Verden

- Over 400 sivile drept i luftangrep mot IS

Røyken stiger opp etter et granatangrep i den syriske byen Kobani. En gruppe uavhengige journalister mener tapstallene blant sivile etter den USA-ledede koallisjonens bombinger er langt høyere enn de vil innrømme.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist
  • Den USA-ledete koalisjonen forteller ikke sannheten om resultatene av bombingen, hevder en gruppe som forsøker å kartlegge konsekvensene av krigen mot ekstremistgruppen Den islamske stat.
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Mens deltagerne i bombingen av IS-posisjoner i Irak og Syria gjør hva de kan for å dempe inntrykket av at sivile rammes, er det organisasjoner som forsøker å finne ut av hvor mange som drepes. En av disse er Airwars.org.

Mens amerikanerne så langt bare har innrømmet at to barn er drept, hevder Airwars at tallet på sivile drepte sannsynligvis er 459. Av dette er minst 100 barn. Dette tallet har de kommet frem til ved å bruke nyheter fra medier på engelsk og arabisk, overvåke sosiale medier og etter beste evne sjekke med lokale kilder.

Disse kildene kryssjekkes og kontrolleres mot de alliertes egne rapporter om luftkrigen for å få et best mulig bilde.

Generalløytnant John Hesterman, som leder koalisjonens innsats mot IS har tidligere sagt at luftangrepene er «de mest presise og kontrollerte i luftkrigens historie», skriver The Guardian.

Airwars har gransket 118 luftangrep, og funnet grunn til å gå i dybden på 52 av dem.

Avisen The Daily Telegraph skriver at USA star bak over 8000 angrep, og hevder at de har drept 12.500 IS-krigere. Mens amerikanerne står fast på at bare to sivile beviselig er drept.

Les også

  1. Cameron vurderer å bombe IS i Syria

  2. 37 drept av syriske tønnebomber

  3. Tyrkiske soldater drept av bilbombe