Verden

«Jeg er i Orlando og jeg sto for skytingen»

Massemorderen sverget troskap til Allah da han ringte politiet fra nattklubben der han drepte 49 mennesker. Les lydloggen her.

Omar Mateen ringte nødnummeret 911 omtrent en halvtime etter at han begynte å skyte rundt seg på nattklubben Pulse i Orlando, Florida.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Det føderale etterforskningsorganet FBI offentliggjorde mandag en utskrift av deler av en telefonsamtale mellom Omar Mateen (29) og politiets nødsentral.

Mateen skjøt og drepte 49 mennesker og skadet over 50 andre ta han tok med seg et automatvåpen og et håndvåpen inn på nattklubben Pulse i Orlando, Florida natt til forrige helg.

Mateen ringte nødnummeret 911 klokken 02:35, litt over en halvtime etter at han tok seg inn i nattklubben, ifølge FBI.

Her er utskriften mellom nødsentralen (OD) og Mateen (OM) som FBI offentliggjorde mandag:

Hvem Mateen sverget troskap til er altså sladdet av politiet. Men flere amerikanske medier har fått opplyst at massemorderen erklærte sin lojalitet til den islamske stat (IS) i telefonsamtalen.

Politiet var ved nattklubben etter to minutter

Det tok tre timer fra Mateen gikk inn i nattklubben, som var blant de mest populære klubbene for LHBT-miljøet i Orlando, til han ble skutt og drept av politiet.

FBI tok i en pressekonferanse mandag ettermiddag en defensiv tone og mente at det var ingenting politiet kunne gjort for å uskadeliggjøre gjerningsmannen raskere.

Selve lydopptaket av samtalene med Mateen blir ikke offentliggjort, men etterforskningsleder Ronald Hopper beskrev mandag gjerningsmannen som «rolig, kjølig og bestemt».

Politiet var svært raskt på åstedet da Mateen begynte å skyte på nattklubben. De første meldingene om skyting kom klokken 02:02, og allerede to minutter senere var politifolk fremme.

Klokken 02:08 gikk politiet inn i nattklubben og utvekslet skudd med Mateen, ifølge loggen FBI offentliggjorde mandag.

Gjerningsmannen skal deretter ha gjemt seg på badet bakerst i lokalet, der det også befant seg flere av nattklubbens gjester.

Les også

Se bildene fra leiligheten til Omar Mateen: Her bodde terroristen som tok 49 uskyldige liv

Identifiserte seg som «islamistisk soldat»

Etter telefonsamtalen med nødsentralen klokken 02:35 gjennomførte Mateen tre samtaler med forhandlingsledere fra politiet.

I disse samtalene identifiserte Mateen seg som en «islamistisk soldat», ifølge FBI.

Han fortalte forhandlerne at USA måtte slutte å bombe i Irak og Syria og at dette var grunnen til at han var på nattklubben.

Han hevdet også at han hadde muligheten til å drepe langt flere enn han allerede hadde gjort.

Politiet brøt seg til slutt inn gjennom veggen til badet, bakerst i nattklubben, for å frigjøre de siste gislene og for å uskadeliggjøre Omar Mateen.

– Det er et kjøretøy utenfor med noen bomber, bare så dere vet det. Dere kommer til å bli rammet og jeg kommer til å detonere den hvis de prøver å gjøre noe dumt, sier han i en av samtalene, ifølge loggen.

Han hintet også om at han hadde sprengladninger på kroppen, og fortalte forhandlingslederne at han hadde på seg en vest av samme type som «ble brukt i Frankrike.»

– I løpet av de neste par dagene vil dere se mange flere av denne typen handlinger, advarte han.

Brøt seg inn gjennom veggen til badet

Den første samtalen med forhandlerne varte i ni minutter. Den andre varte i 16 minutter mens den siste var over etter tre minutter, ifølge FBI.

Rundt klokken 04:21 rev politiet ut en luftavkjølerenhet fra et vindu bak lokalet og begynte å evakuere folk ut gjennom åpningen.

Klokken 05:02 brøt en spesialenhet fra politiet seg gjennom veggen til badet for å redde flere av gislene. Samtidig skjøt de mot Mateen, som skjøt tilbake.

Massemorderen ble meldt skutt klokken 05:15 lokal tid.

Da var 49 mennesker drept inne i nattklubben. Minst 53 ble skadet. Mange av disse ligger fortsatt på sykehus til behandling.

Les også

 1. Jeg er skeiv og muslim. Masseskytingen i Orlando hadde alt med islam å gjøre. | Omar Akhtar (18)

 2. Hvorfor tok Orlando-angriperen 49 uskyldige liv? Her er fire mulige motiver

 3. Amal Aden: Flere muslimer ser ikke på Orlando-ofrene som vanlige mennesker

Les mer om

 1. FBI
 2. Orlando-terroren
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Skyting
 5. USA
 6. LHBT
 7. Irak