Verden

- Laget selvmordsvideo

Politiet har funnet selvmordsvideo i leiligheten der to av terroristene skal ha vært kvelden før angrepet.

Dette bildet tok Aftenpostens Tor Arne Andreassen da amerikanske soldater gjennomsøkte Serena Hotel på leting etter flere terrorister etter angrepet. TOR ARNE ANDREASSEN, AFTENPOSTEN

 • Kurt Haugli

Ifølge nyhetsbyrået AP, har afghansk politi funnet en selvmordsvideo i huset der drapsmennene skal ha holdt til kvelden før angrepet mot Serena Hotel i Kabul.Videoen viser ifølge politiet to av terroristene, Farouq og Salahuddin, som sier de er klare til å dø. Eieren av huset og hans bror er nå arrestert.— Jeg gjennomfører dette selvmordsangrepet for Allah, sier Farouq, som sprengte seg selv i lufta under angrepet, i videoen.

- Ville vise utlendingene

En talsmann for Taliban påstår til nyhetsbyrået AFP at utenriksminister Jonas Gahr Støre var målet for angrepet.

— Vi bestemte oss for å angripe til rett tid, for å vise disse ministrene og utlendingene at vår hånd og vår makt kan nå overalt, sier talsmann Zabihullah Mujahed, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samtidig hevder en annen Taliban-leder at Jonas Gahr Støre ikke vår mål for angrepet. Ifølge Salah Adin al-Ayoupi, som Nettavisen har snakket med, visste de ikke at Støre og hans følge var på hotellet.

NATO: - Trolig ikke målet

NATO mener at den norske delegasjonen og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) neppe var målet for angrepet mot Kabul Serena Hotel.– Vårt inntrykk er at dette ikke var rettet direkte mot Støre, sier en sentralt plassert kilde ved NATO-hovedkvarteret i Brussel til NTB.Han påpeker at Kabul Serena Hotel er det eneste av sitt slag i den afghanske hovedstaden, og at det daglig besøkes av fremstående vestlige politikere, tjenestemenn og forretningsfolk.– Hotellet er et stort terrormål, hver dag. Vi tolker mandagens hendelse som et generelt angrep på vestlige interesser, sier kilden.I NATO legger man liten vekt på uttalelser fra Taliban om at de ønsket å angripe hotellet nettopp mens den norske delegasjonen var der.– Taliban kan si akkurat hva de vil, uten å måtte stå til rette for sannheten i det de sier. De har ingen troverdighet, sier kilden.

- FN har ingen annen info

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa i går at angrepet var rettet mot utenriksminister Jonas Gahr Støre, uten å gå i detalj om hvorfor han hadde grunn til å tro det.

Utenriksdepartementet (UD) kjenner seg ikke igjen i det utsagnet, og skjønner ikke hva slags grunnlag FN har for å si dette.

— FN har ingen annen informasjon enn oss, og vi har ingen indikasjon på at angrepet var rettet mot den norske delegasjonen, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter til Aftenposten.no.

Statsminister Jens Stoltenberg mener Ban Ki-moon kan ha blitt misforstått.

— Det kan ha vært en misforståelse. Han kan ha visst om at Støre oppholdt seg på hotellet, sier Stoltenberg til NTB.. Han tror ikke utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) var målet for terroranslaget.

— Vi har ikke informasjon som tilsier det. Det er et hotell med mange internasjonale gjester, der statsråder fra flere land har bodd, sier Stoltenberg.

Planlagt i Pakistan

Flere nyhetsbyrå melder at angrepet på hotellet som kostet Dagblad-journalisten Carsten Thomassen og minst fire andre livet, ble planlagt i Pakistan.

En person i politiuniform er pågrepet i forbindelse med selvmordsangrepet på Serena Hotel i Kabul.

Mannen som nå angivelig er arrestert, er trolig den tredje angriperen. Scanpix-fotograf Stian Solum har fortalt hvordan han ble beskutt av en person som hadde på seg uniformen enten til de afghanske styrkene eller afghansk politi.

Velkjent militant

- Dette angrepet ble planlagt av Siraj Haqqani, sier Amrullah Saleh, leder av Afghanistans etterretningstjeneste, til nyhetsbyrået AP.

Haqqani er en velkjent militant og er ettersøkt av det amerikanske forsvaret. De vil gi en dusør på 200.000 dollar til de som sørger for at han blir tatt.

Haqqani har sitt tilhold i Miran Shah som er den viktigste byen i Nord-Waziristan nordvest i Pakistan.

En talsmann for Taliban sier til nyhetsbyrået AFP at utlendinger var målet for angrepet.

– Vi bestemte oss for å angripe til rett tid, for å vise disse ministrene og utlendingene at vår hånd og vår makt kan nå overalt, sier talsmann Zabihullah Mujahed, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samtidig hevder en annen Taliban-leder at Jonas Gahr Støre ikke vår mål for angrepet. Ifølge Salah Adin al-Ayoupi, som Nettavisen har snakket med, visste de ikke at Støre og hans følge var på hotellet.

- Tre personer angrep

Saleh i etterretningstjenesten forteller at det trolig var tre personer som sto bak angrepet. En av angriperne ble skutt og drept av hotellets vakter. To angripere kom seg inn i hotellet hvor en sprengte seg selv i nærheten av lobbyen på hotellet. En tredje angriper kom seg inn på hotellet og tok seg frem mot treningsrommet.

- Denne tredje angriperen skjøt vilt omkring seg. Kanskje forandret han mening av en eller annen grunn. Han utløste i hvert fall ikke sprengladningen, sier Saleh til AP.

Denne mannen ble arrestert 15-20 minutter etter at angrepet hadde startet.

En fjerde mann er også arrestert i forbindelse med angrepet. Han er mistenkt for å ha kjørt de tre angriperne til Serena Hotell denne mandag ettermiddagen. Mannen ble arrestert øst for Kabul på veien mot Jalalabad og den pakistanske grensen.

Det er denne mannen som ifølge Amrullah Saleh har fortalt at angrepet kan knyttes til Haqqani.

Ubekreftede meldinger

Flere internasjonale nyhetsbyråer melder om at åtte personer ble drept i angrepet på hotellet hvor den norske delegasjonen til Jonas Gahr Støre og norske pressefolk holdt til.

En filippinsk kvinne som jobbet i hotellets treningssenter og en amerikansk statsborger skal være blant de drepte. To sikkerhetsvakter er også drept.

Foreløpig er troverdigheten av opplysningene fra Kabul ikke helt god. Amrullah Saleh i etterretningstjenesten sier at tre amerikanere og en fransk kvinne skal være blant de drepte. Den amerikanske ambassaden i Kabul kan kun bekrefte at en amerikaner er drept.

 1. Les også

  UD ble terroradvart før Kabul-turen

 2. Les også

  Støre forlot Afghanistan

 3. Les også

  Minnestund i Kabul i dag

 4. Les også

  Vi mistet Carsten

Utenriksminister Jonas Gahr Støre kommer opp fra kjelleren etter angrepet. Det er skutt hull i veggen bak ham. TOR ARNE ANDREASSEN, AFTENPOSTEN

Norske reportere ved stedet der selvmordsbomberen slo til. Fra v. Stian Solum (Scanpix) Hans H. Torgersen (ABC Nyheter) og Åge Aune (TV2. TOR ARNE ANDREASSEN, AFTENPOSTEN

Amerikanske soldater på vei opp i andre etasje på hotellet. TOR ARNE ANDREASSEN, AFTENPOSTEN

Her sprengte selvmordsbomberen seg selv. TOR ARNE ANDREASSEN, AFTENPOSTEN

Åstedet blir undersøkt. TOR ARNE ANDREASSEN, AFTENPOSTEN

Dette er mannen som utpekes som hjernen bak terrorangrepet. AFP

Sikkerhetsvakter utenfor Serena Hotel tirsdag morgen. AFP

Amrullah Saleh, som er etterretningssjef i Afghanistan, viser frem et overvåkingsbilde av en bevæpnet mann under terrorangrepet. AP

En av de arresterte mennene vises frem på en TV-skjerm. AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  20 drept etter angrep mot partikontor i Afghanistan

 2. VERDEN

  SISTE: 18 bekreftet drept i Kabul -nordmann skal få medisinsk behandling

 3. VERDEN

  To NATO-soldater og ti sivile drept i Taliban-angrep i Kabul

 4. VERDEN

  Gjemte bombe i ambulanse: 95 drept og 158 skadet i bombeangrep i Kabul

 5. VERDEN

  Sikkerhetsvaktene flyktet da terroristene gikk til angrep

 6. VERDEN

  16 drept og 119 såret i kraftig eksplosjon i Kabul