Verden

Erna Solberg om Brexit: - Jeg er svært urolig for Europa

– Vi lever i en verden og en tid der vi trenger mer internasjonalt samarbeid og flere fellesløsninger. Mer europeisk samarbeid, ikke mindre, sier statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg på besøk hos sin britiske kollega David Cameron i statsministerboligen i Downing Street 10 i London. Hun bebreider ham ikke for å ha igangsatt den skjebnesvangre folkeavstemningen.
 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke
  Journalist

To dager før folkeavstemningen Europa har giret seg opp til i månedsvis er statsminister Erna Solberg dypt bekymret. Hun er overbevist om at dersom britene skulle bestemme seg for å forlate EU vil det få store konsekvenser for både Europa og Norge. De to leirene er nå omtrent like store.

Statsministeren frykter spesielt disse utviklingstrekkene:

 • Økonomien, der det kan komme ny nedgang på et kritisk tidspunkt. Veksten i Europa er så vidt kommet i gang etter finanskrisen.
 • Høyrepopulisme og andre krefter som er mot europeisk fellesskap og innvandring, vil kunne bli styrket i hele EU.
 • Økt økonomisk proteksjonisme og mer nasjonal alenegang.
 • EUs felles sikkerhetspolitikk kan svekkes. EU har mer «softpower», påvirkningskraft, enn NATO når det gjelder å stabilisere Europas nærområder.
 • EU har vært langt fremme i klimapolitikken. Et svakere EU vil gjøre det vanskeligere å finne felles klimaløsninger.

Solberg ser for seg at et eventuelt Brexit vil føre til en
dynamikk der vanskelige saker og eventuelle kriser ikke lenger løses i fellesskap, den politiske uroen øker og den økonomiske veksten svekkes. En slik nedgangsspiral vil ha betydning
også for Norge.

– Vi er et lite land med en åpen økonomi. Vi trenger både tilgang til internasjonale markeder og vekst for å få til den ombyggingen av norsk økonomi vi er oppe i nå.

– I hodene våre er nordmenn anglosaksiske og vendt mot USA og Storbritannia. Men økonomisk er vi tettest bundet sammen med Sverige og Tyskland. Går det dårligere med dem, går det dårligere med oss.

– Så du er like bekymret som Tyskland?

– Ja, og jeg er dessuten bekymret nettopp fordi Tyskland er bekymret. Et svekket Europa er også en utfordring for de globale spørsmålene, som migrasjon. Et EU som blir mer opptatt av seg selv vil heller ikke klare å svare på de store utfordringene. Hvert land for seg er en dårlig løsning.

_– Dersom Storbritannia blir værende i EU, kan Europa bare fortsette akkurat som før?

– Europas viktigste jobb er konkurransekraft og jobbskaping. Hovedårsaken til den negative politiske utviklingen i Europa de
siste årene er manglende arbeidsplasser og ungdom uten fremtidshåp, sier Solberg.

Hun påpeker at både EU og enkeltland har en jobb å gjøre for å
gjenskape tilliten til politikere, bygge legitimitet og identitet.

- Det har vært for lett for nasjonale politikere å skylde på EU fremfor å ta ansvar selv, mener Erna Solberg.

– Dagens situasjon viser at man faktisk må argumentere for hvorfor internasjonalt samarbeid er viktig, sier Solberg og forteller fra et møte i den europeiske høyrealliansen EPP der den tidligere lederen for Europakommisjonen José Barroso var til stede.

– Han lente seg over bordet og sa: «Du vet, hvis du argumenterer mot EU fra mandag til lørdag, kan du ikke forvente at folk skal stemme for EU på søndag.» Det har vært for lett for nasjonale politikere å skylde på EU fremfor å ta ansvar selv.

Vil ikke kritisere Cameron

Men at britenes statsminister Davis Cameron gjorde en feil da han gikk inn for folkeavstemning om Storbritannias EU-medlemsskap, det vil Erna Solberg ikke gå med på.

– Jeg har stor respekt for folkeavstemninger som institutt og hvert land må gjøre sine egne vurderinger. Går britene ut, vil det vel bli stående som en feil avgjørelse. Blir de, kan han ha fått lagt debatten på is i mange år fremover. Det er resultatet som avgjør om det var lurt eller ei.

– SV-leder Audun Lysbakken mener at et eventuelt
Brexit kunne være en mulighet til å reforhandle EØS-avtalen til noe bedre. Er du enig i det?

– Først må han definere hva som skulle være en bedre EØS-avtale.

Tror britene blir

– Blir det valgvake på deg natt til fredag?

– Det ryktes at resultatet kanskje ikke kommer før
klokken seks om morgenen, så her gjelder det vel heller å stå tidlig opp.

– Hvis du skulle vedde på et resultat, hva ville det være?

– Det er vanskelig å vedde fordi det alltid blir blandet sammen med hva du selv håper, smiler Solberg.

– Jeg vet hvor utrolig viktige følelser er når det handler om EU-spørsmål, men jeg tror at britene blir. I siste instans vil nok usikkerheten ved å gå ut føles for stor.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Erna Solberg
 2. Europa
 3. Brexit