Verden

Professor: - Ikke lenger utenkelig at EU går opp i limingen

Flere europeiske land setter tilside det grenseløse Europa som Schengen-samarbeidet skaper.

Flyktninger står i kø utenfor en buss i Heiligenkreuz, Østerrike, sent tirsdag 15. september etter å ha ankommet grensen mellom Østerrike og Ungarn. Natt til onsdag 16. september strammet Østerrike grepet rundt grensen mot Ungarn. Grensekontrollen kan bli utvidet til å gjelde Østerrikes øvrige landegrenser, avhengig av hvor mange migranter som forsøker å ta seg inn i landet, sa innenriksministeren. AP Photo / Christian Bruna

 • Silje Rønning Kampesæter

Mennesker prøver å løfte et barn inn i et tog på stasjonen i Beli Manastir i Kroatia fredag 18. september. Grenser stenges, og nye ruter blir til etter som migranttallet i Europa stadig øker. REUTERS / Laszlo Balogh

Flyktningkrisen har ført til europeiske land sidestiller Schengen-avtalen og tar egne grep. Tyskland, Østerrike, Ungarn, Slovenia, Slovakia og listen bare fortsetter. Landene har tilsidesatt det grenseløse Europa som Schengen-samarbeidet skaper, og styrket sin egen grensekontroll. Kapasiteten i de sørøstlige europeiske landene er sprengt og overordnede tiltak fra det EU har latt vente på seg eller blitt motarbeidet.

Ungarske soldater setter opp piggtrådgjerde, den første linjen i et midlertidig gjerde som er under oppbygging, langs Ungarns sørlige grensen til Kroatia. Det er det tredje gjerdet ungarske myndigheter bygger mot nabolandene. Ap photo / Balazs Mohai

Nye gjerder, gir nye ruter. Noe Kroatia er det siste landet i rekken til å kjenne på. Hovedruten, gjennom Serbia og Ungarn er blitt vanskeligere å forsere. Dermed har 13.000 flyktninger ankommet Kroatia de siste to dagene. Til tross for at Kroatia stengte syv av landets åtte grensestasjoner torsdag. Nå vurderer statsministeren en plan B — å droppe registrering av flyktningene.– De vil få mat, vann og medisinsk hjelp, og så kan de dra videre, sa Kroatias statsminister Zoran Milanovic fredag.

Kroatia er medlem av EU, men utenfor Schengen-samarbeidet.

 • Les også hva NUPI-sjef Ulf Sverdrup tenker om Schengen-avtalen.

Svekket EU

Professor emeritus Johan Peder Olsen er tidligere leder for Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo, og mener det ikke lenger er helt utenkelig at EU kan gå i oppløsning - selv om han sier det er sterke argumenter for sterkere europeiske løsninger. Muligheten for oppløsning begrunner han med at europeiske stater den siste tiden har kommet frem til løsninger seg imellom og tilsidesatt det europeiske fellesorganet.

Et eksempel på dette er Italia. Det har for eksempel på forespørsel fra Tyskland gått med på å skjerpe kontrollen ved grensen mot Østerrike i nord. Samtidig møter fellestiltak i regi av EU stor motstand. Forslaget om fordelingskvoter av 160.000 flyktninger som allerede befinner seg i Europa er blitt møtt med negativ respons av både Slovakia, Ungarn og Tsjekkia. Tyskland på sin side ønsker seg en bindene fordeling.

Mennesker prøver å løfte et barn inn i et tog på stasjonen i Beli Manastir i Kroatia fredag 18. september. Grenser stenges, og nye ruter blir til etter som migranttallet i Europa stadig øker. REUTERS / Laszlo Balogh

Holder krisemøteMangelen på en koordinert håndtering av flyktningkrisen er grunnen til at EU-president Donald Tusk har kalt inn de 28 stats— og regjeringssjefene til et ekstraordinært EU-toppmøte onsdag 23. september. Frankrikes president François Hollande vil be EUs krisetoppmøte spørre Tyrkia om de kan holde syriske flyktninger på tyrkisk jord frem til borgerkrigen i Syria er slutt.

– EU må samarbeide med Tyrkia for å forsikre at de som er i Tyrkia, kan bli der, jobbe der og ha tilgang på alle ressurser de trenger til situasjonen i Syria er løst, sier Hollande etter å ha snakket med Italias statsminister Matteo Renzi torsdag.

Både Tyrkia, de andre landene rundt Syria og flere hjelpeorganisasjoner har i lang tid bedt om økt pengestøtte for å kunne gi tilstrekkelig hjelp til de mange millioner menneskene som har forlatte Syria.

Professor Olsen tror det blir vanskelig å finne en løsning for EU, men klarer de det, tror han det europeiske fellesskapet kan bli styrket.

– EU har primært vært et spørsmål om økonomisk samarbeid. Hvis agendaen går fra økonomisk til sikkerhetspolitisk blir føderasjonen styrket, sier Olsen.

 1. Les også

  Nær 9.000 migranter til Danmark på halvannen uke - Kroatia gir opp å håndtere menneskestrømmen

 2. Les også

  Denne talen holdt jeg for EU-parlamentet. Dessverre gikk de fleste til lunsj. | Lindis Hurum i Leger Uten Grenser

 3. Les også

  Da barnehagebarna kom på besøk til flyktningebarna

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Migrantkrisen i Europa

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Da EU stengte yttergrensen, skulle de indre grensene bygges ned. Men det skjer ikke.

 2. VERDEN

  I 2015 ble migrantene ønsket velkommen til Europa. Nå vil de møte piggtråd, grensegjerder og interneringsleirer.

 3. VERDEN

  Europa stenger grensene. Få oversikten.

 4. VERDEN

  Grensegjerdene reiser seg igjen midt i Europa. Det grenseløse EU er i ferd med å dø.

 5. VERDEN

  Tyskland sender hundrevis av flyktninger tilbake til Østerrike hver dag

 6. VERDEN

  For 30 år siden fikk en piknik jernteppet i Europa til å revne.