HRW: Minst åtte folkerettsstridige russiske angrep i Kharkiv siden mai

Human Rights Watch sier de har avdekket minst åtte folkerettsstridige russiske angrep i Kharkiv-regionen i Ukraina siden mai. Angrepene har kostet tolv sivile livet.

Nødetater i byen Tsjuhujiv i Kharkiv-regionen fjerner restene av ødelagte hus etter et russisk missilangrep i slutten av juli.
  • NTB

Alle angrepene ble utført i befolkede områder ved vilkårlig bruk av eksplosive våpen med vidtrekkende konsekvenser, og omfattende bruk av forbudt klaseammunisjon i tilsynelatende brudd med internasjonal humanitær lov, skriver organisasjonen.

HRW opplyser at angrepene har skjedd både i byen Kharkiv og nabobyen Derhatsji. I tillegg til tolv drepte og 26 sårede sivile har angrepene også skadet fem sykehusbygg.

– Liten respekt for sivile liv

– I de tilfellene vi har dokumentert, så ser det ut til at russiske styrker har vist liten respekt for sivile liv og krigens lover, sier Belkis Wille, krise- og konfliktforsker i organisasjonen.

Ifølge HRW har Ukraina plassert styrker inne i Kharkiv, men i sju av angrepene fant organisasjonen ingen åpenbare militære mål, som væpnede styrker, våpen eller baser eller andre stillinger, i nærheten av angrepet.

En lokal tjenestemann sier til HRW at minst 1.019 sivile, inkludert 52 barn, blitt drept og 1.947 andre såret, inkludert 152 barn, under hundrevis av angrep fra russiske styrker i Kharkiv-regionen siden slutten av februar.

Klasevåpen brukt av begge sider

Siden februar har Russland gjentatte ganger brukt klasevåpen i angrep og drept hundrevis av sivile og skadet hjem, sykehus og skoler over hele Ukraina. Ukraina har på sin side brukt klaseammunisjon ved minst to kjente anledninger siden, skriver HRW.

Bruken av klasevåpen har vært forbudt siden 2008. 110 land har til nå ratifisert den internasjonale konvensjonen som forbyr all produksjon og bruk av klasevåpen, en konvensjon som Norge tok initiativet til i 2007.

Hverken Russland eller Ukraina har ratifisert konvensjonen, noe heller ikke land som USA og Kina har gjort.