Mafiabossens hjem under hammeren

Et bilde på hvor tilsynelatende ille den amerikanske økonomiske krisen er, utspiller seg nå i rettssalene i New York. Victoria Gotti, datteren av den fryktede mafiabossen John Gotti, må selge barndomshjemmet.

For mange For mange amerikanere er Victoria Gotti kjent fra reality-serien «Å vokse opp som en Gotti». Der avslørte hun noen mindre flatterende sider av seg selv, og blant annet er det sagt om henne at hun har utstråling som en istapp.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask

Denne alltid nyblonderte Victoria Gotti (46) må nå se barndomshjemme gå på tvangsauksjon. Den avdøde mafiabossen John Gottis datter skylder banken JPMorgan 650 000 dollar (4,2 millioner kroner). Nå er det ingen pappa som kan ordne opp.

Hun hevder lånet ble tatt opp av hennes nå fraskilte mann Carmine ”oksen” Agnello (48), uten hennes vitende. Det har retten sagt at den ikke tror på. Derfor havner huset nå på tvangsauksjon.

Kjent fra fjernsyn.

Dette er ikke hvilket som helst hus. Det er bygget av hennes far, den fryktede mafiabossen John Gotti. Han endte sine dager på et fengselssykehus etter at han fikk strupekreft under soning. Han sonet en livstidsdom for 13 mord. Livshistorien om hans vekst og fall som mafiaboss er forlengst blitt til film. Før tv-serien om The Sopranos var det den mest populære mafiafilmen laget for fjernsyn.

Huset i seg selv har en enorm park, tennis— og basketballbane, stall med plass til tre hester, garasje til fire biler, et svømmebasseng som går over tre nivåer med fossefall mellom. Huset er i tre etasjer, fem soverom og fem og et halvt bad. Det pleier å bety at det halve badet er et toalett. Prisantydning er 3,2 millioner dollar (20 millioner kroner), 1 million dollar mindre enn hva meglere kunne solgt det for før finanskrisen.

Det parklignende området flyter over av søppel. Ingen i Gotti-familien synes å ha grønne fingere.

Reality show.

For mange amerikanske TV-seere er huset vel kjent. Victoria Gotti spilte selv hovedrollen i et realityshow på TV, kalt «Å vokse opp som en Gotti». En serie som mest av alt avslørte at forholdet til de tre glattslikkede sønnene var ekstremt dårlig.

Om Victoria er det sagt at hun utstråler varme som en istapp.

Hun har også forsøkt seg som skribent, har utgitt tre bøker og vært spaltist i avisen The New York Post, som denne uken har laget føljetong om hennes husproblemer.

Hun har også skrevet utførlig om sine hjerteproblemer. For mange var den største avsløringen at hun har et hjerte. For få år siden sto hun frem og fortalte at hun hadde brystkreft, men det var løgn. Da rettet hun det til at hun hadde forstadiet til brystkreft. Løgnen fikk hennes pr-agent til å trekke seg fra jobben. Han hadde fått nok.

Likte ikke småkriminelle.

I strøket rundt huset på Long Island var John Gotti populær, fordi han elsket å lage opptog og gatefester. I tillegg tolererte han ikke småkriminalitet der han selv bodde. Naboen likte at det var noen som holdt mer orden enn det politiet klarte.

Han ville gjerne fremstå som rettroende katolikk, men livet han levde gjorde at kirken ikke stilte opp med den store katedralen da han forlot denne verden. Sikker på at han skulle gjennom perleporten kunne de vel heller ikke være. Men de etterlatte klarte å få en offisiell katolsk begravelsesseremoni, rett nok i et krematorium.

Dette var rammen for oppveksten til Victoria og brødrene. Minst en gikk inn i farens geskjeft. Han sitter nå fengslet.

Hennes fraskilte mann slapp ut av fengsel i fjor høst, etter ni år. Victoria tok ut skilsmisse ved dom mens han sonet.

Det peneste hun sier om sin mann er slike ord en kan finne skriblet på dovegger. Parets eldste sønn, Carmine Agnello jr. sier til New York Post at han og brødrene ikke lenger betrakter senior som sin far.

–Han har sviktet kone og sine tre barn, sier 23-åringen som visstnok skammer seg over navnet sitt.

Agnello selv har giftet seg på nytt, med Danielle Vangar. Også denne gang har han fått en svigerfar fra helvete. Nemlig den armenske terroristen Mourad "Moose" Topalian. De to sonet i samme fengsel og der falt nyskilte Agnello for kvinnen med det ravnsvarte håret som besøkte sin far.

Skjult formue.

Myndighetene jakter på familien Gottis penger. De mener fortsatt at enorme summer fra år med narkotikahandel kan være saltet ned.

Det avviser Victoria Gotti.

–Alle løgnene fra myndighetene om at jeg har 200 millioner dollar saltet ned et eller annet sted, burde en gang for alle legges døde, sa hun til New York Post, da det ble klart at huset endte på tvangsauksjon.

Akkurat det er vel ikke myndighetene så sikre på. Etter at morens hus og den fengslede broren John Gotti jr.’s kontorbygning i Queens havnet på tvangsauksjon, fikk de gjeldfrie bygningene en ny eier som kjøpte dem til spottpris.

Den som etter en stund viste seg å ha overtatt dem var:

Akkurat; Victoria Gotti.

Mafiaboss John Gotti var i sin levetid beryktet for sin bruk av grusomme tortur- og drapsmetoder. Her er han under rettsaken mot ham i 1990, hvor han ble dømt til fengsel i livstid. Gotti døde av kreft i 2006.