Verden

- Viktig tid for NATO

Washington DC (Aftenposten og NTB): Russland og trusselen fra Den islamske stat stod på agendaen da NATO-leder Jens Stoltenberg møtte USAs president Barack Obama.

Jens Stoltenberg og Barack Obama diskuterer NATOs nye utfordringer.

 • Åshild Eidem
 • Ntb
 • Kristoffer Rønneberg

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ankom Det hvite hus like før klokken 17, norsk tid. KRISTOFFER RONNEBERG

NATO står overfor en skjerpet sikkerhetssituasjon, sa Stoltenberg til NTB før møtet. Poppe, Cornelius

I et tropevarmt Washington drøftet de noen av de mest krevende sikkerhetspolitiske forholdene i Europa siden slutten på den kalde krigen.

— Dette er en utfordrende og viktig tid for NATO. Spesielt med tanke på Russlands stadig mer aggressive oppførsel, sa USAs president Barack Obama etter at han hadde møtt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

De to holdt en pressekonferanse sammen etter møtet.

— Vi bekreftet at NATO er hjørnesteinen, ikke bare når det gjelder den transatlantiske sikkerheten, men også for global sikkerhet, sa Obama.

Diskuterte Den islamske stat

Stoltenberg understreket at han og Obama har en felles forståelse av at alliansen står overfor nye sikkerhetsomgivelser.

— Jeg vil takke for alt som du personlig har gjort for å vise lederskap i en tid der vi virkelig trenger ditt lederskap, sa Stoltenberg.

Obama trakk også frem at alle de 28 NATO-landene er med i koalisjonen mot Den islamske stat (IS) i Irak. Han la til at det er viktig at NATO-landene bidrar på "alliansens sørlige grense", og ba NATO-medlemmene koordinere kampen mot IS.

NATO støtter Jordan

Alliansen har svart på det nye trusselbildet med å sette i gang det som skal bli den største styrkingen av det kollektive forsvaret på rundt 25 år.

Stoltenberg understreker at NATO er inne i en svært krevende tid. Kristoffer Rønneberg

— Dette er den største forsterkningen av kollektivt forsvar siden slutten på den kalde krigen. Vi setter også opp kommando- og kontrollenheter i alle de østlige allierte landene, for å understreke at NATO er til stede og klar til å forsvare alle våre allierte, sa Stoltenberg, og la til at han ønsket alle NATO-land velkommen i USAs koalisjon mot IS.

Han understreket at NATO også støtter landene i Midtøsten, blant annet Jordan, slik at de blir i bedre stand til å forsvare seg selv.

— Alt dette krever ressurser. Derfor er det på toppen av min dagsorden i alle hovedstedene jeg besøker å stanse kuttene på forsvarsbudsjettene, sa Stoltenberg.

Obama ber Europa yte mer

Amerikanerne har gjentatte ganger tatt til orde for en jevnere byrdefordeling i NATO og bedt europeerne ta større ansvar for egen sikkerhet.

— USAs bidrag til NATO og sikkerhet i Europa er avgjørende, konstaterte Stoltenberg om et USA som fortsatt dekker inn over 70 prosent av forsvarsalliansens utgifter og har desidert størst militær kapasitet.

Europeernes manglende vilje til å bruke to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på forsvar var nettopp ett av temaene under det 45 minutter lange møtet.

Video: Stoltenberg: - Vi skal gjøre mer kapasitetsbygging

Omfattende militærøvelser

Mens de to topplederne møttes i Washington, holdt både NATO og Russland storstilte militærøvelser. Øvelsene startet mandag. Ifølge Russlands forsvarsdepartement vil deres øvelse involvere til sammen 250 militære fly og helikoptre, i tillegg til 12.000 soldater. Øvelsen er ifølge BBC en del av forberedelsene til en større øvelse i løpet av de neste månedene.

Mens Russlands øvelse varer i fire dager, pågår NATOs øvelse tre ganger så lenge. Den er imidlertid mindre omfattende enn den russiske: 115 fly og snaut 4.000 soldater fra ni land deltar i øvelsen, som ledes av Norge i samarbeid med NATO.

Stoltenberg uttrykte forrige uke bekymring over de mange russiske øvelsene som skjer på kort varsel. Tre slike overraskende øvelser de siste året har omfattet 80.000 soldater.

Fikk ikke møte Obama

Norges tidligere statsminister tar turen til Det hvite hus nesten åtte måneder etter at han tok fatt på jobben som generalsekretær. Da han var i Washington i mars uten å treffe Obama, startet det ryktebørsen i den amerikanske hovedstaden.

Den gangen fikk han bare møte forsvarsministeren.

— Helt feil, sa en talsperson i Det hvite hus om spekulasjoner om at en henvendelse fra NATO ikke var blitt besvart.

Stoltenberg selv har kalt forholdet vestover utmerket og sier han «ser fram til en bred diskusjon av utfordringene vi står overfor».

Skal møte flere topp-politikere

NATO-sjefen er i USA til fredag, og dagen etter møtet i Det hvis hus står samtaler med utenriksminister John Kerry og sikkerhetsrådgiver Susan Rice på planen sammen med viseforsvarsminister Robert Work.

Torsdag og fredag besøker Stoltenberg militærbaser i delstatene Georgia og Florida.

 1. Les også

  - Skandaløst at Obama ikke har møtt Stoltenberg

 2. Les også

  Obamas avslag

 3. Les også

  Stoltenberg invitert til Det hvite hus i mai

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Trumps kjefter og truer NATO. Likevel ruster USA kraftig opp i Europa.

 2. VERDEN

  Trump til Aftenposten: – NATO har en stor leder

 3. VERDEN

  Stoltenberg møtte Trump og snakket om fremmedkrigere: – Det må vi finne en løsning på

 4. VERDEN

  Presidenten i NATO-landet Tyrkia ble utpekt som «fiende» på NATO-øvelse i Norge. Nå beklager Jens Stoltenberg.

 5. VERDEN

  NATO ønsker ny avtale med Russland om varsling av militærøvelser. Frykter at krig startes på grunn av misforståelser

 6. VERDEN

  – Jeg tror generalsekretæren liker Trump. Han er kanskje den eneste, men det er helt greit for meg