk diplomat på teppet i forbindelse med saken.

Les mer om

  1. Hellas
  2. Iran
  3. EU
  4. Tankskip
  5. Olje