Verden

USA forbereder rettssak mot Saddam

En amerikansk ekspertgruppe skal reise til Irak for å samle bevis for at Saddam Hussein og hans regime begikk krigsforbrytelser.

Bevisene skal brukes i den forestående rettssaken mot den tidligere diktatoren.

Den amerikanske ekspertgruppen, kalt Regime Crimes Adviser's Office, består av rundt 50 advokater, etterforskere og aktorer. De første reiser til Bagdad allerede i helga. Resten skal være på plass i løpet av de neste ukene.

Rådgivere

— Vi skal være der som rådgivere for den irakiske spesialdomstolen, sier en kilde i det amerikanske justisdepartementet.

Gruppen skal rapportere til den sivile amerikanskledede administrasjonen i Irak, ledet av Paul Bremer.

Et hittil ukjent direktiv signert av president Bushs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice, bes regjeringen ta initiativ til og forberede rettssaken mot Saddam Hussein, skriver New York Times. Arbeidet skal ledes av det amerikanske justisdepartementet.

Rapport

Den amerikanske ekspertgruppa skal gå igjennom titusenvis av sider med bevismateriale og forberede en rapport som vil blir overlevert det irakiske aktoratet.

Etterforskere fra Storbritannia, Spania, Australia og Polen skal bistå i arbeidet med å samle bevis.

Saddam Hussein skal stilles for retten etter at irakerne har tatt over makten i landet 1. juli. Tidspunkt for rettssaken er ikke fastsatt. Saddam Hussein har siden han ble pågrepet 14. desember avslørt lite som kan brukes i rettssaken mot ham, ifølge kilder i Det hvite hus.

Balansegang

Arbeidet med å forberede rettssaken mot Iraks tidligere president er en balansegang for USA. Bush-administrasjonen ønsker å overlevere en så fullstendig rapport som mulig til irakerne, uten at det ser ut som den dominerer prosessen på en måte som undergraver uavhengigheten til irakiske myndigheter, skriver New York Times.

— Vi prøver å balansere mellom en mengde interesser, sier et ledende medlem av administrasjonen.

— Vi ønsker selvsagt å bidra med mye ressurser, men ikke så mye at det ser ut som en ren amerikansk prosess.

Presidentvalgkamp

En rettssak mot Saddam Hussein og andre medlemmer av det irakiske regimet vil også kunne ha stor innflytelse på den amerikanske presidentvalgkampen.

Bush-administrasjonen er blitt kraftig kritisert etter hvert som månedene har gått uten at Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen har dukket opp. Derfor fokuserer Det hvite hus stadig mer på Saddams grusomheter for å rettferdiggjøre Irak-krigen.

Saddam Hussein blir trolig tiltalt blant annet for gassingen av rundt 5.000 kurdere i Halabja i 1998, for etnisk rensing av kurdere, for forfølgelse av sjiamuslimer i Sør-Irak på 80- og 90-tallet, samt for krigsforbrytelser under krigene mot Iran og Kuwait.

(NTB)